www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 13 - Vodafone Rally de Portugal

Sébastien Ogier vyhrál Vodafone Rally de Portugal

14. dubna 2013 • 16:15

Francouzský jezdec Sébastien Ogier opanoval třetí soutěž mistrovství světa za sebou. Kromě Rallye Monte Carlo, kde nestačil na svého učitele Sébastiena Loeba, kraluje 'Seb 2' světovým soutěžím a drtí své soupeře rozdílem třídy.

Sébastien Ogier - Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) - Vodafone Rally de Portugal 2013

I přes zdravotní komplikace na začátku závodního týdne si Sébastien Ogier pohrával se svými soupeři jako kočka s myší a žádnému ze svých soupeřů nedovolil uzmout prapor vedení. A zatímco jeho soupeři kupili chyby, Ogierovo Polo pádilo k cílové pásce a nezastavily je ani technické problémy v předposlední sekci.

Druhé místo nakonec spadlo do klína Mikko Hirvonenovi. Ani tentokráte nepodal nijak zářivý výkon, odjel však závod bez výraznějších chyb a tak se může hřát prvním podařeným výsledkem letošní sezóny. Sám však s výkonem příliš spokojený nebyl.

O mnoho lépe na tom nebyl před Portugalskem ani Latvala, proto musí brát třetí místo všemi deseti. Na svého týmového kolegu nestačil, souboj s Hirvonenem prohrál kvůli stávkující technice v závěrečné etapě.

Ani 'bramborový' Jevgenij Novikov nebyl spokojený se svým výkonem, na své obvyklé soupeře ztrácel, dokázal se však vyvarovat chybám a získal páté místo absolutně následován svým týmovým kolegou Nasserem Al-Attiyahem.

Až na šesté místo absolutně se po včerejších problémech s posilovačem řízení a dnešním defektu dokázal probojovat Andreas Mikkelsen při premiéře za volantem Volkswagenu Polo R WRC.

Esapekka Lappi - Janne Ferm (Škoda Fabia S2000) - Vodafone Rally de Portugal 2013

Sedmé místo nakonec získal český jezdec Martin Prokop. Ani on nepředváděl zázračné výkony a spíše než s předními piloty bojoval Kościuszkem a Kuipersem. Nakonec i Prokopa včera postihly technické problémy, přesto mu umožnily dojet až do cíle, když dokázal udržet i mohutně finišujícího Ostberga. Ten nadělil Prokopovi na poslední RZ více než dvě minuty, i tak si jihlavský pilot udržel téměř čtyřicetivteřinový náskok.

První desítku uzavřeli Chálid Al Qassimi a nejrychlejší jezdec WRC-2 Esapekka Lappi. Dani Sordo se pak dokázal probojovat až na 12. místo absolutně. Na poslední rychlostní zkoušce se definitivně zastavil Mini John Cooper Works WRC Michala Kościuszka, ještě před startem závěrečného testu pak z bezpečné sedmé příčky absolutně odstoupil Dennis Kuipers kvůli poruše elektriky.

Seriál WRC-2 se tradičně nesl v duchu 'kdo dojede, vyhraje'. Jediným, kdo se vyvaroval problémů, byl Esapekka Lappi a zaslouženě vyhrál před Robertem Barrablem, Seppem Wiegandem, Nicolásem Fuchsem a Abdullazizem Al-Kuwarim. Poprvé v sezóně alespoň trochu obsazenou kategorii WRC-3 vyhrál podobným způsobem Bryan Bouffier před Sébastienem Chardonnetem a Quentinem Gilbertem.

Další soutěží mistrovství světa bude o prvním květnovém víkendu Rally Argentina.

Kompletní výsledky Vodafone Rally de Portugal

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist