www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. dubna 2024, Svátek má Vlastislav, zítra Robert

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 13 - Rallye Šumava Klatovy (MMČR)

Pohár Ropro Clio R3 začal triumfem loňských vítězů

23. dubna 2013 • 17:00

Téměř stylem start – cíl opanovala úvodní podnik Ropro Clio R3 Czech Trophy 2013 příbramská dvojice Josef Peták s Alenou Benešovou. V úvodním Čínovském okruhu byl ještě nejrychlejší Jiří Trojan, ale v dalším průběhu šli do čela úřadující pohároví šampióni a do konce už před sebe nikoho nepustili.

Josef Peták - Alena Benešová (Renault Clio R3) - Rallye Šumava Klatovy 2013

Se všemi účastníky poháru vozů Renault Clio R3 si v průběhu Rally Šumava Klatovy zahrálo počasí. Během seznamovacích jízd panovaly téměř letní teploty, čas soutěže se proměnil v sychravý podzim a na mnoha místech potrápila posádky kromě hustého deště i zrádná mlha.

I za těchto podmínek šel tvrdě za svým letošním prvním pohárovým vítězstvím Josef Peták. A k bodovému maximu do pohárové tabulky nakonec přidal s navigátorkou Alenou Benešovou i prvenství v kategorii dvoukolek.

„Bohužel úvodní okruh jsme absolvovali na slicku, ale zvládli jsme to bez jakékoli krize. A i v dalším průběhu nám vše vycházelo. Profitovali jsme s optimálního nastavení clia na mokré tratě, renault měl výtečnou trakci a to se promítalo do časů. Ve druhé etapě jsme museli střežit vedení ve dvoukolkách v ´okresním duelu´ proti Trinerovi. Z toho pramenila jedna krizovka v RZ 12, ale po jeho výpadku jsme mohli mírně zvolnit a pohlídat si oba vavříny,“ komentoval západočeskou soutěž Josef Peták, jenž skončil devátý absolutně.

Do poháru se nakonec registrovalo osm jezdců, když na poslední chvíli se rozhodl rozšířit sestavu David Tomek. A právě „nováčci“ výrazně promluvili do pořadí na čelních příčkách. Za Petákem se srovnali Patrik Rujbr a Vlastimil Maxa.

V případě duelu o bronz rozhodovaly mezi Maxou a Jiřím Trojanem jen sekundy. Ještě před poslední zkouškou držel bronz o 1,3 vteřiny Trojan, ale v cíli závodu se z třetí pozice radoval debutant ve ´velkém mistráku´ Maxa.

Až pátý skončil loňský vicemistr Clio R3 Trophy Milan Kneifel. Zlínský jezdec nastupoval na start s výrazným zdravotním handicapem po pádu na enduru. Pohmožděnina ruky ho zpomalovala zejména v úzkých pasážích a retardérech, výraznou 3,5 minutovou ztrátu navíc nabral v průběhu RZ4, když ve sjezdu do Kdyně „skončil“ s cliem mimo trať.

„Auto se na kluzké trati svezlo a skončili jsme na boku ve škarpě. Zpět na trať nám museli pomoci až diváci. Ale postupně jsme s Jardou Blažkem dokázali zrychlit a v druhé etapě si připsali bonusové body za druhé místo. To byla určitě náplast za nepodařeným úvodním dnem,“ uvedl v cíli Milan Kneifel.

Pohárové hodnocení uzavřel Michal Kravec, jenž na start nastoupil s novým spolujezdcem Josefem Dvořákem.

Naopak cíl nebylo souzeno spatřit Davidu Štefanovi a Davidu Tomkovi. Štefan vyrazil na šumavské tratě s novým spolujezdcem Ondřejem Vichtorou a po první etapě jim patřila pátá příčka. Vzájemné sžívání ale skončilo v průběhu RZ12, kde jim vystavila stop technická závada.

„Kousek po startu se nám hned za svody od motoru prasknul výfuk. Za dané situace, kdy už jsme nemohli pomýšlet na lepší výsledek, bylo odstoupení jediné řešení. Nechtěli jsme riskovat větší poškození auta. Moc nás to mrzí, ale takovou závadu nemohl nikdo tušit,“ smutnil David Štefan.

„V autě i v týmu panovala super atmosféra. S Davidem jsme jeli společně poprvé (kromě Žiželic), navíc David po delší pauze, takže jsme zvolili opatrnější tempo. Tím pádem jsme se vyhnuli vážnějším krizím a společně se už těšíme na další závod,“ doplnil spolujezdec Ondřej Vichtora.

Dalšího nováčka v ROPRO Clio R3 Czech Trophy Davida Tomka zradila v RZ11 převodovka.

„Nakonec se na startu objevilo osm vozů, díky přihlášce Davida Tomka. To je nový rekord našeho poháru. Josef Peták na Šumavě potvrdil své kvality, přesto věřím, že nás ještě v dalších závodech čekají mnohem vyrovnanější souboje a jeho cesta za obhajobou prvenství nebude procházkou růžovou zahradou,“ uzavřel západočeské závodění promotér Clio R3 Czech Trophy 2013 Zdeněk Pekárek.

Ropro Clio R3 Czech Trophy
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist