www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 13 - Galaxy GRS Rally Lužické Hory (MČR-S)

V Hrádku nad Nisou finišují přípravy Rally Lužické hory

17. dubna 2013 • 10:00

Za deset dní odstartuje v Hrádku nad Nisou 16. ročník Galaxy GRS Rally Lužické hory. A zatímco na Hrádecku a na Frýdlantsku finišují pořadatelské a organizační přípravy soutěže, do seznamu přihlášených přibývala každý den zajímavá jména.

Roman Odložilík - Martin Tureček (Citroën Xsara WRC) - Thermica Rally Lužické Hory 2012

Vedle již avizovaného startu posádek Kostka – Houšť s Fordem Fiesta WRC, a Kahle – Doërr, jsou to Trněný, Tomaštík, Plíhal, Trnovec, Odložilík a Sýkora s vozy WRC nebo S2000. A snad největší eso startovního pole zveřejnil organizační výbor dnes v rámci seznamu přihlášených, kde figuruje mezi více jak devadesátkou přihlášených finská posádka ve službách Škody Esapekka Lappi se spolujezdcem Fermem. V srpnu roku 2011 si finský talentovaný mladík odbyl premiéru v domácí soutěži Mistrovství světa a s vozem Citroën C3 RS Max vyhrál svoji kategorii. Letos v lednu již odstartoval v barvách továrního týmu Škoda do slavné Rallye Monte Carlo a před pár dny zazářil na trati soutěže Mistrovství světa – Portugalské rally. Lappi se s vozem Škoda Fabia S2000 stává velkým favoritem na absolutní prvenství v této mezinárodní soutěži a organizační výbor soutěže věří, že po Kostkovi, Kahlem je to další velký tahák pro natěšené diváky.

Vedle vozů nejvyšších kateogorií odstartují v Hrádku v rámci Lausitz Cupu i populární Trabanty, vůz Seat Leon představí bratři Bočkovi, chybět nebude ani populární „Čechofrancouz“ Dominik Laurent s Peugeotem 206, který již letos startoval na několika soutěžích ve Francii. Zájem o start projevil i jeden italský jezdec s vozem Ford WRC. Fanoušky z Liberecka potěší jistě přihláška rodačky z Osečné u Českého Dubu, zpěvačky a herečky Olgy Lounové, která zopakuje loňský start a věří, že tentokrát dorazí až na cílovou rampu.

Přestože museli organizátoři neočekávaně koncem ledna předělat prakticky celou trať, všechny úseky rychlostních zkoušek jsou schváleny. „Hrádek navštívil bezpečnostní delegát pan Smolík, s nímž jsme upřesňovali bezpečnostní opatření, která opět klademe nejvýše. Zúčastnil se také jednoho ze školení pořadatelů, které hodnotil velice kladně,“ sděluje informaci z příprav ředitel soutěže Jan Krečman. Ten byl rovněž členem skupiny hrádeckých a frýdlantských pořadatelů, kteří se zúčastnili jako pozorovatelé prvního letošního rallysprintu Rally Vrchovina ve Slavonicích.

Trať 16. ročníku Galaxy GRS Rally Lužické hory měří 252 kilometrů a je na ní připraveno šest rychlostních zkoušek. RZ Chotyně pak startuje v bezprostřední blízkosti centra u hradu Grabštejn. Start je tradičně v devět hodin a vítězové se na hrádeckém náměstí objeví krátce po půl páté odpoledne.

Pavel Vydra
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist