www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 12 - Trophée Andros 12/13

Tropheé Andros: Dayraut novým mistrem!

30. ledna 2013 • 12:15

Ačkoliv má Tropheé Andros před sebou ještě jeden závod, již nyní lze oznámit, že Jean-Philippe Dayraut již nebude v této sezóně poražen. Ani v Saint Die des Vosges se nepodařilo konkurenci odstavit Dayrauta od zásadnějšího množství bodů. Do startovního pole opět zavítal Jacques Villeneuve a velmi se mu dařilo – vyhrál druhý závodní den.

Nový mistr Tropheé Andros Jean-Philippe Dayraut je v paradoxní situaci. Po závodu v Sant Dié des Vosges se jede ještě v Super Besse, ale zde se uskuteční již jen jeden závodní den. V Tropheé Andros platí pravidlo, dle kterého se na konci sezóny škrtají nejhorší bodové zisky ze dvou závodních dnů. Paradox je v tom, že kdyby Dayraut již do posledního závodu vůbec nenastoupil, škrtal by 0 bodů a jeho bodový zisk by tedy byl vyšší, než když nastoupí a přijde o cca 70 bodů, které průměrně za jeden závodní den získá.

Jean-Philippe Dayraut

Pojďme však, ale popořadě popsat si, jak k tomu vlastně došlo, že je Dayraut v takové „luxusní“ situaci. V Sant Dié des Vosges nebylo mnoho sněhu a proto se daly očekávat dramatické akce v místech, kde přecházely zasněžené úseky v mokré a naopak. Zdejší trať je relativně jednodušší, ale přesto zajímavá, neboť první zatáčka je vystavěna ve stylu klasické Parabolicy, jak jí známe například ze slavné Monzy. Volný trénink hned na začátku úvodního závodního dne kupodivu nevyhrál Dayraut. Zde se pěkně rozjel Balas, ale také Riviere či Panis. To v měřeném tréninku se již do hry vrátil hlavní aspirant na zisk mistrovského titulu - Dayraut, neboť zajel nejrychlejší čas. První kvalifikace přinesla další vítězství pro Dayrauta, ale jen s dvouvteřinovým náskokem před Panisem a Balasem. Zklamání bylo vidět v týmu Benjamina Riviereho, který svou kvalifikační jízdu nedokončil. Moc se nepředvedl ani Villeneuve, byl jen devátý. Druhá kvalifikace, přestože vyhrál opět Dayraut, byla velmi zajímavá, protože všichni jezdci zrychlili a nikdo tedy neměl nic jisté. Druhý čas zajel Balas, třetí J.B. Dubourg, čtvrtý Riviere, pátý Panis. Pro souhrnné hodnocení kvalifikace bylo stěžejní, že v její druhé části se zrychlovalo. Dayrauta, který v každé části zajel nejlepší čas, se to nedotklo, ale vydělal na tom celkově druhý Balas, stejně tak čtvrtý J.B. Dubourg, nebo pátý Riviere. Panis obsadil třetí příčku a Villeneuve byl jen jedenáctý, což bylo velké zklamání..

1. finále Elite Sup 1 – při dramatickém startu se J.B. Dubourg propadl za Riviereho a Thorala. Celé finále se pak odehrálo ve znamení souboje o vedení, kde byl silnější Balas a neustále druhý jezdil Riviere. J.B. Dubourg v posledním předjel Thorala a bylo to i za cenu zbourání plastových ohradníků tratě (měl štěstí, že tam nebyly betonové, které jsou na jiných částech tratě). Pořadí na stupních vítězů jsme zaznamenali toto: Balas, Riviere, J.B. Dubourg.

2. finále Elite Sup 1 – úvod tohoto finále nepřinesl kromě pár tlačenic v závěru startovního pole nic zásadního, když se vedení ujal Dayraut před Panisem a A. Dubourgem. Panis neustále útočil na Dayrauta a místy to bylo i dost nebezpečné, neboť na této trati jsou jako ochranné bariéry hned u tratě betonové bloky. Fontanel ve třetím kole odstoupil pro technické problémy. Po krásném a těsném souboji, který trval 6 kol, si vítězství zcela zaslouženě připsal Dayraut, druhý byl Panis, třetí A.Dubourg a čtvrtý Villeneuve.

Páteční bodové hodnocení: Jean-Philippe Dayraut (Mini Countryman) 80 bodů, Bertrand Balas (Mini Countryman) 77, Olivier Panis (Dacia Lodgy) 74, Jean-Baptiste Dubourg (Renault Clio) 72, Benjamin Riviere (Citroen DS3) 72, Andréa Dubourg (Renault Clio) 70, Didier Thoral (Ford Fiesta) 68, Gérald Fontanel (Mini Countryman) 64, Serge Lubrano (Toyota Auris) 64, Jacques Villeneuve (Citroen DS3) 64, Lionel Daziano (Toyota Auris) 64.

Jacques Villeneuve

V sobotu se nejlépe v první kvalifikaci zapsal Balas, ale nutno uznat, že druhý Dayraut byl jen velmi těsně za ním. Určitě překvapil třetím časem Daziano, konečně slušný čas měl čtvrtý Villeneuve, za svým standardem byl pátý Panis a jedenáctý Riviere. Druhá kvalifikace se stala kořistí Villeneuva, který pokořil vítězný čas Balase z předchozí kvalifikace. Druhý čas zajel Panis a třetí již zmíněný Balas. Dayrautovi se nedařilo, když měl jen čtvrtý nejlepší čas, pátý byl Riviere. V celkovém hodnocení kvalifikace tedy vyhrál Villeneuve, druhý byl Ballas (díky vítězství v prvním dějství), třetí Dayraut, čtvrtý Panis, pátý Daziano a šestý Riviere.

1. finále Elite Sup 2 – na startu trochu zaváhal druhý Panis, svou pozici udržel, ale zpomalil Daziana. Toho v úvodní zatáčce využil k předjetí Thoral a o postup se snažil A.Dubourg, ten však již úspěšný nebyl. Balas nedal Panisovi žádnou šanci na útok, pravidelně se od něj vzdaloval a pohodlně si zajistil jasné vítězství. Panis byl pod tlakem Thorala (zejména v úvodních dvou kolech), ale pořadí mezi sebou udrželi. Čtvrtý dojel Daziano a pátý A. Dubourg

2. finále Elite Sup 2 – z pole position startoval Villeneuve, vedle něj na startu stál Dayraut a ihned po zhasnutí červených světel zkoušel předjet Villeneuva, nepodařilo se mu to a oba přes drobný kontakt pokračovali dále. První tři jezdci - Villeneuve - Dayraut – Riviere - jezdili s drobnými odstupy, které jim vydržely až do cíle. Čtvrtý dojel už s dvou vteřinovou ztrátou na třetího J.B. Dubourg.

Sobotní bodové hodnocení: Jacques Villeneuve (Citroen DS3) 80 bodů, Bertrand Balas (Mini Countryman) 77, Jean-Philippe Dayraut (Mini Countryman) 74, Olivier Panis (Dacia Lodgy) 73, Benjamin Riviere (Citroen DS3) 70, Lionel Daziano (Toyota Auris) 70, Jean-Baptiste Dubourg (Renault Clio) 68, Didier Thoral (Ford Fiesta) 67, Serge Lubrano (Toyota Auris) 65, Andréa Dubourg (Renault Clio) 64, Gérald Fontanel (Mini Countryman) 62.

Průběžné bodové hodnocení po 6. závodě:

pilotvozidlobodů
Jean-Philippe Dayraut Mini Countryman 860
Benjamin Riviere Citroen DS3 813
Olivier Panis Dacia Lodgy 805
Bertrand Balas Mini Countryman 796
Jean-Baptiste Dubourg Renault Clio 795
Andréa Dubourg Renault Clio 774
Didier Thoral Ford Fiesta 732
Serge Lubrano Toyota Auris 716
Lionel Daziano Toyota Auris 704
Oliver Pernaut Citroen DS3 691
Gérald Fontanel Mini Countryman 687
Bérénice Demoustier Dacia Lodgy 608
Hervé Knapick BMW Serie 1 606

(V Tropheé Andros platí pravidlo, dle kterého se na konci sezóny škrtají nejhorší bodové zisky ze dvou závodních dnů, vzhledem k tomu, že poslední závod se jede jen jako jednodenní, zahrnují už výše uvedené bodové výsledky jen jedno škrtání)

Finálový závod Tropheé Andros je na programu 2. února 2013 v Super Besse (Clermont Ferrand).

Mgr. Jaroslav Hanus; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist