www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 16. dubna 2024, Svátek má Irena, zítra Rudolf

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ERC 13 - Rally Islas Canarias

Kopecký s Dreslerem obhájili vítězství v Rally Islas Canarias

23. března 2013 • 18:20

Dnes v 7:00 místního času (8:00 CET) odstartuje třetí díl letošního seriálu ME, Rally Islas Canarias. V pátek je na programu 8 povětšinou horských rychlostních zkoušek přímo v samotném centru ostrova Gran Canaria. Průběh soutěže můžete sledovat ONLINE společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Rally Radio

Diskuse k soutěži - Další informace k Rally Islas Canarias

2. etapa

RZ 14 - Valleseco 2 (15.72 km - zkráceno o 400 m)

Jan Kopecký - Pavel Dresler, Škoda Fabia S2000 - Rally Islas Canarias 2013

Triumfem v poslední rychlostní zkoušce potvrdil Jan Kopecký své celkové prvenství v třetí soutěži letošního mistrovství Evropy, španělské Rally Islas Canarias. Zopakoval tak úspěch z loňské sezony IRC, a to se stejným navigátorem Pavlem Dreslerem a vozem Škoda Fabia S2000. Na druhém místě dojel Ir Craig Breen na Peugeotu a elitní trojici uzavírá místní matador Luis Monzon, který si na tuto soutěž vypůjčil od Prodrivu vůz Mini JCW S2000.

Hned za celkovými stupni vítězů skončil nejrychlejší jezdec Production Cupu, Andreas Aigner se Subaru. Tomu dělaly konkurenci hlavně dva přeplňované Renaulty Mégane RS Germaina Bonnefise a Roberta Consaniho. Druhý jmenovaný na posledních dvou vložkách utrpěl defekty, přesto se obě oficiální posádky francouzského výrobce umístily na 'produkčním' podiu (celkově je Bonnefis 5. a Consani 9.). Jelikož se od letoška po dohodě s FIA přeplňované Mégany nehodnotí v klasifikaci dvoukolek, připadlo prvenství v kategorii 2WD domácímu Gorkovi Atxustegimu na Suzuki Swift S1600 (6. celkově). Druhý je Maďar Bessenyey s Hondou Civic R3 (11. celk.) a třetí další z těch, kteří chtějí absolvovat širší evropský program - Rakušan Hermann Neubauer s dalším swiftem (13. celk.). Druhý český jezdec ve startovním poli, Antoní Tlusťák, se nakonec umístil na desátém místě celkově, na Kopeckého ztratil čtrnáct minut. I přesto si z Kanárských ostrovů odváží plný bodový příděl do klasifikace týmů.

Seriál FIA ME nyní čeká několikatýdenní pauza, Atlantický oceán coby kulisa další soutěže ale zůstává. Koncem duban se toiž pojede šotolinová soutěž na malebných Azorských ostrovech.

Rally Islas Canarias 2013
1.Jan Kopecký - Pavel DreslerCZEŠkoda Fabia S20002:24:30.9
2.Craig Breen - Paul NagleIRLPeugeot 207 S2000+1:52.4
3.Luis Monzon - José Carlos DenizESPMini JCW S2000+3:18.9
4.Andreas Aigner - Jürgen HeiglAUTSubaru Impreza R4+6:50.8
5.Germain Bonnefis - Olivier FournierFRARenault Mégane RS+8:31.0
6.Gorka Antxustegi - Alberto IglesiasESPSuzuki Swift S1600+9:21.6
7.János Puskádi - Barna GódorHUNŠkoda Fabia S2000+10:13.6
8.J.M. Leandri - Renaud JamoulFRAPeugeot 207 S2000+11:05.8
9.Robert Consani - Tibor GorczycaFRARenault Mégane RS+11:57.7
10.Antonín Tlusťák - Lukáš VyoralCZEŠkoda Fabia S2000+14:05.2

RZ 13 - San Bartolome de Tirajana 2 (21.36 km)

Jan Kopecký - Pavel Dresler, Škoda Fabia S2000 - Rally Islas Canarias 2013

Přestože je situace na špici už celkem jasná, nepřestává Jan Kopecký v zajíždění nejrychlejších časů. Na předposlední zkoušce celé rally druhému Breenovi ujel o dalších jedenáct sekund a jezdec Škody Motorsport tak má k dobru už téměř minutu a třičtvrtě. Smutní budou po dnešku asi u Peugeotu. Po odstoupení Anciana se problémy přisály na Jeana-Matthieu Leandriho. Třetí jezdec Saintélocu bohužel na trati RZ 13 ztratil tři minuty a celkově se propadl z šestého až na deváté místo. Do Top 10 i přes dvouminutový trest od sportovních komisařů konečně nakoukl i další český jezdec Antonín Tlusťák, kterému se podařilo přeskočit Maďara Bessenyeye na Hondě.

RZ 12 - Maspalomas 2 (8.60 km)

Robert Consani - Tibor Gorczyca, Renault Mégane RS - Rally islas Canarias 2013

Start závěrečné sekce Rally Islas Canarias se nese v jasném duchu. Karty jsou rozdány a většina posádek už jen kontroluje situaci tak, aby všichni bez problémů dojeli do cíle. Velké rozestupy nebyly před dvanáctou zkouškou pouze mezi skupinkou Leandri - Antxustegi - Consani, i zde se ale následně situace částečně 'vyřešila'. Consani dostal defekt a jeho žlutý mégane najednou na ostatní ztratil sedmdesát sekund. Technickou převahu pak zužitkoval Leandri, který se svou dvoutisícovkou malinko poodskočil Antxustegimu s malým Swiftem S1600. V soutěži i nadále vede Kopecký (vítěz RZ 12) před Breenem a Monzonem.

RZ 11 - Valleseco 1 (16.12 km)

Luis Monzon - José Carlos Deniz, Mini JCW S2000 - Rally Islas Canarias 2013

Poslední vložka dopolední sobotní sekce přinesla další nové jméno mezi vítězi RZ. Stal se jím Luis Monzon, který protáhl tovární Mini vložkou o tři desetiny rychleji, než Jan Kopecký svou fabii. Český pilot se po odstoupení Kubicy snaží jet v klidu, k dobru má minutu a dvaadvacet sekund. Po problémech na předešlých dvou vložkách definitivně skončil Jeremi Ancian, který už neměl k dispozici žádnou použitelnou rezervní pneumatiku. Do jedenácté zkoušky vůbec neodstartoval a na jeho místo se tak posunuje nejrychlejší jezdec Production Cupu, Andreas Aigner se Subaru. Polední pauzu vyplňuje servisní pauza, po ní bude následovat opakovaný průjezd dopolední trojicí vložek.

RZ 10 - San Bartolome de Tirajana 1 (21.36 km)

Jan Kopecký - Pavel Dresler, Škoda Fabia S2000 - Rally Islas Canarias 2013

Sobotní ráno bylo pro Roberta Kubicu přesným opakem jeho spanilé jízdy z pátku. Už na deváté vložce lehce poškodil svůj vůz, dílo pak bylo dokonáno o zkoušku později, kde šel Polák v jednom místě pozdě na brzdy a při výletu mimo trať ulomil levé zadní kolo. Do čela se tak posunuje Jan Kopecký, který aktuálně vede s náskokem jedné a čtvrt minuty na druhého v pořadí Craiga Breena. Na třetí místo poskočil Luis Monzon, který se dostal před Jeremiho Anciana. Francouz se ne a ne zbavit sobotní smůly, po defektu na RZ 9 prorazil další kolo i o vložku později. Vzhledem k jedenadvacetikilometrové délce a žádné zbývající rezervě musel Ancian projet s poškozeným kolem celou vložku, což se bohužel projevilo na kondici jeho peugeotu. Ancian byl přesto po RZ klasifikován jako čtvrtý, jen necelých šest sekund před Andreasem Aignerem.

RZ 9 - Maspalomas 1 (8.60 km)

Hned první zkouška druhé etapy Rally Islas Canarias přinesla nový záznam do seznamu vítězů jednotlivých RZ. Postaral se o to Jan Kopecký, který poprvé porazil Roberta Kubicu, a to konkrétně o 1,1 sekundy.

Zkouška byla kvůli problémůmn z noci zkrácena zhruba o třetinu a svou délkou necelých devítiu kilometrů byla dobrým rozehřívacím testem na začátek dne. Její rychlý charakter přesto přiměl Kubicu trochu ubrat. Problémy potkaly Anciana, který poslední dva kilometry absolvoval na defektu. Vzhledem k velkým celkovým rozestupům to ale na pořadí nemělo vliv, kompletně celá Top 10 zůstala po první sobotní RZ bez jediné změny. Počasí se konečně vrátilo ke kanárskému normálu, nad rychlostními zkouškami svítí sluníčko a tratě jsou suché.

1. etapa

RZ 8 - Ingenio (20.88 km)

Robert Kubica - Maciej Baran, Citroën DS3 RRC - Rally Islas Canarias 2013

Jako nůž máslem projel Robert Kubica první etapou letošní Rally Islas Canarias. Ani jedna z pátečních osmi rychlostních zkoušek nepoznala jiného vítěze a někdejší přední jezdec Formule 1 může nocovat na pohodlném polštářku zvícím více než jednominutového náskoku. S tímto odstupem na druhém místě bojuje Jan Kopecký, který se díky výkonu v třetí sekci první etapy definitivně zbavil hrozby jménem Craig Breen.

Ir totiž před posledními dvěma zkouškami dne zkusil vylepšit setup svého peugeotu, leč změny se zcela minuly účinkem a naopak způsobily to, že se Breen posledními pětačtyřiceti pátečními kilometry RZ doslova protrápil. Na Kopeckého tedy před sobotou ztrácí třičtvrtě minuty, podobně velká mezera je pak také mezi ním a čtvrtým v pořadí, stájovým kolegou Jeremim Ancianem. Vzájemné rozestupy se vůbec pohybují v řádech desítek sekund, dalších zhruba padesát má na kontě pátý Luis Monzon a dalších více než sedmdesát Andreas Aigner. Dá se konstatovat, že za to z velké části může neočekávaně špatné počasí z dopoledne. Suché podmínky na posledních dvou vložkách se přičinily hlavně o to, že rozestupy mezi jednotlivými posádkamy nejsou ještě větší.

EDIT: Pořadí první desítky se dodatečně měnilo i po dojetí všech vložek úvodního dne. Komisaři sportovní i techničtí si posvítili na Enrique Gracíu Ojedu, kterého vyloučili jednak za to, že byl jeho Citroën DS3 R3T o několik kilogramů lehčí, než povoluje limit, a také za to, že tento Španěl jel řezané pneumatiky i v první ranní sekci, kdy to ještě nebylo oficiálně povoleno. Ze hry se v závěrečném sevisu poroučel také nejrychlejší dvoukolkář Joan Vinyes, jehož Suzuki Swift S1600 nevydrželo opravdu vysoko nasazené tempo.

Rally Islas Canarias - 1. etapa
1.Robert Kubica - Maciej BaranPOLCitroën DS3 RRC1:29:32.0
2.Jan Kopecký - Pavel DreslerCZEŠkoda Fabia S2000+1:06.7
3.Craig Breen - Paul NagleIRLPeugeot 207 S2000+1:51.0
4.Jeremi Ancian - Gilles De TurckheimFRAPeugeot 207 S2000+2:43.8
5.Luis Monzon - José Carlos DenizESPMini JCW S2000+3:36.2
6.Andreas Aigner - Jürgen HeiglAUTSubaru Impreza R4+4:50.3
7.Germain Bonnefis - Olivier FournierFRARenault Mégane RS+6:17.4
8.Gorka Antxustegi - Alberto IglesiasESPSuzuki Swift S2000+6:40.1
9.Jean-Matthieu Leandri - Renaud jamoulFRAPeugeot 207 S2000+6:50.8
10.Robert Consani - Tibor GorczycaFRARenault Mégane RS+7:02.6

RZ 7 - Aguimes (25.82 km)

Jan Kopecký - Pavel Dresler, Škoda Fabia S2000 - Rally Islas Canarias 2013

Už se pomalu stalo zvykem oznamovat, že rychlostní zkoušku Rally Islas Canarias vyhrál Robert Kubica. Ani při úvodním testu závěrečné páteční sekce tomu nebylo jinak, zajímavější věc se ale udála za jeho zády. Dosud relativně vyrovnaná bitva Jana Kopeckého a Craiga Breena se trochu vytříbila, když jezdec Škody naložil Irovi více než dvacet sekund. Na vůbec nejdelší vložce celé rally Kopecký mocně zatáhl (a také si v jednom místě přivodil obrovskou krizovku) a před Breenem jej nyní chrání sympatický náskok 33,3 sekund. Za Kubicou v tomto testu Čech zaostal pouze o 1,1 sekundy.

RZ 6 - Tejeda 2 (14.31 km)

Robert Kubica - Maciej Baran, Citroën DS3 RRC - Rally Islas Canarias 2013

Účastníci Rally Islas Canarias mají za sebou dvě úvodní identické sekce. Dva průjezdy trojicí rychlostních zkoušek přinesly jasnou dominanci Roberta Kubicy, pro kterého je španělský ostrovní podnik debutem na mezinárodní rally scéně. Také se jedná o prozatím víc než vydařený comeback Citroënu, jenž na vrcholové úrovni působil v mistrovství Evropy naposledy v éře dvoulitrové Xsary Kit Car.

Situace v celkové klasifikaci je už během úvodní etapy celkem jasně daná. Kubica vede nad druhým Kopeckým o víc než minutu a Čechovy šance na repete loňského prvenství se pomalu rozplývají jak pára nad hrncem. Jezdec Škody Motorsport si spíše musí hlídat záda, kde na příležitost čeká pilot konkurenčního Peugeotu Craig Breeen. Francouzské jistě těší, že jejich další jezdec, Jéremi Ancian, je hned v závěsu na průběžné čtvrté příčce. Nedaří se Monzonovi, který kromě ztráty vinou defektu na předchozí RZ ještě navíc chytil dvacet sekund penalizace za pozdní příjezd do časové kontroly, takže byť je stále pátý, dostal se přímo do palebného pásma Andrease Aignera. Ten na Španěla aktuálně ztrácí tři sekundy, kromě toho samozřejmě jednoznačně vede klasifikaci Production Cupu. Na další příčce se usídlil Joan Vinyes coby nejrychlejší dvoukolkář. Ze hry venku Daniel Oliveira, který poslední test dojížděl s převodovkou zaseklou na čtvrtém rychlostním stupni. Brazilec proto v servisu odstoupil, v druhé etapě jej už neuvidíme.

Po další servisní pauze se posádky přesunou na dva nové úseky, které se během rally pojedou výjimečně jen jedenkrát. Nebude to ale žádná páteční podvečení vyjížďka, oba testy měří přes dvacet kilometrů.

RZ 5 - Artenara 2 (21.18 km)

Robert Kubica - Maciej Baran, Citroën DS3 RRC - Rally Islas Canarias 2013

Ani pátá rychlostní zkouška Rally Islas Canarias nepřinesla změnu v kolonce vítězů RZ. Stále tam figuruje pouze jméno Roberta Kubicy, který zatím vyhrál všechny dosavadní testy. Druhému v celkovém pořadí Janu Kopeckému ukazuje záď své dé-es trojky s odstupem téměř jedné celé minuty. V druhém průjezdu testem Artenara byl za Kubicou nejrychlejší Craig Breen, který postupně stahuje Jana Kopeckého. Oba soupeře aktuálně dělí deset sekund. V problémech se ocitl Luis Monzon, který po defektu ztratil přes minutu a v celkové klasifikaci před sebe musel pustit Anciana. Hned o tři příčky postoupil jeden z prioritních jezdců Daniel Oliveira, který je nyní osmý.

RZ 4 - Moya 2 (13.57 km)

Opakovaný průjezd úvodní zkouškou opět nejlépe sednul Robertu Kubicovi. Druhému nejrychlejšímu Craigovi Breenovi tentokrát ujel 'jen' o šest sekund, Polák to přičítá špatné volbě pneumatik. Letošní Rally Islas Canarias přinesla do hry zcela nečekaný prvek - pneumatikovou loterii. Zatímco v minulých letech na ostrově panovalo jasné slunečné počasí a jedinou logickou volbou byly slicky, letošní ročník zamotává účastníkům hlavy víc než zdatně. Sportovní komisaři dokonce přistoupili ke kroku, kterým povolili jinak zakázané prořezávání vzorku pneumatik. Řada týmů toho okamžitě začala využívat a po první vložce druhé sekce jsou ohlasy pilotů i přes nadále trvající déšť celkově pozitivnější.

RZ 3 - Tejeda 1 (14.31 km)

Robert Kubica - Maciej Baran, Citroën DS3 RRC - Rally Islas Canarias 2013

Úvodní trojice rychlostních zkoušek Rally Islas Canarias nepoznala jiného vítěze, než Roberta Kubicu. Polský pilot zvítězil i v třetím testu Tejeda, druhý Kopecký na něj ale tentokrát ztratil pouhých osm desetin. Možná tomu přispěl také oschlý povrch, který konečně začal připomínat typické podmínky na Kanárských Ostrovech. Třetím časem se blýskl Luis Monzon, který je i nadále celkově čtvrtý, další necelé tři sekundy ztratil Breen, jenž i přes desetisekundovou penalizaci z rána okupuje třetí příčku; aktuálně na Kopeckého ztrácí patnáct sekund. Po absolvované trojici vložek posádky poprvé zamíří do servisu, po kterém bude následovat identický druhý průjezd úvodní sekcí.

RZ 2 - Artenara 1 (21.18 km)

Druhá zkouška Rally Islas Canarias potvrdila, že Kubicův senzační vstup do této soutěže nebyl náhodný. Na jedenadvacetikilometrovém testu Artenara si znovu počínal zcela suverénně a nejrychlejším z konkurentům nadělil více než sekundu na kilometr. Druhý nejrychlejší po Kubicovi byl Craig Breen, Jan Kopecký ztratil další tři a půl sekundy. Český jezdec je i nadále druhý, leč po pouhých dvou zkouškách ztrácí na Kubicu už téměř čtyřicet sekund. Luis Monzon poskočil na čtvrté místo, za svá záda onsunul jak Aignera, tak Jeremiho Anciana. Počasí si s posádkami slušně pohrává - déšť z úvodního testu teď prozměnu vystřídala hustá mlha, zkrátka vše, jenom ne typické prosluněné Kanárské Ostrovy.

RZ 1 - Moya 1 (13.57 km)

Robert Kubica - Maciej Baran, Citroën DS3 RRC - Rally Islas Canarias 2013

První ostrá konfrontace Roberta Kubicy s mezinárodní rallyovou konkurencí vyzněla jednoznačně v Polákův prospěch. Jezdec se 'zrcadlovým' skoro-WRC od Citroënu proletěl úvodní zkouškou jako namydlený blesk a jednomu z největších favoritů Janu Kopeckému na tovární fabii nadělil neuvěřitelných jedenáct sekund. O další dsvě sekundy zaostal Craig Breen, další z černých koňů Luis Monzon hledí na Kubicu dokonce s půlminutovým odstupem. Před Španěla se dostal dokonce i Andreas Aigner se subaru, hned za ním se zase zabydlel Joan Vinyes s nejrychlejší dvoukolkou. Celkově posádky bojují s pneumatikami a gripem. Říká se, že na Kanárech prší pouze dvakrát do roka a toto je podle všeho jeden z takových dnů.

-hof- ; -plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
22.03.2013 22:28
Plhus
No ona se ta tabulka v článku mění celá, Ojeda vyloučeny a Vinyes tu suzu uštval...takže za Aignerem je už Bonnefis!
22.03.2013 22:06
Karbonyl - moderátor
Opraveno, díky :-)
22.03.2013 21:13
gonzo
U výsledků po etapě je chyba u Bonnefise-Pežot.
toplist