www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 11. května 2024, Svátek má Svatava, zítra Pankrác

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 13 - Rallye Monte Carlo

Citroën vstupuje s Loebem do sezóny 'bez Loeba'

14. ledna 2013 • 17:00

Mistrovství světa WRC 2013 startuje do sezony, která slibuje řadu podstatných změn. A startuje víc než symbolicky - legendární Rally Monte Carlo. Mezi čtyřmi továrními Citroëny DS3 WRC sedí za volanty hned tří z nich vítězové této rally - Loeb, Hirvonen a Bouffier.

Citroën DS3 WRC ve zbarvení 2013

Citroën DS3 WRC s číslem 1 patří posádce Sébastien Loeb a Daniel Elena, kteří na trať vyrazí pro své zdejší sedmé prvenství. Devítinásobným mistrům světa by měla zdatně sekundovat a body pro tým Citroën Total Abú Dhabí WRT získat dvojice Mikko Hirvonen - Jarmo Lehtinen, která se netají ambicí na zisk světového titulu. Další DS3 WRC ve stáji Abú Dhabí Citroën Total WRT pojedou Dani Sordo a Carlos del Barrio, pro něž je tento start opětovným návratem do rodiny Citroën Racing.

Seriál mistrovství světa WRC je zpátky po necelých deseti týdnech od skončení loňské sezony 2012. Začíná se znovu při Rally Monte Carlo, která byla první v kalendáři i v minulé sezoně. Už ve středu se soupeři z Valence vydají na tratě etap, které povedou po silnicích departmánů Ardèche, Haute-Loire a Drôme.

I když na podrobnější předpověď počasí je ještě brzy, led a sníh by tentokrát měly být charakteristickým rysem pro tento ročník. A tak do hry vstupuje opět loterie s volbou správných pneumatik. Po dvou etapách zamíří posádky v pátek více na jih, kde je čeká v pátek večer Monako. Finálová etapa se pojede v kopcích kolem Monaka, které bývají častým předmětem diskuzí, s třemi průjezdy slavným Col du Turini. Čtyři dlouhé dny závodění zahrnují 465 měřených kilometrů na rychlostních zkouškách, které jsou opravdu jen pro tvrdé chlapy.

Sébastien Loeb a Daniel Elena začínají rok v Knížectví, kde přesně před deseti lety vyhráli poprvé. „Už na konci loňské sezony jsme věděli, že pojedeme první dva podniky sezony 2013,“ říká Sébastien Loeb. „Proto jsme se připravovali jako obvykle, absolvovali jsme několik testování, na kterých jsme měli možnost vyzkoušet novou řadu pneumatik Michelin. Když jsme Monte Carlo vyhráli šestkrát ze sedmi posledních startů, těžko můžeme hovořit o něčem jiném, než o plánech vyhrát opět.“

Druhý DS3 WRC nasazený pod vlajkou Citroën Total Abú Dhabí World Rally Team, pojedou Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen, kteří jdou na start sezony s jasnými ambicemi. Vítězové z roku 2010 by úspěch rádi zopakovali znovu zvláště nyní, kdy je Monte Carlo zpět v kalendáři WRC.

„Tým hodlá opět získat oba tituly, a tak se mnou počítá pro hodnocení pilotů. Jsem připravený tuto zodpovědnost převzít. Faktem je, že jsem se před sezonou ještě nikdy necítil tak namotivovaný jako nyní,“ uvedl Mikko Hirvonen. „Nicméně to v žádném případě neznamená, že bych změnil svůj přístup k soutěžím. Jak se říká, více spěchu ještě neznamená vyšší rychlost. Cítím, že na DS3 WRC se mohou plně spolehnout, což ale samo o sobě ještě k vítězství na Monte Carlo nevede. Jediné, co musíte udělat - vybrat buď dobré nebo špatné pneumatiky, jet naplno v pravý čas a vědět, kdy a v jakých sekcích obětovat několik sekund. Náš tým má opravdu bohaté zkušenosti se zdejšími tratěmi a myslím si, že právě tady je to nejlepší místo k zahájení roku s dobrým výsledkem.“

Vzhledem k tomu, že Sébastien Loeb a Daniel Elena nebyli nominování pro hodnocení týmů, budou další možné body do Poháru konstruktérů za Abú Dhabí Citroën Total WRT věcí posádky Dani Sordo a Carlos del Barrio. V letech 2007 a 2012 byl Dani Sordo v Monte Carlo druhý, a tak je z nadcházejících startů rozrušený stejně jako jeho týmoví kolegové.

„Těžko mohu být šťastnější, vždyť jsem zpátky v autě, které je schopné vyhrávat. Jsem rád, že jsem se mohl dostat zpět do DS3 WRC během testování a teď už se nemohu dočkat startu. Začínám rok bez nervozity, což by mohlo nahrávat k tomu, abych vyhrál svou první rally. Pro Monte Carlo je těžké něco tipovat, ale vždy je to rally, na které se cítím dobře. Mířím hodně vysoko!“

Čtyřlístek Citroënů DS3 WRC na Rally Monte Carlo zkompletují Bryan Bouffier a Xavier Panseri, kteří jedou jako soukromníci s podporou Citroën Racing. Rodák z Drôme, vítěz z roku 2011, si v Monte Carlu sedne v mistrovství světa do vozu specifikace WRC vůbec poprvé.

Citroën Racing
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist