www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ERC 13 - Geko Ypres Rally

Ypres po RZ 20: Poslední zkouška zrušena, Loix vítězem

29. června 2013 • 23:45

Po dlouhém cestování po ostrovech se mistrovství Evropy konečně vrací na pevninu. Na konci června je tradičním podnikem v kalendáři belgická Geko Ypres Rally. Jak to bude vypadat na specifických rychlostních zkouškách na pomezí belgicko-francouzských hranic můžete sledovat společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Rally Radio

Diskuse k soutěži - Další informace k Geko Ypres Rally

2. etapa

RZ 20 - Hollebeke 2 (28.82 km)

Drama přinesla závěrečná vložka Ypres rally, která byla z bezpečnostních důvodů po požáru vozů Vannesteho a Pajunena zrušena. Do potíží se dostal i Craig Breen, který šel mimo trať, ovšem do cíle nakonec dojel společně s dalšími, kteří již jeli nezávodním tempem. Pořadatelé tak rozhodli vyhlásit výsledky po devatenácté vložce, což tedy znamená, že vítěznou posádkou Geko Ypres Rally 2013 se stal Freddy Loix společně s Fréderricem Miclottem. Stříbrnou příčku obsadil Bryan Bouffier a třetí místo patří i přes problémy v tomto testu Craigu Breenovi. Dany Vanneste o čtvrtou příčku přichází, jelikož nespatří závěrečnou kontrolu v Ypres.

Konečné výsledky Geko Ypres Rally

RZ 19 - Heuvelland 2 (14.99 km)

V poklidu pokračuje po servisní zastávce další fáze soutěže. První trojka drží odstupy, před poslední vložkou se však dá očekávat boj o čtvrtou a pátou příčku. Po této zkoušce odstupuje kvůli technickým problémům Leandri.

RZ 18 - Kemmelberg 2 (14.19 km)

Freddy Loix - Frédéric Miclotte (Škoda Fabia S2000) - Geko Ypres Rally 2013

Pořadí se nemění ani po poslední vložce této rundy. První dojíždí Bouffier, následovaný se ztrátou 1,6 sekundy Breenem a 4,5 sekundy Loixem. Letošní ročník ovšem znamená trápení pro Andrease Aignera, kterému dva kilometry po startu vložky odešly brzdy a dojel tak se ztrátou více než dvou minut na vítěze. Zajímavě se dramatizuje i souboj o čtvrtou příčku mezi Davy Vannestem, Andy Lefeverem a Hermenem Kobusem. Nyní posádky čeká servisní zastávka před záverečnou sekcí, která se skládá ze dvou testů o celkové délce téměř 44 ostrých kilometrů, přičemž ta poslední se již pojede za tmy.

RZ 17 - Westouter 2 (7.39 km)

Ani nejkratší vložka této rundy neznamená žádnou změnu v celé TOP10. První Breen s náskokem 1,9 sekundy na druhého Bouffiera a 4,1 sekundy na třetího Loixe, který tak drží bezpečný náskok v celkovém průběžném pořadí na hodnotě bezmála jedné a půl minuty.

RZ 16 - Watou 2 (12.44 km)

Stejně jako v předešlém testu dojíždí první trojka i ve vložce šestnácté. První Bouffier, těsně druhý o 0,3 sekundy Breen a se ztrátou 0,9 sekundy na prvního Loix. Pořadí se však mění na čtvrté příčce, kde si pozice mění Davy Venneste s Andy Lefevere.

RZ 15 - Vleteren - Krombeke 2 (14.34 km)

Po druhé zastávce v servisním zázemí na náměstí v Ypres si vítězství na druhém průjezdu dnešní první vložkou připisuje prvenství Bryan Bouffier, těsně následovaný o 1,1 sekundy Craigem Breenem a pomyslné podium doplňuje průběžný leader Freddy Loix se ztrátou pouhých dvou sekund na Francouze. Posádky na čele si tak nadále drží rozestupy bez výraznější změny.

RZ 14 - Hollebeke 1 (28.82 km)

Hayden Paddon - John Kennard, Ford Fiesta S2000 - Geko Ypres Rally 2013

Druhou sobotní sekci uzavřel první průjezd nejdelším testem letošní Ypres Rally. Téměř devětadvacetikilometrovou RZ opět vyhrál Bouffier, který celkově odsunul dotírajícího Ira zpět k hranici půlminutového rozestupu. Pohroma postihla Haydena Paddona, který se po stabilních výkonech v dosavadních vložkách dopustil jezdecké chyby, s fiestou sklouzl mimo trať a po havárii musel odstoupit. Na jeho čtvrté místo se tak posunul Andy Lefevre s nejrychlejším autem klasifikace Production Cupu. Ve dvoukolkách i nadále vládne Xavier Baugnet s malou er dvojkou od Peugeotu.

RZ 13 - Show Wasquehal (1.88 km)

Krátká speciálka byla jen minivložkou pro diváky a někteří jezdce se před dojetím do cíle ani nedostali na správnou provozní teplotu. Bouffier si mohl připsat další zářez, vyhrál podruhé v řadě. Řady startovního pole naopak opustil doposud desátý András Hadik s Imprezou R4. Jeho místo zaujal Antonín TLusťák.

RZ 12 - Lille-Eurométropole (9.85 km)

Bryan Bouffier - Lara Vanneste, Peugeot 207 S2000 - Geko Ypres Rally 2013

Dvanáctý test patřil k těm kratším a protože si už posádky zvykly na bahno přítomné v každé zatáčce, už si ani nestěžovaly. Ba naopak, třeba Michal Solowow se smýkáním své Fiesty RRC po úzkých asfaltkách dobře baví. První dílčí výhru si připsal Bryan Bouffier, který tak dal Breenovi najevo, že svou kůži nedá nijak lacino. Top 10 zůstala beze změn, těsně za její hranicí pouze pokračoval propad Andrease Aignera celkovým pořadím - Rakušan je aktuálně čtrnáctý.

.

RZ 11 - Heuvelland 1 (14.99 km)

Mizérie Andrease Aignera pokračovala i po servisní pauze, kde se zatím alespoň provizorně podařilo jeho mechanikům opravit škody z z předchozí vložky. Rakušan hned po startu RZ 11 chytil defekt, na kterém místo výměny kola dojel celou vložku až do cíle. Únik vzduchu z jedné z pneumatik řešil také Craig Breen, v jeho případě šlo ale jen o pokles tlaku a Ir si tak přesto mohl připsat další vyhranou vložku. Svou hlavní kořist, Bryana Bouffiera, ochudil o více než jedenáct sekund a jejich druhé a třetí místo tak dělí celkem jen necelých 22 sekund.

RZ 10 - Kemmelberg 1 (14.19 km)

Andreas Aigner - Jürghen heigl, Subaru Impreza STi R4 - Geko Ypres Rally 2013

Jestli na předchozí RZ vládl klid, tak desátá zkouška byla doslova vichřicí. Například Michal Solowow se nechal slyšet, že se z této rally stává šotolinový podnik. Craig Breen vyhrál tento extra rozbahněný test - už čtvrtý v řadě - a celkově se posunul před Paddona. Největší událostí ale byla velká chyba Andrease Aignera, který v úzké lesní pasáží na bahně neudržel auto ve správné stopě a u svého subaru amputoval levé zadní kolo. Není jasné, zda jen zlomil disk nebo poškodil celé zavěšení. Pokud by šlo o druhý případ a rezervní kolo by nebylo kam namontovat, musel by Rakušak kvůli sportovním řádům skončit. Každopádně Aigner zkoušku dojel, ale propadl se celkově až na deváté místo. Jeho pátý post nyní drží hermen Kobus, ale jak je již tradicí, ten si co zkoušku vyměňuje pořadí s Lefevrem a Vannestem.

RZ 9 - Westouter 1 (7.39 km)

S výjimkou krátké speciálky nejkratší zkouška celé rally změny do pořadí v první desítce nepřinesla. Stejně jako na dvou předchozích testech byl nejrychlejší Craig Breen, který tak už má na dostřel třetí místo Haydena Paddona. Loix otevřeně přiznal, že jede podstatně volněji než včera, přesto zde zajel druhý čas a i nadále suverénně vede.

RZ 8 - Watou 1 (12.44 km)

Bryan Bouffier - Lara Vanneste, Peugeot 207 S2000 - Geko Ypres Rally 2013

Velice rychle po sobě následující zkoušky sobotního dopoledne nedají posádkám pořádně vydechnout a tak pomalu vzrůstá počet jezdeckých chyb. Například Michal Solowow i Andreas Aigner přejeli odbočení a museli couvat. větší lapálie ale potkala Bryana Bouffiera, kterému na přejezdu zhasl motor a nešel nastartovat. Nakonec se to podařilo, ale Francouz jasně identifikoval problém s elektroinstalací, který do návštěvy nejbližího servisu řeší tak, že nesmí zhasnout motor. Jeho dvěstěsedmička tak bude 'kadlat' bez přestání po celou dobu před návratem k mechanikům na náměstí v Ypres.

RZ 7 - Krombeke 1 (14.34 km)

Craig Breene - Paul Nagle, Peugeot 207 S2000 - Geko Ypres Rally 2013

Sobotní ráno přineslo na belgické rychlostní zkoušky počasí bez deště, avšak to podle mnoha jezdců situaci pouze více zkomplikovalo - zatímco v pátek pršelo a zkrátka všude bylo mokro, dnes se posádky musejí vypořádat se střídáním úseků suchých, ještě stále vlhkých a rozbahněných. Měnící se přilnavost na každém metru je na specifických tratích oříškem a hraje do not zkušeným místním pilotům. Jako například Freddymu Loixovi, který díky výraznému náskoku vybudovanému v první etapě může zvolnit a kontrolovat situaci. I díky tomu si první dílčí výhru mohl připsat Craig Breen, který dnes jistě bude chtít zvrátit včerejší propad, a to minimálně na úkor Haydena Paddona.

1. etapa

RZ 6 - Mesen (9.66 km)

Hayden Paddon - John Kennard, Ford Fiesta S2000 - Geko Ypres Rally 2013

Závěrečný desetikilometrový test Mesen byl do trati letošní Ypres Rally zakomponován pouze jednou, i on ale přinesl do celkové klasifikace další změnu v Top 3. Craig Breen se stále trápil s porouchaným vozem, ztratil dalších dvacet sekund. Neznamenalo to nic jiného než propad za doposud třetího Paddona, který se ale rozhodně nikde neflinkal, neboť to byl právě on, kdo v závěru dne dokázal přetrhnout vítěznou sérii Freddyho Loixe. Vedoucího Belgičana pokořil také Bryan Bouffier, který jde nocovat jako druhý muž průběžného pořadí. Na dalších místech zůstala před noční pauzou situace stabilní, pouze Michal Solowow začal dotahovat ztrátu z předchozí RZ a poskočil na deváté místo před Melissu Debackere. Antonín Tlusťák je po první etapě dvanáctý. Production Cupu vládne Andreas Aigner, který v RZ 6 zajel senzační čtvrtý čas, v klasifikaci dvoukolek zase vede domácí Xavier Baugnet.

Geko Ypres Rally - 1. etapa
1.Freddy Loix - Frédéric MiclotteBELŠkoda Fabia S200057:56.8
2.Bryan Bouffier - Lara VannesteFRA/BELPeugeot 207 S2000+1:36.2
3.Hayden Paddon - John KennardNZLFord Fiesta S2000+2:09.0
4.Craig Breen - Paul NagleIRLPeugeot 207 S2000+2:22.2
5.Andreas Aigner - Jürgen HeiglAUTSubaru Impreza STi R4+3:17.9
6.Davy Vanneste - Denis SquedinBELPeugeot 207 S2000+3:46.9
7.Hermen Kobus - Erik De WildNEDFord Fiesta S2000+3:47.3
8.Andy Lefevre - Andy VangheluweBELMitsubishi Lancer Evo X R43:56.1
9.Michal Solowow - Sebastian RozwadowskiPOLFord Fiesta RRC+5:22.5
10.Melissa Debackere - Cindy CokelaereBELPeugeot 207 S2000+5:33.9

RZ 5 - Wijtschate 2 (24.89 km)

Craig Breene - Paul Nagle, Peugeot 207 S2000 - Geko Ypres Rally 2013

Déšť zhoustnul, rally zahalila tma a na rychlostních zkouškách se začaly dít věci. Vlatsně nejen na nich - bylo to totiž na přejezdu k RZ 5, kde Craigu Breenovi praskla jedna z poloos a z jeho peugeotu se tak rázem stala smýkající se zadokolka. Ve výsledcích se to okamžitě projevilo ztrátou druhého místa ve prospěch Bryana Bouffiera a za Irovými zády se jen s drobným odstupem objevil Hayden Paddon. Smůla postihla také doposud pátého Michala Solowowa, který kvůli zamlženému čelnímu oknu šel snad jen sto metrů před cílem mimo trať a než se se svou Fiestou RRC vyškrábal zpět na asfalt, běhlo dlouhých více než padesát sekund. Rošáda mezi Aignerem, Vannestem a Kobusem se stala tradicí, tentokrát za nejdelší konec lana zatahal Rakušan.

RZ 4 - Dikkebus 2 (14.30 km)

Freddy Loix - Frédéric Miclotte, Škoda Fabia S2000 - Geko Ypres Rally 2013

První servisní pauza dala posádkám šanci zregenrovat své síly i kondici vozů, na výsledcích se to ale prakticky nijak výrazněji neprojevilo. Největší posun asi nastal u Haydena Paddona, který posunul setup své fiesty směrem ku své větší spokojenosti. Na druhou stranu se začala pomalu projevovat trať rozbitá prvním průjezdem. Bryan Bouffier dle svých slov trefil vytažený kámen, nutno dodat, že bez následků, ten stejný kámen ještě před ním trefil i Craig Breen, u jehož peugeotu se ale tento incident projevil únikem vzduchu z pneumatiky. Zkoušku opět vyhrál Freddy Loix a stejně tak se znova přelilo pořadí na šestém až osmém místě mezi Kobusem, Aignerem a Vannestem.

RZ 3 - Langemark (13.82 km)

Freddy Loix - Frédéric Miclotte, Škoda Fabia S2000 - Geko Ypres Rally 2013

Freddy Loix kompletně opanoval úvodní sekci letošní Geko Ypres Rally, když byl nejrychlejší i v třetím měřeném testu. I tentokrát se za ním srovnali Breen, Bouffier a Paddon. Zajímavostí je, že jak Ir, tak Australan v Belgii startují vůbec poprvé; Paddon navím premiérově jede s doposud nepoznanou fiestou, i přes mírnou nejistotu se ale prezentuje velice stálými výkony. Nejrychlejší pětku uzavírá Michal Solowow. V druhé polovině elitní desítky se více prosazují domácí jezdci, zejména Davy Vanneste, Andy Lefevre a Melissa Debackere. Antonín Tlusťák, jediný zbývající český zástupce v soutěži, je aktuálně jedenáctý.

RZ 2 - Wijtschate 1 (24.89 km)

Jaroslav Orsák - Karel Vajík, Mitsubishi Lancer Evo IX R4 - Geko Ypres Rally 2013

Druhá vložka přinesla smutek do českého tábora - mitsubishi Jarka Orsáka se sklouzlo mimo trať, a to bez možnosti návratu ven z příkopu. Zkoušku opět vyhrál Freddy Loix, vůbec celá nejrychlejší čtveřice zajela ve stejném gardu jako v RZ 1 a celkově tak jen navýšila vzájemné rozestupy. Mírně ale ztratil vedoucí jezdec Production Cupu Andreas Aigner, který se z úvodního pátého místa propadl o dvě místa. I na této vložce mírně pršelo, Freddy Loix si stěžoval, že déšť je jen velice slabý a místo umytí cest tvoří ze zaprášeného povrchu naprostou klouzačku.

RZ 1 - Dikkebus 1 (14.30 km)

Robert Consani - Nicolas Klinger, Renault Mégane RS - Geko Ypres Rally 2013

Jako blesk prolétl úvodní vložkou Freddy Loix - ne že by se to neočekávalo, jeho fabii pronajaté z továrního mladoboleslavského týmu se dokázal přiblížit pouze Craig Breen s peugeotem. Ir zaostal za domácím jezdcem o dvě sekundy, třetí nejrychlejší Bryan Bouffier ale ztratil už více jak čtvrt minuty. Start soutěže v letošní sezoně poznamenává špatné počasí, nad tratí se honí mraky, ze kterých sem tam spadne nějaká přeháňka či lehký déšť. Specifikem je také účast dvou nových vozů kategorie R5 v roli předjezdeckých aut - Thierry Neuville i Kris Meeke se s tím nikterak nepářou a tak i Loix, který si díky kvalifikační zkoušce vydobil první startovní pozici, musí bojovat s patřičně rozbitou tratí. I samotný úvod už poznamenalo několik havárií a odstoupení. Přes střechu šel Robert Consani, který tak po včerejších potížích s motorem svého renaultu na shakedownu ne a ne setřást smůlu. Vůz poškodil také Mikko Pajunen, který po dojetí úvodní vložky vzdal, no a ani na start celé rally se nepostavila 'haló-dvojice' Peietra Tsjoena a Bernda Casiera, u jejichž fabie se už v průběhu kvalifikační zkoušky s neopravitelnými škodami rozletěl setrvačník.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist