www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 14. května 2024, Svátek má Bonifác, zítra Žofie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 13 - Rallye Šumava Klatovy (MMČR)

I evropské hvězdy mají před šumavskou tratí respekt

19. dubna 2013 • 14:05

Čtvrteční slavnostní představení na klatovském náměstí a ranní shakedown jsou části programu, které už mají za sebou účastníci 48. Rallye Šumava Klatovy a 22. Historic Vltava Rallye. Z prvních reakcí po seznamovacích jízdách je zřejmé, že zejména sobotní rychlostní zkoušky budou velmi náročné. Informace o obou podnicích postupně přibývají na stránkách www.rallyesumava.cz a www.vltavarallye.cz .

„Čeká nás neznámá soutěž, jejíž tratě jsou trochu svižnější než u nás v Itálii, ale my se rozhodli jezdit evropské podniky, a tak se s jiným charakterem tratě musíme vyrovnat. Zejména na místech, kde je více štěrku, si ale musíme dávat pozor,“ nechal se slyšet před klatovským startem Massimo Pedretti, závodící pod pseudonymem „Pedro“. Tento závodník zvítězil se svým vozem Lancia Rally 037 před dvěma týdny na slavné Rally Sanremo Storico a je mnohými odborníky považován za největšího favorita 22. Historic Vltava Rallye. „Pedro“ to ale bude mít hodně těžké zejména s vítězi předchozích dvou ročníků klatovské soutěže, Ernstem Harrachem a Valtrem Christianem Jensenem, kteří budou moci těžit z výhody znalosti tratí. První historické vozy sjedou z klatovské startovní rampy již krátce po čtrnácté hodině.

Zaskočen obtížností šumavských rychlostních zkoušek se zdál být také Jiří Kalista, který pojede v rámci národního šampionátu s překrásným a nově postaveným vozem Subaru Legacy: „My sice už odjeli několik méně významných soutěží se silnějšími vozy, ale jejich obtížnost se s tratí Historic Vltava Rallye naprosto nedá srovnávat. Musím říct, že nic takhle náročného jsem ještě v životě neabsolvoval. S ohledem na to, že jsme zatím s vozem odjeli jen krátký test, bude naším hlavním cílem jej dovézt až na cílovou rampu a hlavně ho nepoškodit,“ vysvětloval jezdec, jenž byl doposud ze soutěží známý jako velký dravec.

Stejně jako posádky historických vozů se chystají k startu také jezdci přihlášení do 48. Rallye Šumava Klatovy. „Konkurence v naší třídě je velká, ale to je dobře, aspoň to budou hezké závody. My se nikoho nebojíme,“ byla slova Josefa Petáka, který pojede v nabité třídě 5 s vozem Renault Clio R3. „To já poslední dobou moc nezávodím, a tak příliš velké výsledkové ambice nemám, ale první desítka by v cíli byla příjemná,“ usmíval se Karel Trojan, který je v Klatovech jako doma a dokonce tu před jedenácti lety absolutně zvítězil. Se startovním číslem 1 ale odstartuje v 16 hodin jako první ze soudobých vozů na trať soutěže Jan Černý s novým vozem Peugeot 208 R2, první čtyři posádky pojedou s dvouminutovým intervalem.

Karel Špaček
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist