www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 1. května 2024, Svátek má Svátek práce, zítra Zikmund

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 13 - Rally Argentina

Sébastien Loeb vyhrál Rally Argentina

4. května 2013 • 18:45

Pátým dílem pokračuje letošní ročník mistrovství světa v automobilových soutěžích na jihoamerickém kontinentě. Na Rally Argentina je tradičně slabší startovní pole, všechno to ale vynahrazuje jeden z vybraných letošních startů Sébastiena Loeba. Zda se mu podaří zastavit současnou hegemonii VW můžete sledovat společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Rally Radio

Diskuse k soutěži - Další informace k Rally Argentina

Andreas Mikkelsen - Mikko Markkula (Volkswagen Polo R WRC) - Rally Argentina 2013

3. etapa

Sébastien Loeb - Daniel Elena (Citroën DS3 WRC) - Rally Argentina 2013

Během závěrečné etapy Rally Argentina se nic nezměnilo na čele soutěže, Sébastien Loeb si bezpečně udržel vedoucí příčku a přetrhl tak vítěznou sérii v Jižní Americe druhého Sébastiena Ogiera. Naopak souboj o bronz přinesl hodně zajímavý souboj mezi dnes povětšinou trochu rychlejším Jari-Matti Latvalou a Jevgenijem Novikovem. Souboj o to, kdo se z obou dravých pilotů dokáže udržet na trati vyhrál finský jezdec, Novikov totiž byl na posledním testu mimo trať a byl rád, že vůz nepoškodil více a mohl si bezpečně dojet pro čtvrté místo.

Pátou příčku si celkem bezpečně pohlídal Thierry Neuville, stejně tak šestý Hirvonen i sedmý Ostberg si své příčky bezpečně hlídali a užívali si bezstarostné jízdy. Naopak o osmé místo se rozhořel boj mezi Mikkelsenem a Sordem. Oba se během dne bez problémů přehnali před nevýrazného Martina Prokopa, vzájemný souboj pak rozhodly problémy s převodovkou španělského jezdce na posledním testu, což pomohlo Mikkelsenovi k osmé příčce o pouhé dvě desetiny před Sordem.

První desítku uzavřel český jezdec Martin Prokop, který tak nenavázal na čtvrtou příčku z loňského roku. Přechod na pneumatiky Michelin výkonnosti příliš nepomohl, Martin Prokop zajížděl své obvyklé průměrné časy, což ještě okořenil páteční kolostřešní kombinací. Místo v první desítce mu zachránily páteční problémy Gabriela Pozza s posilovačem řízení a odstoupení Michala Kościuszka.

Ani v kategorii WRC2 nenastala žádná vážnější změna, již po včerejšku byly rozdíly takové, že i kdyby jezdci celou dnešní etapu procouvali, tak se nic nezmění. Stupně vítězů tak obsadila trojice Al-Kuwari, Fuchs a Ligato.

Konečné výsledky Rally Argentina

Průběžné pořadí mistrovství světa po Rally Argentina

---

2. etapa

Evgeny Novikov - Ilka Minor (Ford Fiesta RS WRC) - Rally Argentina 2013

Zatímco úvodní rychlostní zkouška druhé etapy přinesla jako jedinou zajímavou věc opětovné odstoupení Michala Kościuszka, jehož Mini opět zradilo zavěšení a zdá se, že tentokráte se jedná o odstoupení definitivní, druhý test přinesl zásadní změnu ve vedení soutěže. Sébastien Ogier totiž v mlze chyboval a šel ven z tratě a na svého úhlavního nepřítele ztratil 44 vteřin. Do čela se tak dostal Sébastien Loeb s těsným náskokem před týmovým kolegou Hirvonenem, třetí se držel Ogier.

Idylka Citroënu však neměla dlouhého trvání. Mikko Hirvonen ztratil na osmém testu kvůli defektu 36 vteřin, jen o zkoušku později však přišel o veškeré naděje na pódiové umístění kvůli problémům s elektrikou, které jej stály téměř šest minut. Devátý test nevyšel ani Jari-Matti Latvalovi, který ztratil téměř dvě minuty kvůli defektu. Ještě hůře dopadl jeho týmový kolega Andreas Mikkelsen, který odstoupil již po osmé zkoušce, na které o mostek poškodil zavěšení svého Volkswagenu.

Díky tomu se na třetí příčku za vedoucí duo Sebastienů dostal Jevgenij Novikov. Zatímco mezi Loebem a Ogierem je rozdíl 39,8 vteřiny, třetí Novikov již ztrácí o dvě minuty více. Pouhých osm vteřin za ním je Latvala, takže to bude ještě pěkný souboj. Páté místo bezpečně drží klidnou jízdou Thierry Neuville následován smolařem Mikko Hirvonenem, který na svém prvním letošním závodě, kde se mu jezdecky skutečně daří, doplácí na stávkující techniku.

Český jezdec Martin Prokop se i po dnešní etapě udržel na osmém místě, žádné zázračné výkony však nepředváděl a pravidelně prohrával i s Gabrielem Pozzem, který mu dnes nadělil minutu. Během dne se přes Prokopa přehnal jako uragán Mads Ostberg a vzhledem k časovým ztrátám je pravděpodobné, že jej zítra napodobí i Andreas Mikkelsen a Dani Sordo.

Ani v kategorii WRC2 nezůstal kámen na kameni. Jedinou jistotou závodu, kde nerozhodují vteřiny, ba ani minuty, ale spíše desítky minut, je Abdullaziz Al-Kuwari, který se jako jediný vyhnul vážnějším problémům. Na druhé místo se dokázal probojovat Nicolás Fuchs, přestože v první etapě ztratil spoustu minut kvůli prasklým tlumičům. Třetí je již Marcos Ligato, který v první etapě odjel pouze úvodní superspeciálku...

Dnes čeká na posádky závěrečná etapa obsahující čtyři rychlostní zkoušky o celkové délce 77,92 km, které se pojedou bez jediného servisu.

--

1. etapa

Dani Sordo a Sébastien Ogier na Rally Argentina 2013

První etapa letošní Rally Argentina sestávala z krátké středeční superspeciálky a dvou sekcí dvou rychlostních zkoušek ve čtvrtek, přičemž součástí byl i téměř 52 km dlouhý úsek Ascochinga / Agua de Oro. I přesto nemůžeme hledat ve výsledcích žádné převratné novinky.

Svou suverenitu z předchozích soutěží potvrzuje Sébastien Ogier, který vyhrál čtyři z pěti úvodních zkoušek a celkem bezpečně vede. Stříbro zatím patří nárazovému navrátilci do rally Sébastienu Loebovi, který však doplácí na letošní nevyježděnost a kupí nezvykle velké množství chyb. Celkem překvapivě se na dostřel Loeba a s přimhouřením očí i Ogiera drží letos jinak nevýrazný Mikko Hirvonen.

Čtvrtou příčku drží druhý jezdec Volkswagenu Latvala, kterého na posledním úseku zbrzdily problémy s ruční brzdou. Až díky mlze se dokázal na posledním testu dostat před Andrease Mikkelsena ruský jezdec Jevgenij Novikov. Sedmičku jezdců, které během dneška nepotkaly problémy, uzavřel opatrně jedoucí Thierry Neuville.

Až na osmé místo dokázal vystoupat Martin Prokop. Nedopomohly mu však k tomu ani 'nové' pneumatiky Michelin, ani zrychlená jízda, ale problémy soupeřů. Sám Martin si přivodil problém na poslední zkoušce, kde poslal svou Fionu přes střechu. Jeho soupeři však dopadli ještě hůře - Gabriel Pozzo jel skoro celých 50 km bez posilovače řízení, Dani Sordo dopadl podobně po havárii na RZ 3. Úplně ze hry pak skončili Mads Ostberg, Michal Kosciuszko a Daniel Oliveira, kteří havarovali. Minimálně u Sorda a Ostberga je však i přesto velká šance na návrat do první desítky a možná i atak Martina Prokopa.

V rámci WRC2 vede celkem bezpečně Abdullaziz Al-Kuwari, druhý Jurij Protasov ztrácí již čtyři a půl minuty, třetí Triviňo ještě skoro o minutu víc. Úvodní etapu Rally Argentina dokončilo regulerně pouze 24 posádek. V rámci pravidla rally2 byli někteří jezdci s přiděleným časem rychlejší, než ti, kteří projeli celou trať.

Startovní pořadí do 1. etapy

Startovní pořadí do úvodní superspeciálky

-

před startem

Pátým dílem pokračuje letošní ročník mistrovství světa v automobilových soutěžích na jihoamerickém kontinentě. Na Rally Argentina je tradičně slabší startovní pole, všechno to ale vynahrazuje jeden z vybraných letošních startů Sébastiena Loeba. Zda se mu podaří zastavit současnou hegemonii VW můžete sledovat společně se serverem AutoSport.CZ.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist