www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 13 - Int. Jänner Rallye (MMČR+ME)

Polovina sekundy rozhodla Jänner-Rallye 2013

5. ledna 2013 • 20:25

Mistrovství Evropy v rallye zahájila již tradičně Jännerrallye. Letošní ročník byl jubilejní, rallye ve Freistadtu odstartovala již po třicáté. Tato klasická soutěž byla nejen součástí českého a rakouského mistrovství, ale zároveň i zahájením ERC (FIA European Rally Championship).

Na celkem 18 rychlostních zkouškách čekaly na celkem 85 startujících posádek z 11 zemí zejména první den velice obtížné podmínky. V pátek pršelo, na trati byl sníh, led a mlha, neboli počasí, které je možné označit jako skutečné 'počasí pod psa'. Druhý den rallye byly teploty vysoce nad bodem mrazu, takže na tratích bylo jen množství vody, ale ani to jízdu příliš neulehčovalo. Jezdci potřebovali silné nervy, nároky na jezdecké umění byly letos mimořádné.

Předseda organizačního výboru Ferdinand Staber měl opět mnoho důvodů k pozitivní bilanci: „Opět přišlo mnoho diváků, aby i navzdory mizernému počasí byli přítomni začátku mistrovství Evropy. Pro nás je stále v popředí bezpečnost na trati, v tomto ohledu zafungovalo vše perfektně. Kromě toho zde bylo mnoho momentů napínavých ze sportovního hlediska, i díky prvotřídnímu obsazení. Díky tomu jsme mohli mnoha fanouškům rallye nabídnout prvotřídní představení. Fanoušci opět uvítali rallyepas, který nejen urychlil organizační průběh, ale také přinesl fanouškům mnoho cílených informací. Můj dík patří všem našim sponzorům, kteří podstatnou měrou přispěli k podpoře podniku. Vedle poděkování fanouškům patří zvláštní dík také Rallyeclubu Mühlviertel. Poděkovat je třeba také všem pomocníkům a funkcionářům, za které zde uvedu jména Uwe Schmidt, Walter Lumetzberger a Peter Schöller. Pracovali s plným nasazením, na takové výkony můžeme být právem hrdí.“

Po prvním dnu, který byl kvůli počasí 'bláznivý', čekaly na účastníky 30. mezinárodní Jännerrallye ve Freistadtu při druhé etapě podstatně stabilnější povětrnostní podmínky. První závod mistrovství Evropy tohoto roku byl rozdělen na dvě části nejen kvůli vnějším vlivům, ale také ze sportovního hlediska.

Raimund Baumschlager -Klaus Wicha, Škoda Fabia S2000 - Jänner Rallye 2013 (foto: D.Benych)

Již první den se oddělila trojice Jan Kopecký, Raimund Baumschlager a Bryan Bouffier, s mírným odstupem pak bojovali další jezdci o místa mimo stupně vítězů. Tato konstelace vydržela až do konce. Na úplně poslední rychlostní zkoušce rallye z Bad Zell do Aisttalu přišlo vyvrcholení. Zatímco Raimund Baumschlager se z taktických důvodů z bitvy o vítězství v prvním závodě ME stáhl („Pro mne jsou body do rakouského mistrovství příliš důležité.“), loňský vítěz Jan Kopecký a francouzský nováček na Jännerrallye Bryan Bouffier svedli těsný boj.

Drama podrobně: Bouffier vyrazil na posledních 25 kilometrů Jännerrallye s náskokem 10 sekund. Nejprve si Baumschlager zajistil své třetí místo. Pak se na špici podle očekávání usadil Bouffier, aby s napětím čekal na Kopeckého. A když Čech dorazil do cíle, rozsvítil se náskok 0,5 sekundy. Neuvěřitelné: po celkem 248,46 km rychlostních zkoušek rozhodlo směšných pět desetin sekundy o vítězi Jännerrallye 2013 ve prospěch loňského vítěze Jana Kopeckého!

Jan Kopecký: „Děkuji Bryanovi. Byl to nervy drásající boj na neuvěřitelně těžké rallye. Jsem šťastný.“

Bryan Bouffier: „Byla to šílená rallye, špinavá a velice rychlá. Jan na mne pořád tlačil a pro mne to bylo velice obtížné.“

Raimund Baumschlager: „Byla to moje nejtěžší Jännerrallye. Přechod mezi útokem a doháněním v domácím mistrovství nebyl jednoduchý. Ale těší mne, že jsem se umístil za dvěma naprosto špičkovými továrními jezdci.“

Za třemi hlavními představiteli bojovali jezdci o důležité body jak do ME, tak do rakouského či českého mistrovství, jejichž součástí Jännerrallye rovněž byla. Čech Václav Pech, který tradiční rallye v hornorakouském Mühlviertelu vyhrál již třikrát, skončil nakonec na čtvrtém místě. Pěkný výkon předvedl Beppo Harrach zejména v sobotu. Rakouský mistr z roku 2011 po několika změnách na svém voze Mitsubishi a pneumatikách nakonec dosáhl optimálního stavu a posunul se na celkové páté místo před aktuálního polského mistra Kajetana Kajetanowicze. Celkově pouze sedmý a příslušně nešťastný byl Francois Delecour, velké jméno rallyesportu. Ten nejprve stejně jako ostatní účastníci bojoval s podmínkami na trati a ve druhé části až do konce se správnou volbou pneumatik. Navíc dostal někdejší vicemistr světa jednu trestnou minutu kvůli chybnému razítku a navrch ještě na konci deset sekund za předčasný start. Delecourovo shrnutí: „Byl to náročný víkend. Bohužel jsme měli velké problémy s autem.“ Z rakouského pohledu bylo potěšitelné také vystoupení Gerharda Aignera. Tento mladý závodník z Horních Rakous skončil celkově 15 a na třetím místě v rakouské klasifikaci.

V klasifikaci 2WD získal své první vítězství v závodě ME Hannes Danzinger se spolujezdkyní Kathi Wüstenhagenovou a měl z toho také příslušnou radost: „Byl to náš velký cíl. Mám samozřejmě obrovskou radost, že jsem toho také dosáhl. U nás od začátku běželo vše perfektně.“

Armin Holenia
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist