www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 2. května 2024, Svátek má Zikmund, zítra Alexej

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 13 - Acropolis Rally

Jari-Matti Latvala vyhrál řeckou Rally Acropolis

2. června 2013 • 15:30

Jari-Matti Latvala zvítězil v Rally Acropolis a připsal si první vítězství v barvách Volkswagenu. Na stupně vítězů jej doprovodili Dani Sordo a Thierry Neuville. Martin Prokop dokázal udržet za zády trio 'odpadlíků' Hirvonen, Novikov a Ogier a dojel celkově sedmý.

Online výsledky - Rally Radio

Diskuse k soutěži - Další informace k Rally Acropolis

Mads Ostberg - Jonas Andersson (Ford Fiesta RS WRC) - Rally Acropolis 2013 (© André Lavadinho)

3. etapa

Jari-Matti Latvala - Miikka Anttila (Volkswagen Polo R WRC) - Rally Acropolis 2013

Třetí etapa letošní Rally Acropolis měla na programu čtyři rychlostní zkoušky o délce 83,22 km. většina pořadí v první desítce zůstala bez výraznějších změn, všichni jezdci si hlídali splity svých největších soupeřů a tak nebyla šance na nějaký útok, pokud by někdo neudělal stupidní chybu či měl technické problémy nebo defekt. To se nestalo a tak jediným vzrušivým elementem jinak poklidné neděle byl souboj o čtvrtou příčku mezi Andreasem Mikkelsenem a Nasserem Al-Attiyahem. Úřadující šampion IRC dokázal na dnešních zkouškách zatáhnout a svého katarského soupeře celkem bez problémů porazil.

Jediným zajímavým testem tak měl být závěrečný úsek, který se jel jako power stage. Ani zde se neudálo překvapení, s obrovským náskokem zvítězil Sébastien Ogier před na defektu dojíždějícím Jevgenijem Novikovem a Andreasem Mikkelsenem.

Celkové vítězství si tak připsal Jari-Matti Latvala, pro kterého to bylo premiérové prvenství v barvách Volkswagen. Druhé místo si bezpečně pohlídal Dani Sordo, bronzový dojel tentokrát hodně ukázněný Thierry Neuville. Za ním dojeli již dříve zmínění Mikkelsen s Al-Attiyahen následováni Madsem Ostbergem. Český jezdec Martin Prokop dokázal dnešními časy udržet za zády silnou smečku kvalitnějších jezdců, které v předchozích etapách pronásledovaly problémy. Za Prokopem tak skončili Hirvonen, Novikov a Ogier.

V letošní sezóně poprvé dokázal až do cíle dojet Robert Kubica a připsal si tak celkem pohodové a zasloužené prvenství ve WRC-2. Jeho nejbližšími pronásledovateli byli Jurij Protasov a Abdulazziz Al-Kuwari s Fiestami S2000, v cíli byl spokojenější ukrajinský jezdec. Za nimi dojel překvapivě bezchybně jedoucí Oleksii Tamrazov následovaný Rashidem Al-Ketbim a Nicolásem Fuchsem, který i přes defekt na posledním testu vyhrál produkční auta.

Ještě méně vyrovnaná byla situace v JWRC. Místo souboje o vteřiny to byl boj o přežití a do popředí se dostali hlavně ti, kteří těch problémů měli nejmíň. Vítězství si připsal José António Suárez, druhý skončil po většinu soutěže nejrychlejší Pontus Tidemand. O bronz přišel až na posledním testu vinou prasklé poloosy Murat Bostanci, třetí tak skončil s již více než osmiminutovou ztrátou Sander Pärn. Čtvrtý Mickaël Burri ztrácel dalších bezmála osm minut. Za pátým Nieminenem dojel Martin Koči, který odstoupil s vylomeným kolem již v první etapě, včera jej zbrzdil defekt a dnes technické problémy.

Konečné výsledky Rally Acropolis

UPDATE: Citroën podal protest proti všem třem Volkswagenům kvůli přídavným bateriím v pátečním uzavřeném parkovišti. Sportovní komisaři se rozhodli zamítnout protest, Citroën potvrdil, že se neodvolá. Výsledky se tak stávají oficiálními.

Průběžné pořadí mistrovství světa po Rally Acropolis

-

2. etapa

Do druhého dne klání na řecké šotolině vstoupil nejlépe dosavadní lídr soutěže Jevgenij Novikov společně s Jari-Mattim Latvalou, když oba zajeli nejrychlejší čas na RZ, a to na desetinu sekundy shodně. Latvala tak hned zkraje etapy poskočil na druhé místo před Daniho Sorda. Hned následující test však znamenal doslova pohromu z pohledu do té doby prakticky suverénně jedoucího Novikova. Mladý Rus dostal defekt zadního kola, které tak musel měnit a zkoušku dokončil se ztrátou čtyř a půl minuty. Kromě toho také poškodil podvozek svého Fordu Fiesta RS WRC, takže se neustále propadal ve výsledkové listině až do servisní přestávky. Po šestém rychlostním testu mu tak patřila až jedenáctá příčka se ztrátou téměř osmi minut na vedoucího Latvalu.

Jari-Matti Latvala - Miika Anttila, Volkswagen Polo R WRC - Acropolis Rally 2013

Právě Jari-Matti Latvala pak své vedení nabyté po RZ 4 v průběhu dne dokázal bez větších potíží uhájit před druhým Sordem a na konci dne si dokázal vybudovat na druhého Španěla minutový náskok. Jeho Volkswagen Polo R WRC nebylo na jednotlivých zkouškách ve druhé etapě klasifikováno na horší než třetí pozici. Třicetivteřinovou penalizaci si naopak na své konto připsal před RZ 6 Mikkelsen, když na přejezdu řešil problémy s brzdami.

Do odpolední sekce vstoupily ve velkém stylu vozy německé značky, když trojlístek Latvala, Ogier a Mikkelsen zaznamenal hattrick pro koncern VW na sedmé rychlostní zkoušce. Hned na dalším testu pak ztratil kvůli defektu téměř minutu Hirvonen, který ani dnes nevybočil ze svých nevýrazných výkonů a v Řecku se se svým Citroenem DS3 WRC spíše trápí, když dnes jeho nejlepším výkonem byla čtvrtá příčka na předchozí RZ 7. Ještě hůře dopadl do té doby devátý Chálid AlQassimi, který se svou DS-trojkou havaroval a ze soutěže odstoupil.

Na konci druhé etapy tak byly karty relativně jasně rozdány. Na prvních třech místech figurovali Latvala, Sordo (+1:04.1) a Neuville (+1:43.1), třetí Násir Al-Attiyah zatím jede pro zaopakování nejlepšího výsledku své kariéry ve WRC, kterým bylo loňské čtvrté místo v Portugalsku. Situaci mu zatím nijak nekomplikuje pátý Andreas Mikkelsen, který dnes předváděl hodně nevyrovnané výkony. jeho krajan Mads Ostberg po zásluze přeskočil na poslední dnešní zkoušce našeho Martina Prokopa, který ztrácí po druhé etapě 5:50.3 min na vedoucího Latvalu.

Poslední tři volná místa v první desítce na závěr dne obsadili Mikko Hirvonen, o kterém už byla řeč výše, Jevgenij Novikov a Sebastien Ogier, který se dnes na trať vrátil díky systému Rally2. Poslední dva jmenovaní si pak alespoň částečně spravili náladu v odpolední sekci, když Novikov vyhrál osmý a devátý test, zatímco Ogier vyhrál dnešní poslední, tedy desátou zkoušku.

Ve WRC2 si zatím suverénně počíná Robert Kubica, za ním se o druhou příčku bojuje mezi Jurijem Protasovem a Abdulazizem Al-Kuwarim. Kubica má po deseti odjetých testech komfortní náskok 2:20.2 minuty, ale mezi druhým Ukrajincem a třetím Katařanem je po dnešku pouhých 4.4 vteřiny rozdílu. Čtvrtý Aksa pak ztrácí na první místo už přes čtyři minuty.

V polovině dne skončily dnešní souboje v JWRC, kde s jasným náskokem dvou minut před Pontusem Tidemandem zůstává přes pomalý defekt na RZ 3 Jose Suarez. Na třetí příčku se posunul Murat Bostanci na úkor Sändera Parna. Martin Koči se po pátečních technických problémech vrátil do boje o juniorské body a aktuálně je sedmý.

Druhý český zástupce, jenž se v Řecku objevuje pravidelně, Michael Honda (Citroen C2 S1600), se do druhé etapy vrátil díky systému Rally2 a po dnešku mu patří 33. místo absolutně, které však zároveň znamená vedení ve třídě 5.

V poslední etapě Acropolis Rally 2013 čeká na startovní pole ještě čtveřice rychlostních testů v celkové délce 83,22 km. Kromě krátké RZ Pissia (11,47 km) čeká na posádky především třicetikilometrová RZ Loutraki, která se pojede také jako závěrečná Power Stage.

Startovní pořadí do 2. etapy

-

1. etapa

Evgeny Novikov - Ilka Minor (Ford Fiesta RS WRC) - Rally Acropolis 2013

Pouhé dvě rychlostní zkoušky měla na programu první etapa Rally Acropolis. Hned úvodní měřila úctyhodných 47.7 km a výrazně promluvila do výsledků letošního ročníku. Výrazně zde totiž ztratili Ogier, Ostberg a Hirvonen, vítězství si naopak připsal Jevgenij Novikov.

Ruský bohatýr s rakouskou spolujezdkyní Ilkou Minor se již před startem kasal, že pojede na maximum a to na zkoušce beze zbytku potvrdil, když druhého v cíli Dani Sorda porazil o více než dvacet vteřin, za ním následující Latvala, Neuville a Mikkelsen již ztráceli více než půlminutu.

Doslova katastrofou se úsek Kineta-Pissia stal pro jedničky všech týmů. Nejhůře dopadl Sébastien Ogier, kterého postihl nejdříve defekt, aby jej posléze definitivně vyřadilo palivové čerpadlo. V rámci superally však ztratil jen 10 minut, což bohatě stačí na 23. místo a naděje na body stále není ztracena. O čtyři minuty líp je na tom Mikko Hirvonen, který ztratil spoustu času kvůli problémům s řízením, Madsi Ostbergovi pak upadlo kolo.

Druhý test byl opakováním toho prvního, jen zkráceným zhruba v polovině. Zde již nebyly výsledky tak rozdílné a na celkovém pořadí se nic zásadnějšího nezměnilo, jen Mads Ostberg dokázal předstihnout nejrychlejší jezdce WRC2 a přiblížil se osmému Al Qassimimu a sedmému Martinu Prokopovi.

V rámci WRC2 vede suverénně Robert Kubica, přestože byl na RZ 1 mimo trať. Ani druhý Jurij Protasov není bez problémů, na druhém testu ho zbrzdil defekt. Třetí příčku zatím drží poklidnou jízdou Abdulaziz Al-Kuwari.

Že bude náročná trať hodně nad síly vozů JWRC se potvrdilo již v úvodních testech. Nakonec však byly pouze dvě posádky, které nedokázaly spatřit cíl druhého testu. Doposud vedoucí Yeray Lemes i čtvrtý Martin Koči nedokončili etapu kvůli porouchaným Fiestám R2.

Startovní pořadí do 1. etapy

-

před startem

Šestým dílem pokračuje letošní ročník mistrovství světa v automobilových soutěžích. Startovní pole se vrací zpět na evropský kontinent, tentokráte na extrémně rozbité tratě v Řecku. Jak se bude posádkám dařit na náročních zkouškách Rally Acropolis můžete sledovat společně se serverem AutoSport.CZ.

Výsledky kvalifikace

-jav- ; -plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
02.06.2013 23:53
Pluto - moderátor
Výsledky zůstávají. Sportovní komisaři zamítli i druhý protest a Citroën potvrdil, že se neodvolá.
02.06.2013 20:35
Pluto - moderátor
Citroën podal druhý protest - odkaz na forum.autosport.cz
02.06.2013 19:53
Pluto - moderátor
Citroën podal na všechny tři Volkswageny protest, který byl sportovními komisaři z procedurálních důvodů zamítnut - odkaz na forum.autosport.cz
toplist