www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 2. května 2024, Svátek má Zikmund, zítra Alexej

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 13 - Rallye Český Krumlov (MMČR)

Po technické závadě dojeli Štolfa s Hawlem pátí

30. května 2013 • 16:00

Na účastníky Mistrovství České republiky historických soutěžních vozů čekala po Historic Rally Vltava další dvoudenní soutěž. Tentokrát již jedenačtyřicítý ročník Rally Český Krumlov. Mezi šestadvacetí odstartovanými nechyběla ani legendární podkrkonošská posádka Jindřich Štolfa – Zdeněk Hawel s vozem Škoda 130 L.

Jindřich Štolfa - Zdeněk Hawel (Škoda 130 L) - Rallye Český Krumlov 2013 (© Jan Marek)

„Až do čtvrté rychlostní zkoušky vše klapalo jak mělo. Zajížděli jsme časy vpodstatě shodné s bratry Hejhalovými. Asi kilometr před cílem zmíněné erzety se nám auto zastavilo. Jindra závadu brzy objevil – ulomený hlavní kabel k baterii, ale jeho zabezpečení nás stálo na erzetě dvanáct minut a další dvě jsme chytli pozdním příjezdem do časovky. Bylo tedy po nadějích na pódiové umístění a my se ocitli rázem na úplném konci historiků,“ přibližuje stěžejní okamžik Zdeněk Hawel.

Posádka se samozřejmě nevzdala a jela tak, aby ze své ztráty umazala co nejvíce a vybojovala další body do šampionátu. „Některým soupeřům jsme nadělovali i čtyřicet sekund na erzetu, ale bylo to nesmírně těžké. Loňská Příbram, letošní Vltava a teď i Krumlov, vše z osmdesáti procent za deště, už se těšíme konečně na nějakou slunečnou soutěž. Nejhorší je, že „velký kluci“ nám vytahali z krajnic velké množství bláta, zatáčky se už za nás jezdily vyloženě na blátě a šotolině. A zase musím smeknout před jezdeckým uměním Jindry. Jet s ním Malonty nebo Kohout, to je skutečný zážitek – když svými schopnostmi nahrazuje menší výkon motoru,“ skládá poklonu svému parťákovi Hawel.

Posádka ztratila navíc drahocenné sekundy i v noční části, kdy na každé erzetě dojeli před nimi startujícího favorita a chvíli trvalo, než bylo možné ho předjet. Přesto získali celkové dvanácté místo v absolutním pořadí, osmé ve skupině D a páté v nejpočetnější třídě D1 (odstartovalo zde dvanáct posádek!).

„Až na zmíněný problém nám auto fungovalo bez problémů, opět jsme si krásně zazávodili a my se už těšíme na další soutěž do Vsetína. Valaška se jede na začátku července a jak znám Jindru, tak určitě opět na autě zapracuje, abychom se zase o něco přiblížili špičce naší kategorie,“ shrnuje účinkování na Rally Český Krumlov Zdeněk Hawel.

Posádka Štolfa – Hawel je po dvou soutěžích M ČR historiků na jedenáctém místě absolutně, devátém v kategorii 3 a pátém ve třídě D1.

Pavel Vydra
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist