www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 13 - Galaxy GRS Rally Lužické Hory (MČR-S)

Vydařené „Lužičky“ v cíli – zvítězili Kostka s Houštěm

29. dubna 2013 • 17:00

Tomáš Kostka se stal teprve druhým jezdcem v šestnáctileté historii, který vyhrál soutěž v Hrádku nad Nisou podruhé. Tím prvním byl ex-tovární jezdec škodovky Vladimír Berger. Letošní ročník zdobilo skvělé jezdecké i „vozové“ obsazení, o čemž svědčí šest vozů WRC a pět S 2000 na startu, a k tomu musíme přičíst ještě řadu kvalitních jezdců s vozy Mitsubishi a Subaru. Celkově bylo k 16. ročníku Galaxy GRS Rally Lužické hory přijato osmaosmdesát posádek ze čtyř zemí Evropy.

Tomáš Kostka - Miroslav Houšť (Ford Fiesta RS WRC) - Galaxy GRS Rally Lužické Hory 2013

Zatímco v seznamovacích jízdách doprovázelo posádky příjemné, téměř letní počasí, během soutěže je pronásledovaly mlha, mrholení, déšť a to ještě více ztížilo velice náročné erzety. Od počátku šel do čela Tomáš Kostka, který premiérově představil v rámci absolutního pořadí a Lausitz Cupu vůz Ford Fiesta WRC. Další premiérou na hrádecké soutěži v celé historii byl první start tovární posádky týmu Škoda, který obstarali Finové Lappi s Fermem. Mezi zmíněné posádky se však vklínili Odložilík s Turečkem. A vydrželo jim to až do startu závěrečné erzety v Řasnici. Lappi „zatáhl“ a porazil posádku Citroënu WRC o téměř sedm sekund a dostal se na druhé místo. „Trochu jsem zataktizoval a jsem spokojený,“ řekl na cílové rampě sice třetí, ale zároveň první v klasifikaci Mistrovství ČR, Roman Odložilík. Do první pětky se v nabité konkurenci dostali ještě velmi dobře jedoucí Sýkora se Škardovou a za nimi pátí, vítězové z roku 2011, Kahle s Doerrem. Z první dvacítky startovního pořadí odstoupili pouze Březík a Kořistka (ten až po absolvování poslední erzety). Tomáš Kostka vyhrál s Miroslavem Houštěm pět ze šesti erzet, čtvrtá se stala kořistí Fina Lappiho.

Hrádecká soutěž se letos velice vydařila, přestože předstartovní podmínky byly neskutečně náročné. Mimořádné poděkování patří zejména všem pořadatelům, jejichž práce se zabezpečením rychlostních zkoušek se zněkolikanásobila. Poděkování patří soutěžním posádkám, které tentokrát vedle skvělých výkonů na trati, neporušily pravidla při seznamovacích jízdách a jejich ukázněnost oceňovali kontrolující zástupci Policie ČR i městské policie. Stejně tak byli letos bezproblémoví i diváci. To vše snad napomůže k uklidnění situace v českých rally. „Je vždycky příjemné, když jsou všechny dokončené vozy v cíli a nikomu se nic nestalo, a že nedošlo k nějakým větším škodám na majetku. Osobně děkuji všem, kteří se o to zasloužili,“ řekl na tiskové konferenci ředitel Galaxy GRS Rally Lužické hory Jan Krečman.

Vedle absolutního pořadí se udělovaly body do Lausitz Cupu, kde zvítězila rovněž dvojice Kostka – Houšť před posádkami Kahle – Doerr a Jakeš – Novák. V absolutním pořadí Mistrovství ČR ve sprintrally zvítězili Odložilík s Turečkem následovaní Sýkorou se Škardovou a Jakešem s Novákem. Cílovou rampou projelo v Hrádku nad Nisou 67 posádek.

Pavel Vydra
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist