www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 30. dubna 2024, Svátek má Blahoslav, zítra Svátek práce

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 13 - Agrotec Petronas Rally Hustopeče (MMČR+PČR)

Rally bez diváků je špatná cesta...

25. června 2013 • 10:00

Hustopečská soutěž u nás má velké jméno. Ať už je to díky nádherným tratím nebo kvalitnímu startovnímu poli. Proto mi nejsou lhostejné letošní problémy, které jsme mnozí fanoušci na této rally zažili. Chtěla bych na tyto nedostatky upozornit z důvodu ponaučení se, aby se náš oblíbený sport držel na dobré úrovni, jak tomu bylo do nedávné doby.

Agrotec Petronas Syntium Rally Hustopeče 2013

Osobně jsem zažila už druhým rokem problémy se špatným vypáskováním na Bořetické rychlostní zkoušce. Konkrétně se jedná o divácké místo označené písmenem N. Na tomto místě se nacházelo asi pět pořadatelů. Diváci respektovali zakázané prostory, které byly označené cedulkou a stáli v klidu až za páskou vymezující nebezpečný prostor. Vše bylo relativně v pohodě do doby než přijelo bezpečnostní vozidlo, které dalo pokyn pořadatelům, aby si udělali na svém „place“ pořádek. V tu chvíli diváky za páskou začali pořadatelé vyhánět. Přímo proti sjezdu z šotoliny byla vypáskovaná úniková zóna. Žádný z diváků nestál v nebezpečném prostoru, přesto to bylo pro pořadatele blízko tratě. Diváci byli zmatení, neb pokud stojí za páskou, jsou dle nepsaných regulí na bezpečném místě. Pořadatelé však neměli ani pásku, ani další kolíky, aby tuto únikovou prodloužili. Nakonec se slovy „přece nepůjdu do bláta“ svou činnost o zvětšení únikové zóny vzdali. Pokračování následovalo tím, že zmiňovaní pořadatelé vyhnali diváky asi o 10 metrů na levou stranu, ale tady jim již nijak nevadilo, že diváci jsou opět v zakázaném prostoru. Navíc zde panoval totální pořadatelský chaos. Jeden pořadatel řekl, že na tomto místě můžeme stát a za pár minut přišel druhý pořadatel a zase lidi vyháněl jinam. Pořadatelé místo, aby se rozestavěli a korigovali si diváky, stáli v kroužku na asfaltové cestě a odtud řvali na lidi. Existuje snad ještě nějaké slušné chování ne? Do toho všeho přijeli páni policajti, kteří tomu nasadili korunu. Pokud se jeden domlouval s diváky slušně, druhý na ně řval „Běžte všichni do prdele!!!“ Takto si orgány, kteří mají chránit a pomáhat nepředstavuji!!! Nutno podotknout, že všichni diváci, kteří na daném místě chtěli sledovat závody se, byť s připomínkami, přesunovali, jak si pořadatelé přáli. Když tímto úsekem projelo vozidlo s označením 000, posádka si všimla velkého zmatku a řekla pořadatelům, ať si to srovnají. Ti řekli, že ano, ale upřímně, vše zůstalo stejné. Neměli by pořadatelé být jednotní a určit si, kde lidé můžou stát a kde ne? Ještě před startem rychlostní zkoušky mít vše dostatečně vypáskované a ne páskovat až podle toho, kam se lidé postaví? Nakonec se vám ještě pořadatel postaví na truc přímo před vás, protože jste mu řekli, že je něco špatně… Pokud by si oni hrdinové ve vestách dělali svou činnost průběžně a ne za pět vteřin dvanáct, nemuselo by dojít k tak vyhrocené situaci. A vyhrožovat divákům zrušením rychlostní zkoušky, když si sami nedokáži udělat na svém place pořádek, to dokáže pouze idiot.

Další, co mě zarazilo, že podle chování pořadatelů platí jiné bezpečnostní pravidla v pátek a v sobotu. V pátek nás pořadatelé bez problému pustili do stopky rychlostní zkoušky. V sobotu to však byl velký problém. I v dnešní době v některých týmech existují lidé, kteří ve stopce zajišťují časy soupeřů, kteří jedou za jejich posádkami. Neměli jsme žádné označení a tak jsme časy ve stopce vzdali… Přesto… Opět jsme na Bořetické RZ. Statná lípa dávala ve slunečním a parném dni velký stín. Jenže před lípou byl zátaras a u něj pořadatel. Pokoušeli jsme se mu vysvětlit, že chceme jen využít stín stromu. Jeho slova „před zátarasem můžete stát, ale za ním ne“ byl šok. Nevím, jestli onen pořadatel již neměl úpal nebo úžeh, ale logika tu nějak chyběla. Ve finále to ve stopce vypadalo tak, že na koho si pořadatel troufl, ten byl za zátarasem a na koho ne, ten se díval na posádky ve stopce. Nebo snad hlouček pěti lidí ve věku 60 let s batohy na zádech a vycházkovými holemi v rukou byli týmoví špioni?

Ještě, že máme přátelské jezdecké pole, které potěší naše motoristické srdíčka. Takže vy kluci a holky v propocených nehořlavých kombinézách, Vám velké díky za zážitky. A vy „vesťáci“, zamyslete se nad tím, co děláte. V mnoha případech bylo z vás cítit ono pověstné: dostal jsem funkci a všichni mne budete poslouchat. Chce to zapojit i rozum. Nechci házet všechny pořadatele do jednoho pytle, neb i v Hustopečích se našli rozumní lidé.

Bohužel, mediální tlak na rally je hodně velký, ale když budou závody bez diváků, taky to nebude dobré. Není lepší věnovat trochu více času přípravám diváckých míst? Divácká místa jsou od toho, aby se diváci mohli bezpečně dívat. Ne stát za hustým keřem v původním zakázaném prostoru a nic nevidět… Navíc arogantní a sprosté chování pořadatelů ke zlepšení situace nepomůže. Pokud bude situace pokračovat, diváci budou jezdit jinam.

Barbora Vebrová ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
25.06.2013 23:59
Vicky
Jen takovy zvedavy dotaz na nekoho s lepsim pravnim povedomim - za co muze v situaci uvedene PepouZL udelovat policista pokutu?
25.06.2013 16:21
Plhus
Bohužel, už to tady bylo zmíněno několikrát, je to obraz české společnosti posledních let... nemůžeme čekat, že rally bude v cajku, když je všude jinde bordel...

Je mi líto všech závodníků, ale já mám taky jasno,u nás už jen Barumka...
25.06.2013 14:12
Acom
1. Vse je o lidech.
2. Roky necinnosti vsech zaintersovanych od autoklubu pres poradatele po posadky "nesou" sve ovoce - bohuzel po zasluze

Jsem zvedavy jak to budou poradatele a divacka mista fungovat na soutezich kde se vybira vstupne. To bude teprve hukot az si zaplatime 100 Kc a budou se k nam za nase penize takto chovat.

Osobne jsem se k rally v cesku postavil takto. Pojedu jen na Barumku. Vse ostatni vynechavam. Prece se nebudu hadat s pubertaky a hovady ve vestach. Na to jsem uz stary.

Kdyz budu chtit videt pekne zavody tak vyjedu ven. Prijemny vylet spojeny s peknym podivanim mezi slusnyma lidma.

Navic uroven MMCR je tristni. Vzdyt nikdo nejede a jeste se nechat buzerovat - ne dekuji. Omlouvam se vsem posadkam, ktere zavodi. Je to muj osobni pohled.
Bohuzel Ti co do toho rvou penize si situaci odsiraji nejvic. Roky nikomu nevadilo, ze financovali byznys poradatelum a autoklubu. Ted za svou necinnost maji odmnenu a po zasluze. Vzdyt se nejsou schopni mezi sebou dohodnout - viz kauzy hans ap.

A takto je to v cesku temer se vsim:-( Kazdy sam na sebe, svuj prospech, svoje penize bez ohledu a respektu na druhe.
25.06.2013 13:33
PepaZL
Nedá mi to, abych se také nepodělil o jednu historku z Hustopečí, aneb jak zprotivit divákům i obyvatelům rally ještě více.
Diváků bylo velmi málo a ti kteří nelitují čas a nemalé prostředky jedou mnohdy přes celou republiku aby se stali terčem hrubého chování hasičů, nebo puberťáků ve vestách pořadatele. Problémy dělají hlavně místní, většinou jejich známí.
Co mě dorazilo bylo chování jednoho namistrovaného pořadatele u pásky ve vesnici Diváky (u pošty). Chytal tam přecházející diváky (hlavně omladinu) a tahal je ke dvěma policistům, kteří jim na místě dávali pokuty. Tlačili je ke zdi a jednoho kluka dokonce vysvlekli s košile z nápisem policie. Byli arogantní a hulvátští, místo aby pomáhali a chránili, tak šikanovali.
Když se v dlouhé pauze mezi MMČR a Pohárem jedna rodina s malými dětmi domáhala asistence k přechodu přes trať ke svému domu, drsně ji odbyli, že uzavření komunikace je schváleno obcí a mají si tam stěžovat, ať tam příště rally nepustí. Přejít jim nedovolili, přestože jsem tomu pořadateli zdůraznil, že on je tam od toho, aby divákům pomáhal. Ne, ne, ne, on má své příkazy a nikoho nepustí a v tom se mu tam po trati motal místní opilec a toho nechali všichni tři jít.
Tímto přístupem v budoucnu už žádná obec nedovolí průjezd a rally můžeme zabalit. Funkcionáři by si měli uvědomit, že hlavní problém pořadatelů rally jsou jejich zástupci v terénu a v napjaté atmosféře mnohdy drobnosti rozhodují o budoucnosti rally. Slušné chování, pozdrav a úsměv (jak je to ve světě běžné) zmohou víc, než nadávky a agrese.
25.06.2013 13:26
Mara
Souhlasím, bezpečnostní prvky se dovedly až na absurdní hranici, kdy už to nebaví nikoho. Je otázkou, jestli je chyba na straně pořadatelů nebo na Svazu rally, který až takhle přísné (spíš často nesmyslné) předpisy prosazuje.
25.06.2013 12:21
HoFi
Na tomto diváckém místě jsem se taky vyskytl a můžu z větší části souhlasit. Pořadatelé byli drzí a reagovali na mudrování lidí neadekvátně ve stylu "Já to tady vedu a vy běžte do pr****".
Hlavní podíl na tomto má ale pořadatel soutěže, nikdo jsme nepochopili, proč toto místo bylo označeno jako divácké. Je snad nějaká povinnost mít v programu minimální počet DM na RZ? My co jsme byli na Hustopečích nováčky jsme DM vyhledávali, ale takové DM jsem ještě neviděl.
Příjezdová komunikace byla úzká, parkování na jedné straně, vyhnutí aut problematické a ke všemu byla komunikace určena pro případný vjezd/výjezd sanitky. Nějak si nedovedu představit, jak by to probíhalo. Naštěstí to nebylo třeba.
Na místě samotném bylo možné buď jít někam na kopec na odbočení (tam jsem se neodhodlal) a nebo zůstat ve spodní části DM. Tam se buď dalo stát po levé straně přijíždějících aut cca 30m!! od trati ve vzrostlé kukuřici a nebo ve spodní části proti odbočení, která je popisována v článku. Tam jsem se přesunul z kukuřice a když jsem zjistil, že přes spoustu keřů a bejlí uvidím tak maximálně střechu auta a budu stát v 10 cm bahna, tak jsem to vzdal a odešel ještě před prvním autem.
toplist