www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 30. dubna 2024, Svátek má Blahoslav, zítra Svátek práce

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ERC 13 - Int. Jänner Rallye

Sulzinger vyhrál na Jänneru dvoukolky v rámci MMČR

11. ledna 2013 • 12:00

Po loňském úspěšném vystoupení s Mitsubishi se německý jezdec opět vydal na Jänner Rallye, tentokráte s novým rakouským spolujezdcem Jürgenem Heiglem a Fordem Fiesta R2. A i přes řadu problémů si dokázali připsat vítězství na zkouškách i prvenství v rámci dvoukolek MMČR.

Raffael Sulzinger - Jürgen Heigl (Ford Fiesta R2) - Jänner Rallye 2013

Bez původně plánovaného testu vstoupila německo-rakouská dvojice do soutěže úspěšně, hned na druhém testu pokrytém rozbředlým sněhem dokonce zvítězili. Hned na třetím však přichází první problém, třicetivteřinová ztráta defektem. Ve druhé sekci se jezdec, jehož mentorem je legendární Walter Röhrl, blýskl dalšími dvěma vítěznými časy, což ve finále stačilo na průběžný bronz mezi dvoukolkami za silnějšími jezdci s dvoulitrovými vozy a více než dvouminutovým náskokem nad ostatními 'erdvojkaři'.

Odpolední sekce již byla téměř bez ledu a sněhu, přesto si Sulzinger s Heiglem bezpečně udrželi třetí příčku a před nejbližším pronásledovatelem, bývalým evropským šampionem Rokem Turkem měli už více než pětiapůlminutový náskok.

Sobotní etapa byla téměř kompletně bez sněhu a ledu, zato se spoustou bláta v kombinaci s hustým deštěm, studeným počasím a občasnou mlhou. Ranní sekce se odehrála bez větších problémů, největší komplikací byl asi desetivteřinový výlet mimo trať. Pro odpolední sekci se tak posádka rozhodla využít 'levné-sněhové-pneumatiky' s hroty. Nebyl totiž důvod kam spěchat, rozdíly mezi posádkami byly celkem velké a jízda na těchto pneumatikách je bezpečnější, než na intermédiích. Na RZ 14 navíc havaroval Neubauer a Sulzinger se posunul dokonce na stříbrnou pozici.

Raffael Sulzinger - Jürgen Heigl (Ford Fiesta R2) - Jänner Rallye 2013

Pak však přišel šok. Defekt levé přední pneumatiky, nucené zastavení v RZ a výměna kola. Ztráta dvě minuty a čtyřicet vteřin však stále bezpečně stačila na třetí místo mezi dvoukolkami. Velká bouře pak přišla na RZ 17. Danzinger trefil skrytý beton v cestě a udělal defekt pravého zadního kola. Na cestu vytažený kámen pak trefil i Sulzinger, což vyústilo v defekt a opětovnou výměnu kola. Rezerva navíc byla hodně přehuštěná, takže posádka ještě na téže zkoušce nechtěně opustila trať. Ztráta na zkoušce byla celkem čtyři a půl minuty, což znamenalo propad na čtvrtou příčku mezi dvoukolkami a druhou ve třídě 6.

„Jsem hodně zklamaný. Během soutěže jsme byli nejrychlejším vozem R2, dokud jsme se nerozhodli pro 'levné-sněhové-pneumatiky'. Tři vítězství na zkouškách v době, kdy jel každý ještě naplno, byly úžasné. Je škoda, že i díky spoustě smůly jsme nebyli schopni tento dobrý výsledek dotáhnout až do konce. Dokázali jsme ale, že dokážeme jet rychle. Defekty nebyly výsledkem rychlé jízdy, spíše velké smůly. Každopádně bych chtěl poděkovat všem, kteří nám start na Jänner Rallye umožnili,“ řekl úřadující šampion juniorského poháru německého seriálu ADAC.

Plány na sezónu 2013 stále nejsou jasné. „Momentálně tvrdě pracujeme na projektu startů v sezóně 2013. Momentálně není jasné ani s jakým autem, ani v jakém šampionátu. Nyní musíme s Walterem Röhrlem probrat všechny možnosti a pokusit se najít sponzory, kteří by nám s projektem pomohli. Můžeme pokračovat v mistrovství Evropy, vzhledem k úspěchu v Rakousku si dovedu i představit pokračování v českém šampionátu (MMČR), případně můžeme do Česka nabídnout naši Fiestu R2 na pronájem. Finální rozhodnutí bude záležet na rozpočtu a přáních sponzorů,“ řekl aktuální lídr kategorie dvoukolek Mediasport mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist