www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 13 - Rally Guanajuato México

Ogier na vítězné mexické vlně

11. března 2013 • 10:00

Šestnáct vítězných časů a jasné prvenství si z letošní Mexické rally odváží posádka továrního Volkswagenu Polo R WRC, Sebastien Ogier a Julien Ingrassia. Se ztrátou téměř tři a půl minuty skončil druhý Mikko Hirvonen na Citroenu DS3 WRC, třetí příčku vybojoval Thierry Neuville na Fordu Fiesta RS WRC.

Sebastien Ogier - Julien Ingrassia, Volkswagen Polo R WRC - Rally Guanajuato Mexico 2013

Ogier se ujal vedení hned po druhé rychlostní zkoušce a nakrátko o něj přišel pouze během čtvrté a páté rychlostní zkoušky, kdy jej přeskočil Mads Ostberg. Právě norský mladík byl tím, kdo se až do čtrnáctého testu držel za francouzskou hvězdou týmu Volkswagen, ale následně musel spolknout hořké zklamání v podobě odstoupení pro poruchu alternátoru své Fiesty RS WRC.

Mnohem dříve ze hry byl Jari-Matti Latvala, jenž už na třetím testu poškodil přední závěs po nárazu na kámen, který na trať odhodil pravděpodobně některý z vozů před ním. Snadnou situaci neměl ani mladý Novikov, kterého v průběhu první etapy srazily na dno výsledkové listiny trable s řídící jednotkou jeho Fordu Fiesta RS WRC, či Michal Kosciuszko, když ten si od úvodního dne stěžoval na scházející výkon jeho Mini WRC.

Zejména po odstoupení Ostberga se Sebastien Ogier soustředil především na svůj výkon a v klidu si dojel pro další triumf. „Je to skvělý pocit. Polo R WRC bylo po celou rally perfektní a za to jen mohu poděkovat svému týmu,“ hodnotil v cíli nadšený Ogier.

„Vítězství při premiéře na šotolině má zvláštní příchuť a bude mu patřit speciální místo v mém srdci. Dnes ráno jsem se na trať první rychlostní zkoušky vydal s velkou opatrností a každý kámen objížděl velkým obloukem. Ale v polovině jsem na to zase šlápnul. Máme teď v mistrovství světa velký náskok, ale zbývá ještě deset soutěží,“ dodal v cíli rally.

Vítěz rally přitom zažil i na své kůži jeden z paradoxních momentů Mexické rally, když na RZ 18 narazil přímo na trati rychlostní zkoušky na zavřenou bránu, kterou musel jeho spolujezdec Julien Ingrassia nejdříve otevřít a pak teprve mohl se svým vozem pokračovat. Časová ztráta, kterou tímto zdržením nabral, byla nicméně rozhodnutím ředitele rally následně odečtena.

Pro deváté místo si v Mexiku dojela česká posádka Martin Prokop - Michal Ernst na Fordu Fiesta RS WRC, když ztratila čtrnáct a půl minuty na vítěze. V cíli chabě obsazené soutěže nakonec figurovaly pouhé dvě desítky posádek.

Stav MS FIA 2013 po Mexické rally

Jezdci:

1. Ogier 74, 2. Loeb 43, 3. Hirvonen 30, 4. Sordo 27, 5. Østberg 26, 6. Neuville 25, 7. Latvala 15, 8. Prokop 14, 9. Bouffier 10, 10. Al-Attiyah 10 bodů

Týmy:

1. Citroën 87, 2. Volkswagen 81, 3. M-Sport 37, 4. Qatar WRT 35, 5. Abu Dhabi 23, 6. Jipocar CNT 14, 7. Lotos WRC 12 bodů

-jav- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist