www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. dubna 2024, Svátek má Vlastislav, zítra Robert

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 13 - Rallye Monte Carlo

Vítězem Rallye Monte Carlo se stal Sébastien Loeb, poslední dvě RZ zrušeny

19. ledna 2013 • 20:20

Dnes v 8:00 odstartuje Sébastien Loeb do úvodního podniku letošního mistrovství světa v automobilových soutěžích, legendární Rallye Monte Carlo. Dění na zasněžených rychlostních zkouškách v okolí Valence můžete sledovat společně se serverem AutoSport.CZ ON LINE.

Online výsledky - Rally Radio

Diskuse k soutěži - Další informace k Rallye Monte Carlo

Sébastien Ogier - Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) - Rallye Monte Carlo 2013

- - - - 4. etapa - - - -

Sébastien Loeb - Daniel Elena (Citroën DS3 WRC) - Rallye Monte Carlo 2013

Poslední dva průjezdy přes Col de Turini a Lantosque-Luceram byly těsně před odjezdem vozů z večerního servisu zrušeny. Vítězem úvodního podniku mistrovství světa se tak stal tovární jezdec Citroënu Sébastien Loeb, na stupně vítězů jej doprovodili Sébastien Ogier a Dani Sordo.

Podle oficiálních informací byly obě zkoušky zrušeny z bezpečnostních důvodů kvůli neukázněným divákům - ucpané příjezdové cestě k RZ 17. Pravý důvod (zda byly ucpané příjezdové cesty, hodně diváků na trati nebo se týmy bály vyrazit do hor s nedostatkem vhodných pneumatik s hroty) se nejspíše nikdy nedozvíme.

Vítězem v rámci klasifikace WRC2 se stal Sepp Wiegand před Arminem Kremerem a Jurijem Protasovem, WRC3 vyhrál jediný dokončivší Sébastien Chardonnet.

Ze tří českých posádek na startu soutěž dokončily jen dvě, když Tomáš Kostka havaroval hned po 15ti kilometrech úvodní rychlostní zkoušky. Martin Prokop nijak nezářil, dokázal ale svůj vůzt dovézt až do cíle, což stačilo na sedmé místo absolutně, byť s propastnou ztrátou více než 23 minut. Poslední český zástupce Martin Rada doplatil na nekompetentnost ředitele/sportovních komisařů, když se díky přidělenému času na poslední RZ propadl z 22. místa na pořád výbornou 24. příčku.

Bodování jezdců po Rallye Monte Carlo: Loeb 25, Ogier 18, Sordo 15, Hirvonen 12, Bouffier 10, Østberg 8, Prokop 6, Wiegand 4, Burri 2, Kościuszko 1

Bodování týmů po Rallye Monte Carlo: Citroën Total Abu Dhabi 37, Volkswagen 18, Abu Dhabi Citroën Total 15, Qatar M-Sport 10, Lotos 8

Kompletní bodování mistrovství světa po Rallye Monte Carlo

RZ 16 - Moulinet - La Bollene-Vésubie 2, 23.54 km

Rallye Monte Carlo 2013 - RZ 16 - Col de Turini

Ani druhý průjezd přes Col de Turini nebyl klidný. Počasí se sice uklidnilo, po většinu tratě byly vyjeté koleje, přímo na Turini začalo hustě sněžit. Na zkoušce nejdříve ztratil Mads Ostberg více než pět minut po jezdecké chybě, když poškodil zadní kolo a brzdy, zkouška byla posléze zastavena kvůli nehodě diváků. Dva opilí diváci ze Španělska spadli do strže, naštěstí vyvázli jen s lehkými zraněními.

Jinak se ve výsledcích nic zásadnějšího nezměnilo, všichni jezdci jeli opatrně s jasným cílem dojet až do cíle. Díky problémům Ostberga si tak pomohl Bryan Bouffier, který se před norského jezdce posunul na páté místo absolutně.

Sepp Wiegand i Sébastien Chardonnet i nadále pokračují ve vedení WRC2 respektive WRC3.

RZ 15 - Lantosque - Luceram 1, 18.95 km

Po dramatu na Col de Turini se první průjezd úsekem Lantosque-Luceram nesl v poklidném tempu. Vítězství si připsal Dani Sordo před Mikko Hirvonenem, ztráty soupeřů však byly zanedbatelné.

Zdá se, že závěrečná etapa se mění ze vzájemných soubojů na souboje se sebou samými, všichni jezdci se snaží hlavně udržet své vozy na trati. Díky velkému výpadku soupeřů se do první desítky dostávají i nejrychlejší jezdci dvoukolek.

RZ 14 - Moulinet - La Bollene-Vésubie 1, 23.54 km

Evgeny Novikov - Ilka Minor (Ford Fiesta RS WRC) - Rallye Monte Carlo 2013

Noc dlouhých nožů začala nezvykle již v odpoledních hodinách, přesto první průjezd legendární Col de Turini přinesl obrovský zvrat v soutěži. Zatímco dosud odpadl ze špičky jen Thierry Neuville, průjezd světoznámým průsmykem neustáli Jevgenij Novikov, Jari-Matti Latvala a Juho Hänninen.

Skutečně náročné podmínky čekaly na soutěžící na 23.54 km dlouhém testu. Od začátku až do konce se střídal led, sníh a mokrý asfalt. Posádky měly obrovské problémy udržet se na trati a většina jezdců shodně tvrdila, že něco tak hrozného ještě nezažili.

Nejrychlejší byl Bryan Bouffier, který dal Madsi Ostbergovi půlminutu, do minutové ztráty se pak vměstnali již jen Sébastienové Ogier a Loeb. Díky podmínkám si časy v první desítce dokázali připsat i Rashid Al Ketbi a Christophe Caillet s Renaultem Clio R3.

První dvě místa Loeba a Ogiera zůstaly beze změny. Po odstoupení soupeřů se na postupně od třetího místa seřadili Dani Sordo, Mikko Hirvonen, Mads Ostberg, Bryan Bouffier a Martin Prokop. Díky úbytku konkurentů se do první desítky dostaly už i nejrychlejší S2000 Seppa Wieganda s Olivierem Burrim a nejrychlejší produkční auto Armina Kremera. Ze soutěže pak odstoupil i dosud nejrychlejší dvoukolkář Mathieu Maurage.

Kvůli náročným podmínkám bude start následujících tří zkoušek opožděn o 25 minut.

-

Dnes v 15:11 odstartuje závěrečná etapa letošní Rallye Monte Carlo. Noc dlouhých nožů bohužel začne ještě za denního světla, do tmy se ponoří až závěrečné testy. Novinkou letošního ročníku je skutečnost, že se úsek vedoucí přes legendární vrchol Col de Turini pojede dokonce třikrát.

Startovní pořadí do čtvrté etapy

-

- - - - 3. etapa - - - -

RZ 13 - Sisteron - Thoard 1, 36.70 km

Sébastien Loeb - Daniel Elena (Citroën DS3 WRC) - Rallye Monte Carlo 2013

I po třetí etapě kralují letošnímu ročníku Rallye Monte Carlo Sébastienové Loeb a Ogier. Oba zvládli dnešní přejezdové zkoušky z Valence do Monte Carla bez vážnějších problémů. V souboji o třetí místo tahá za kratší konec Dani Sordo, a to hlavně kvůli chybě na RZ 12.

Sisteron, jedna z nejklasičtějších rychlostních zkoušek historie Rallye Monte Carlo se letos vrátila do harmonogramu po dlouhých jedenácti letech. A hned si na soutěžící připravila záludnost, valná většina dlouhé zkoušky se totiž jela za sucha, jen prostředních pět kilometrů bylo kompletně pod ledem a sněhem. Kdo z jezdců zvolil variantu pneumatik s hrotama na prostřední pasáži příliš nevydělal, protože o hroty přišel ještě dříve, než se na nezpevněný povrch dostal.

Zkoušku opanoval Sébastien Loeb před velmi rychle jedoucím Latvalou a Ogierem, kterému zhasl motor v jednom z vracáků. Latvala se tímto časem posunul na páté místo před hodně se trápícího Hirvonena, který kvůli opatrné jízdě a přílišnému brždění přehřál brzdy a ztratil 46 vteřin.

Zimnější volba pneumatik, která se na předchozí zkoušce vyplatila Novikovovi s Ostbergem, byla tentokrátě méně výhodná. Náskok Novikova na třetím místě před Sordem se snížil na 1.7 vteřiny, Mads Ostberg pak dokázal stáhnout na Hänninen (který také obul špatně) jen dvanáct vteřin.

Jedenáctou příčku absolutně a vedení mezi WRC2 i nadále drží Sepp Wiegand, kterému se podařilo vyřešit problémy s dobíjením. Ve WRC3 i nadále kraluje jediný jedoucí jezdec Sébastien Chardonnet.

RZ 12 - St. Mazaire le Desert - La Motte Chalancon 1, 22.11 km

Evgeny Novikov - Ilka Minor (Ford Fiesta RS WRC) - Rallye Monte Carlo 2013

Hodně proměnlivé podmínky na RZ 12 slibovaný náboj nakonec nepřinesly, nikdo z jezdců neměl na testu vážnější časovou ztrátu. Volba pneumatik s hroty nejvíce vyšla M-Sportu, nejrychlejší Ostberg a Novikov však na soupeře díky pneumatikám mnoho nezískali.

Přesto se dokázal Jevgenij Novikov dostat na třetí místo, Dani Sordo totiž zajel až devátý čas, když se nebyl schopen dostat do tempa po velké krizovce na začátku zkoušky. Problémy se spojkou trápí Bryana Bouffiera, velké obtíže má i Sepp Wiegand. Už před RZ 12 mu přestalo správně fungovat dobíjení, snaha provizorně opravit dobíjecí kabel od baterie se povedla jen částečně. Uvidíme, zda zvládne problém vyřešit a dojet až do večerního UP v Monacu.

RZ 11 - St. Jean en Royans - La Cime du Mas 1, 33.19 km

Dani Sordo - Carlos del Barrio (Citroën DS3 WRC) - Rallye Monte Carlo 2013

Sébastienové Loeb a Ogier si bezpečně hlídají vedení v soutěži, největší událostí úvodní zkoušky se tak stávají hodiny třetího Dani Sorda. Jevgenij Novikov jej zde porazil o devět vteřin a přiblížil se k celkové bronzové příčce.

První rychlostní zkouška přejezdové etapy z Valence do Monaca se nesla ve znamení ideálního zimního počasí a vysokých sněhových bariér. Většina jezdců neměla vážnější problémy, mimo trať se však po velkých hodinách ocitl Martin Prokop, jeho desátou příčku to však ani v nejmenším neohrozilo. Hůře však dopadá Bryan Bouffier, kterému zpět na trať museli pomáhat i diváci, téměř dvouminutová ztráta znamená propad na deváté místo za Madse Ostberga.

Startovní pořadí do třetí etapy

-

- - - - 2. etapa - - - -

RZ 10 - Lamastre - Gilhoc - Alboussiere 2, 21.72 km

Sébastien Loeb - Daniel Elena (Citroën DS3 WRC) - Rallye Monte Carlo 2013

Druhá etapa nic nezměnila na suverénním vedení Sébastiena Loeba, obdobně neohrožený je na druhém místě Sébastien Ogier. O třetí příčku bojují Dani Sordo a Jevgenij Novikov, o 4 vteřiny rychlejší čas navýšil Španělův náskok na 15 vteřin.

Do svého standardu se po předchozí vyhrané zkoušce vrátil Juho Hänninen a ztratil kontakt s Jari-Matti Latvalou. Zkouška se příliš nepodařila ani Madsi Ostbergovi, který na svého v současnosti největšího soupeře Bouffiera ztratil další dvě a půl vteřiny.

V souboji o poslední místo v první desítce si oddechl Martin Prokop. Ne, že by zajel nějaký zázračný čas, ale jeho největší soupeř, mocně stahující Julien Maurin, zůstal se svou Fiestou RS WRC stát mimo trať, když stejně jako Neuville doplatil na přílišné katování v jedné ze zatáček.

V rámci kategorie WRC2 vede suverénně v klidu jedoucí Sepp Wiegand před Arminem Kremerem a Jurijem Protasovem. Nejrychlejší dvoukolkou je Mathieu Maurage, kategorii WRC3 však vede, po odstoupení Poutota, jediný pokračující jezdec Sébastien Chardonnet.

RZ 9 - St. Bonnet - St. Julien Molhesabate - St. Bonnet 2, 25.45 km

Juho Hänninen - Tomi Tuominen (Ford Fiesta RS WRC) - Rallye Monte Carlo 2013

Juho Hänninen si připsal první vítězství na soutěži mistrovství světa. Jak se sám přiznal, úsek St. Bonnet je jediný, na kterém dokáže využít potenciál svého auta. Tímto úspěchem se přiblížil na necelé dvě vteřiny za šestého Latvalu.

Sébastien Ogier potvrdil, že nemá zájem útočit na suverénního Loeba a bezpečně si hlídá druhou příčku. Naopak pokračuje souboj o bronz mezi Sordem a Novikovem. Mladý ruský jezdec riskuje jen s jednou rezervou, proto předchozí zkoušku projel opatrněji, na zbývajících chtěl zaútočit. Hned na Bonnetu se mu to podařilo, z dvacetivteřinové ztráty ukrojil celou polovinu.

I nadále pak pokračuje atak Ostberga na osmého Bouffiera, po druhém průjezdu nejdelší zkouškou dne už je rozdíl mezi oběma piloty pohou jednu vteřinu a jednu desetinu. Martin Prokop i nadále ztrácí, Julien Maurin v boji o desátou příčku i přes nefungující auto stáhl dalších pět vteřin.

RZ 8 - Labatie D'Andaure - Lalouvesc 2, 19.08 km

Sébastien Ogier - Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) - Rallye Monte Carlo 2013

Druhý průjezd úvodní zkouškou dnešního dne nepřinesl nic zajímavého. Posádky se rozhodly vsadit na opatrnější jízdu s cílem neztratit příliš mnoho času a pošetřit pneumatiky. Trojice Loeb-Ogier-Sordo zůstala beze změny.

Opatrněji jel tentokráte Jevgenij Novikov, Mikko Hirvonen se k němu přiblížil na pouhé tři desetiny. Ve velkém stahování Bryana Bouffiera pokračuje Mads Ostberg. Přestože na svého francouzského soupeře stáhl 12 vteřin, ani tak nebyl jeho čas nijak zázračný.

RZ 7 - Lamastre - Gilhoc - Alboussiere 1, 21.72 km

Evgeny Novikov - Ilka Minor (Ford Fiesta RS WRC) - Rallye Monte Carlo 2013

I na sedmém testu využil Jevgenij Novikov výhodné startovní pozice i zkušenosti svých ledových špionů (Delecour-Giraudet) a díky svému vítězství se posunul na celkové čtvrté místo před stále se trápícího Mikko Hirvonena.

Na čele se nic dalšího zajímavého neděje, Sébastienové Loeb a Ogier pokračují ve vteřinách, třetí místo si drží Dani Sordo, ke kterému se však nebezpečně přibližuje Jevgenij Novikov.

Další pěkný čas zajel Mads Ostberg a pomalu se přibližuje celkem se trápícímu Bryanu Bouffierovi. Pod dojmem havárie ve výsoké rychlosti na předchozí zkoušce jel opatrněji Martin Prokop a musí se pomalu začínat obávat o desátou příčku před mohutně finišujícím Julienem Maurinem.

RZ 6 - St. Bonnet - St. Julien Molhesabate - St. Bonnet 1, 25.45 km

Mads Ostberg - Jonas Andersson (Ford Fiesta RS WRC) - Rallye Monte Carlo 2013

Šestá rychlostní zkouška přinesla ideální zimní počasí se spoustou sněhu, z čehož profitovali později startující jezdci. Vítězství si připsal Novikov před Ostbergem a Hänninenem.

Sébastien Loeb navýšil svůj náskok o čtyři vteřiny, hodně mu k tomu dopomohl Ogier hodinami krátce před cílem. Na třetí místo se před Hirvonena dostal Dani Sordo, Juho Hänninen i přes jednu velkou krizovku přeskočil chybujícího Bouffiera.

Blízko odstoupení byl i Martin Prokop, který ve vysoké rychlosti vylétl z trati a trefil kámen, do cíle zkoušky se mu však podařilo dojet.

RZ 5 - Labatie D'Andaure - Lalouvesc 1, 19.08 km

Sébastien Ogier - Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) - Rallye Monte Carlo 2013

Úvodní rychlostní zkouška druhé etapy nepřinesla do výsledků zásadnější novinky. Sébastien Ogier opět vyhrál zkoušku a snížil náskok vedoucího Loeba o pět vteřin. Naopak se i nadále trápí Mikko Hirvonen, ke kterému se pomalu, ale rychle přibližuje Dani Sordo.

Na sněhu se příliš nedaří ani Latvalovi, který trefil jednu s tyček ohraničujících cestu a lehce poškodil pravý předek svého auta. Druhým časem na testu jej tak přeskočil Jevgenij Novikov. Všichni jezdci si pochvalují ideální zimní podmínky panující ve druhé půli zkoušky.

Vedoucí jezdec WRC3 Renaud Poutot šel v pomalé zatáčce přes střechu, naštěstí to odnesly jen plechy.

-

Startovní pořadí do druhé etapy

--

- - - - 1. etapa - - - -

RZ 4 - Burzet - St. Martial 1, 30.6 km

Sébastien Loeb - Daniel Elena (Citroën DS3 WRC) - Rallye Monte Carlo 2013

Poslední rychostní zkouška první etapy nakonec přinesla největší rozdíly. Vítězství si připsal Sébastien Loeb, který porazdil všechny rozdílem několika tříd a upevnil si vedení v absolutní klasifikaci před Sébastienem Ogierem a svým týmovým kolegou Mikko Hirvonenem.

Ten zajel v poslední zkoušce druhý čas a dokázal se dostat před Daniho Sorda. Pátým časem se na pátou příčku vyhoupl i Latvala, který těžil hlavně z trápení Novikova s Bouffierem, Hänninen k tomu přidal i efektní hodiny, ze kterých se na úzké cestě nebyl schopen dlouho rozmotat. První slušný čas letošního Monte zajel Mads Ostberg, situaci mu však zhoršila téměř dvouminutová penalizace způsobená problémy s elektrikou. Botu si připisuje také Prokopův spolujezdec Michal Ernst, který posílá Fionu do ČK 4B o minutu dříve.

Nejhůře však dopadá Thierry Neuville, který ani napotřetí nedokázal překonat nástrahy Burzetu a opět zde končí, tentokráte s vylomeným kolem po velkém katování. Za zmínku stojí také velice pěkné výkoný Martina Rady, které stačí na 35. příčku po první etapě.

RZ 3 - Le Moulinon - Antraigues 1, 37.1 km

Francouzští časoměřiči se potýkali s velkými problémy s vytvořením správných časů na RZ 3. Nakonec se jim to podařilo až později večer a vítězně z této kombinace vyšel Sébastien Loeb, který utekl dosud druhému Ogierovi o dvacet vteřin. Třetí příčku drží i nadále Dani Sordo. Nahoru výsledkovou listinou začíná stoupat Latvala, který zajel druhý čas.

Naopak, změněné podmínky, kdy trať postupně roztála, jede se více na suchu a na cestu je vytahané bláto, příliš nesedla Hänninenovi a Bouffierovi, s trápením pokračuje i Mads Ostberg. Velké štěstí má Martin Prokop, který při výletu mimo trať poškodil o kámen ráfek svého vozu, ten však vydržel až do konce. Naopak pokračuje trápení Kościuszka, jehož Mini jednoduše stále nejede.

RZ 2 - Burzet - St. Martial 1, 30.6 km

Esapekka Lappi - Janne Ferm (Škoda Fabia S2000) - Rallye Monte Carlo 2013

Sébastien Loeb se vítězstvím ve druhé rychlostní zkoušce posunul do čela celkové klasifikace, když přeskočil svého jmenovce Ogiera, který tentokráte nedokázal využít výhodnějších podmínek plynoucích z lepší startovní pozice. Třetí místo drží navrátilec do Citroënu Dani Sordo.

Pouhých pět vteřin za ním je Juho Hänninen, který se na druhém testu blýskl třetím nejrychlejším časem, přestože hned v úvodu trefil mostek. Dalších osm vteřin za ním je Thierry Neuville těsně následován Mikko Hirvonenem. Zkouška se příliš nepodařila Novikovovi ani Latvalovi, který navíc chytil penalizaci za pozdní příjezd do časové kontroly, oba jezdce tak přeskočili Mads Ostberg a Bryan Bouffier.

Ani tentokráte nepředvedl zářivý výkon Martin Prokop, na zkoušce jej dokonce porazil Sepp Wiegand s Fabií S2000, přesto jihlavský jezdec drží jedenáctou příčku absolutně. Pokračuje trápení Michala Kościuszka, jehož Mini jede jen na tři válce. Poškozené kolo po nehodě na první RZ pak definitivně zastavilo Esapekku Lappiho.

RZ 1 - Le Moulinon - Antraigues 1, 37.1 km

Typické 'Monte' podmínky připravila pro soutěžící první rychlostní zkouška. Během celého úseku se střídal led, sníh a hodně suchých míst. Nejlépe si s tím poradil Sébastien Ogier, který tak připsal premiérové vítězství pro nový Volkswagen Polo R WRC.

Většina jezdců odjela na první sérii se šesti pneumatikami s hroty, pouze Thierry Neuville a Jevgenij Novikov si vzali ke čtyřem hrotovým pneumatikám i dvě sněhové bez hrotů.

Vítěznému Ogierovi se dokázal přiblížit jen Sébastien Loeb, který však měl na trati výrazně horší podmínky, ostatní jezdci ztratili mnohem více. Mnohem závažnější pro posádky je informace, že většina jezdců zničila pneumatiky s hroty, což se jistě projeví na následujícím úseku.

Nejrychlejší v rámci WRC2 byl Esapekka Lappi, přestože trefil kámen a dojel do cíle na defektu. Michala Kościuszka trápily problémy s motorem, cíl nespatřil ani Tomáš Kostka, když v půlce RZ najel na kámen vytažený předchozím autem, který je katapultoval do příkopy. „Na cestu spadl velký kámen, přejel jsem ho a on nás kopl do škarpy. Naštěstí se vše událo v malé rychlosti. Bylo to neřešitelné, byl za zídkou a nešel vidět,“ popsal situaci Tomáš Kostka.

-

před startem

Dnes v 8:00 odstartuje Sébastien Loeb do úvodního podniku letošního mistrovství světa v automobilových soutěžích, legendární Rallye Monte Carlo. Dění na zasněžených rychlostních zkouškách v okolí Valence můžete sledovat společně se serverem AutoSport.CZ ON LINE.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist