www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 14. května 2024, Svátek má Bonifác, zítra Žofie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 13 - Rallye Šumava Klatovy (MMČR)

První den Vltavy pro Jensena, Šumavě po pátku vládne Pech

19. dubna 2013 • 23:20

Zatímco loni si své první vltavské prvenství Nor Jensen připsal až po velmi zamotaném průběhu soutěže, letošní soutěž jeho Lancia Rally 037 opanovala hned od úvodu. Mezi soudobými vozy se zatím nejlépe daří Václavu Pechovi, jehož Mini John Cooper Works S2000 těsně poráží škodovku Jaromíra Tarabuse. Informace o obou podnicích postupně přibývají na stránkách www.rallyesumava.cz a www.vltavarallye.cz.

Valter Christian Jensen – Erik Pedersen, Lancia 037 Rally - Historic Rallye Vltava 2013 (foto: Jiří Jiřík)

Norská posádka Valter Christian Jensen – Erik Pedersen navýšila v druhé polovině páteční etapy svůj náskok na zbylé soupeře už na minutu a zatím suverénně směřuje k obhajobě loňského vítězství v Historic Vltava Rallye. Seveřanům hrály do noty i náročné povětrnostní podmínky, při nichž mohl mnohonásobný mistr Norska zúročit své zkušenosti i z podniků mistrovství světa. Italský jezdec Massimo Pedretti (jezdící pod přezdívkou „Pedro“) se sice nejlepšími časy na rychlostních zkouškách 5 a 6 dokázal rivalovi přiblížit, pak se ale na závěrečném „Korábu“ potýkal s nefunkčním větrákem a díky tomu i se zamlžujícím se předním oknem vozu. Favorit soutěže ztratil téměř minutu a klesl na třetí příčku průběžného pořadí. Druhý tak v sobotu vyrazí na trať Němec Anton Werner s vozem Audi Quattro (vládnoucí kategorii 3), který ale může očekávat velký tlak zejména ze strany „Pedra“. Dobře jedou i Švéd Myrsell (lídr kategorie 2) a Rakušan Wagner s vozy Porsche 911, naopak až za nimi figuruje v pořadí Ernst Harrach, který ani letos nemá na Klatovsku štěstí a v páteční etapě se potýkal s potížemi s turbodmychadlem a na závěrečné noční erzetě i se špatně upevněnou světelnou rampou.

Výtečně si vedou i účastníci českého národního šampionátu. Báječně vychází zejména Jiřímu Kalistovi jeho premiéra s vozem Subaru Legacy, tento pilot navýšil svůj náskok před Navrátilem už na víc jak padesát sekund. Třetí se drží Káňa, jenž na „Korábu“ přeskočil v pořadí Petráška. Všichni čtyři první jezdci mají společné nejen křestní jméno Jiří, ale také skutečnost, že svými výkony figurují po pátku v první desítce celkového pořadí 22. Historic Vltava Rallye. Za první čtveřicí se drží Jan Krejča, vládnoucí dobře obsazené třídě D1. Lídr kategorie II Petr Hejhal je v našem šampionátu průběžně osmý, skvěle jede i vedoucí jezdec kategorie I Bohumír Svoboda mladší, který se drží v polovině výsledkové listiny.

Václav Pech - Petr Uhel, Mini JCW S2000 - Rallye Šumava Klatovy 2013 (foto: Jiří Jiřík)

V klasifikaci 48. Rallye Šumava Klatovy dále probíhá těsný boj mezi posádkami Václav Pech – Petr Uhel (Mini John Cooper Works S2000) a Jaromír Tarabus – Daniel Trunkát (Škoda Fabia S2000). Moravskému jezdci opět lépe vyšel svrčovecký test, tentokrát ale také těžký „Koráb“. Což znamenalo, že Pechův náskok se ztenčil na pouhou půlvteřinu a zítra lze očekávat skutečně velkou bitvu o vedení. Už s většími odstupy jsou třetí Odložilík a čtvrtý Jelínek, na pátou příčku celkově (a první ve třídě 3) se posunul Štajf s vozem Subaru Impreza. V kategorii 2WD pokračuje příbramský souboj mezi Petákem (lídrem třídy 5) a Trinerem (který vede třídu 7), oba se drží také v první desítce celkového pořadí. Ve třídě 6 je na čele po pátku Černý, třídě 8 vládne Rada a třídě 9 Bisaha. Společně pro obě klatovské soutěže platí, že se jim v páteční etapě zcela vyhnuly větší havárie i zranění.

Karel Špaček
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist