www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 30. dubna 2024, Svátek má Blahoslav, zítra Svátek práce

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ERC 13 - Int. Jänner Rallye

Nejhorší výsledek Pavla Valouška? Jänner Rally 2013!

9. ledna 2013 • 20:30

Posádka Delimax Teamu má za sebou první rally letošní sezony. Pavel Valoušek a Lukáš Kostka se doslova protrápili rakouskou Jänner Rally. Úvodní podnik českého a rakouského mistrovství, který byl zařazen i do nově vzniklého seriálu Mistrovství Evropy ERC, nabídnul kvalitní startovní pole a nakonec i velmi dramatický souboj o vítězství. Valoušek s Kostkou ovšem soupeřili spíše sami se sebou než se soupeři a konečné 10. místo se ztrátou přes 8 minut na vítěze je daleko za očekáváním celého týmu. Ten v budoucnosti čekají změny související s odchodem společnosti Delimax z pozice hlavního partnera týmu.

Pavel Valoušek - Lukáš Kostka (Peugeot 207 S2000) - Jänner Rallye 2013

Všechno bylo špatně… Tak by se v krátkosti dala shrnout účast Delimax Teamu na Jänner Rally 2013. Přitom ještě na startu měl tým velká očekávání, protože v rámci předsoutěžního testu posádka najela 170 testovacích kilometrů na sněhu a tým si vyzkoušel i další možnosti nastavení podvozku speciálu Peugeot 207 S2000 z dílen maďarské stáje Tagai Racing Technology. Hned v první sekci první etapy ale posádka doplatila na odvážnou a riskantní volbu pneumatik a setupu podvozku. K tomu se přidalo i několik jezdeckých chyb a průšvih v podobě několikaminutového manka a ztráty jezdecké koncentrace byl na světě. Jediným světlým okamžikem první etapy byl čtvrtý čas v úvodní RZ, vše ostatní je potřeba ještě jednou důkladně zanalyzovat a potom na to rychle zapomenout.

Do druhé etapy tým odstartoval sice s nepřekonatelnou časovou ztrátou, ale s cílem získat zpět ztracenou sebedůvěru a zkusit zajet alespoň několik dílčích výsledků v podobě konkurenceschopných časů v jednotlivých RZ. To se povedlo jenom částečně, protože sníh a led vystřídaly hluboké kaluže vody, takže namísto snahy o rychlou jízdu to byl opět boj o holé přežití. Dva čtvrté nejrychlejší časy a stabilní umístění v top 10 ale dokázaly, že Pavel Valoušek a Lukáš Kostka získali zpět ztracenou rychlost a sebedůvěru a potvrdilo se, že vyspat se dá i z toho nejčernějšího snu. Výsledkem je konečné 10. místo a naštěstí také Peugeot 207 S2000, který má všechna kola a neporušenou karoserii!

Pavel Valoušek hodnotí Jänner Rally v duchu tvrdé sebekritiky: „Jsem rád, že jsme v cíli. Tohle byla nejtěžší a nejprotrápenější soutěž v kariéře. Páteční etapa nám vůbec nevyšla a to hlavně kvůli chybě ve výběru pneumatik a také kvůli mému mizernému výkonu. Sobota už byla z tohoto pohledu mnohem lepší, ale rychlé jízdě bránila voda na trati. Ztráta byla tak veliká, že nemělo cenu zbytečně riskovat, chtěli jsme hlavně v klidu dojet. Jänner 2013 nám nevyšel. O to více bych chtěl poděkovat týmu i partnerům za podporu nejenom v Rakousku, ale všude, kde jsme doposud startovali. Velký dík patří také panu Varmužovi, jehož společnost Delimax nás poslední tři roky podporovala jako hlavní partner a já mu za ty tři roky, kdy jsem i jako soukromník měl takřka tovární podmínky, ještě jednou velmi děkuji! Velký díky patří samozřejmě i Valda fans!“

Pavel Valoušek - Lukáš Kostka (Peugeot 207 S2000) - Jänner Rallye 2013

Jak už bylo avizování před soutěží, start na rakouské Jänner Rally 2013 byl pro tým Pavla Valouška posledním podnikem, kdy byla jeho hlavním partnerem společnost Delimax a.s. V barvách této hodonínské potravinářské společnosti odjel Pavel Valoušek s různými vozy, ale i různými spolujezdci, celkem 39 českých a zahraničních soutěží (první soutěží v barvách Delimaxu byla Barum Rally 2009 se Škodou Fabia Super 2000). Mezi společné úspěchy patří samozřejmě především titul absolutních mistrů MMČR v roce 2010 (posádka Valoušek-Hrůza, vůz Škoda Fabia Super 2000), konečné první místo v rallysprintovém šampionátu v roce 2011 (posádka Valoušek-Hrůza, vůz Škoda Fabia WRC) a také i loňské konečné druhé místo v kvalitně obsazeném Rally Europa Cupu, kde posádka Valoušek-Kostka s Peugeotem 207 S2000 skončila hned za vítězným továrním týmem Škoda Motorsport.

Tím nejlepším možným komentářem k tomuto období je osobní vzkaz pana Jana Varmuži – majitele společnosti Delimax, pokračovatele rodinné tradice výroby kvalitních potravin a samozřejmě velkého fanouška sportu a všeho, co souvisí s rychlými automobily. Mimochodem, Jan Varmuža byl i přes vysoké pracovní vytížení osobně přítomen na všech soutěžích týmu. „Jänner Rally 2013 mi opět potvrdila, že rally je sport se všemi jeho pozitivními i negativními vlastnosti a že právě úspěch v automobilové rally závisí na mnoha do sebe zapadajících okolnostech. Nám se tento víkend nepodařil, jiné víkendy ale naopak ano. Za sebe i své spolupracovníky v Delimaxu jsem rád, že se nám podařilo bez problémů zrealizovat náš původní plán podpory Pavla Valouška, se kterým jsme odjeli tři plné sezony v MMČR plus nějaké soutěže navíc. Když nebudu mluvit pouze o podpoře image a povědomí o společnosti Delimax a značce Varmuža, kterou nám tento projekt přinesl, musím zmínit i emoce a zážitky s tím spojené. Pro mě je jedním nejsilnějších zážitků Valašská Rally 2010 – první start a hned první vítězství nově vzniklého Škoda Delimax Teamu. Silné vzpomínky přináší i Bohemia Rally v témže roce, kde jsme jeli vyrovnané časy s Hänninenem. Osobně mě nadchla velká přízeň fanoušků a spontánní podpora mnoha lidí, kteří, třeba i drobným dílem, pomáhali hladkému chodu celého týmu. Chtěl bych poděkovat všem, kteří do tohoto projektu dali své srdce a hráli s námi v duchu Fair Play!“

Delimax Team
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist