www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 2. května 2024, Svátek má Zikmund, zítra Alexej

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 13 - Rally Italia Sardegna

Světový šampionát před poločasem

18. června 2013 • 17:00

Rally Itálie Sardinie, sedmý podnik světového šampionátu WRC, rozpůlí letošní sezonu. V poločase jsou posádky Citroën Total Abu Dhabi World Rally Teamu odhodlané podat maximální výkony.

Dani Sordo - Carlos del Barrio (Citroën DS3 WRC) - Rally Acropolis 2013

Loňští vítězové Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen se vracejí do dějiště podniku, ve kterém se jim daří. Dani Sordo a Carlos del Barrio chtějí potvrdit dobrou formu, kterou mívají na tvrdším druhu šotolinových povrchů. Tři týdny po Acropolis Rally, WRC světový šampionát pokračuje na tratích s podobnými charakteristickými rysy. Středomořské klima, rychlostní zkoušky na silnicích se šotolinou, které kladou velké nároky na auta i pneumatiky, navíc v kompaktním podání s 300 kilometry rychlostních zkoušek. Ačkoli rally trvá jen dva dny (pátek a sobotu), organizátoři nahustili program tak, že start a cíl dělí 37 hodin, které jsou vyplněné 28 hodinami závodění. Rychlostní zkoušky čítají úseky mezi 15 až 20 kilometry délky, většinou dobře známé většině jezdců ve startovním poli. Největší novinkou v programu je rychlostní stupeň Gallura, který se pojede pod příkrovem tmy v noci na sobotu.

Rally Sardinie je vyhlášeným revírem Mikko Hirvonena. Loni tu Fin zaznamenal vůbec první vítězství ve WRC s Citroënem DS3 WRC. Předtím tu byl od roku 2006 vždy pětkrát druhý v řadě. „Vítězství na Sardinii bylo jedním z hlavních témat mé sezony 2012,“ uvedl Mikko. „Po téhle řadě na pódiu jsem konečně zabral na maximum v pravém slova smyslu. Můj jediný cíl bylo vítězství. Letos ale začínáme znovu od začátku. Myslím si, že na čele se bude odehrávat skutečně tvrdý boj, důležitá bude kvalifikace, vždyť s vyjetými pozicemi z ní budeme bojovat celou polovinu rally. Po frustrujícím víkendu v Řecku doufám, že se skládačka všech atributů projeví v dobrém výsledku.“

Ačkoli v roce 2012 Dani Sordo chyběl, na Sardinii před tím dojel dvakrát po sobě na druhé pozici. Není divu, že Španěl vstupuje do soutěže silně motivovaný: „V Portugalsku a potom i v Řecku jsme se na tamějších površích cítili velice dobře. To by měl být i případ Sardinie. Druhé místo na Acropolis Rally mě dodalo sebevědomí. Podobně jako Mikko i já se zaměřím na to, abych dosáhl co nejlepšího výsledku.“

Třetí posádkou na voze Citroën DS3 WRC v barvách Abu Dhabi Citroën Total World Rally Teamu budou Khalid Al-Qassimi a Scott Martin. Pilot ze Spojených arabských emirátů dojel všechny tři rally, do kterých letos nastoupil a nyní je odhodlán získat také první body sezony. Jasní vítězové ve WRC2 v Acropolis Rally, Robert Kubica a Maciej Baran pokračují na voze Citroën DS3 RRC. Na startu v Itálii bude i deset posádek z Citroën Top Driver série.

Citroën Racing
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist