www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 30. dubna 2024, Svátek má Blahoslav, zítra Svátek práce

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 13 - Agrotec Petronas Rally Hustopeče (MMČR+PČR)

Červen u CERS performance: z Vrchlabí do Hustopečí

25. července 2013 • 11:00

Po výletu za česko-německé hranice na Thüringen Rallye se tým CERS performance začátkem června opět vrátil na české tratě. Test nově pořízeného Citroënu C2R2 Max vyšel v Německu na výbornou a tak se Ondřej Bisaha těšil na první domácí sprint s tímto vozem, kterým byla Rally Krkonoše.

Ondřej Bisaha - Petr Píža, Citroën C2R2 Max - Rally Krkonoše 2013 (foto: Dalibor Benych)

Soutěž nově přenesená do města Vrchlabí však Ondřejovi s Petrem dobrou náladu nepřinesla. „Rally ze začátku probíhala v pohodě, bohužel to vydrželo jen do čtvrté rychlostní zkoušky,“ vrací se ke krkonošské rally Ondřej. „V dešti jsme ztratili na konkurenci hodně času, takže jsme v danou chvíli i kvůli startovní pozici přišli o průběžné druhé místo ve třídě. Zbytek rally už pak za moc nestál. Na RZ 5 nám při brzdění do jednoho z retardérů praskl silentblok zadní nápravy, z čehož vznikla jedna poměrně horká chvilka, no a třešničkou byla přední kapota, která se nám vlastní chybou otevřela po startu závěrečné vložky. Byl to zkrátka zakletý úsek, nicméně na druhou stranu klobouk dolů před tím, co tam při posledním průjezdu předvedl Martin Vlček, jeho čas byl neuvěřitelný. Taky věřím, že pořadatelé pro svou rally i v době záplav udělali maximum, nám ale tato soutěž prostě nesedla.“

O něco veseleji bylo ve třídě 9, kde se dvěma hondami CERS performance startovali Josef Vojáček a Lukáš Nekvapil. Prvně jmenovaný jel krkonošskou soutěž ve srovnání s předchozími sprinty jak přes kopírák – po opatrnějším začátku, který tentokrát navíc drobně komplikovaly potíže s brzdami, se Josef tradičně navigovaný Karlem Voltnerem postupně probojoval do čela své objemové třídy a pozici lídra už do konce rally nepustil. „Letošní Krkonoše byly hodně o tom, kdy a kde spadne voda z mraků, které se nad Vrchlabím neustále pohybovaly,“ vypráví Josef. „Nakonec to přišlo na čtvrté, nejdelší erzetě, která byla v mnoha místech tvořená z uklouzaného asfaltu a šotoliny. Pršet začalo opravdu hodně, takže to na suchých slickách, které jsme měli obuté, bylo jako na ledě. Jednoznačně to pro mě byla jedna z nejnáročnějších rychlostek, co jsem kdy jel. Nicméně i přes to všechno jsme RZ vyhráli a smazali časovou ztrátu vytvořenou problémem s brzdami na prvních dvou vložkách.“ Zbývá jen dodat, že pro Josefa s Karlem jde o letošní třetí podium v řadě a druhé sprintové vítězství; není se co divit, že tato posádka zatím vede klasifikaci třídy 9 letošního „malého“ mistrovství. Na průběžné „bedně“ se nachází také Lukáš Nekvapil; konkrétně je třetí. Dopomohlo mu k tomu pravidelné dojíždění na všech soutěžích, které zatím absolvoval, Krkonoše nevyjímaje. V okolí Vrchlabí sice nakonec skončil jako pátý ve třídě, zejména začátek ale vypadal hodně slibně. Lukáš s navigátorem Romanem Koscelníkem zajeli v RZ2 druhý nejrychlejší čas ve třídě a průběžně poskočili na třetí místo. Bohužel i tuto posádku přiměl déšť ve čtvrté vložce výrazněji zvolnit a kuřimsko-tišnovské duo se propadlo na zmíněnou pátou pozici, kde zůstalo až do závěru soutěže. Body se však počítají a pro další vývoj sezony budou jistě důležité.

Ondřej Bisaha - Petr Píža, Honda Civic VTi - Rally Hustopeče 2013 (foto: Dalibor Benych)

S dvoutýdenním odstupem od krkonošské soutěže pokračoval také seriál Mezinárodního mistrovství ČR, tentokrát v jihomoravských Hustopečích. Tým CERS performance do soutěže mezi vinicemi nastoupil v menším obsazení – nechyběl Ondřej Bisaha, který vybrané soutěže MMČR i nadále objíždí v Hondě Civic VTi třídy 9, ve větších „osmičkách“ se pak poprvé od Kopné předvedli Milan Michalčík a Kateřina Janovská s jejich Renaultem Clio Sport. „Do Hustopečí jsme se hodně těšili, tamější organizátoři v čele s Martinem Radou a Rudou Kouřilem jsou vůči týmům velice vstřícní a na celé rally vždy vládne příjemná atmosféra,“ vypráví Ondřej. „Z našeho pohledu nás trochu mrzela trochu slabší konkurence ve třídě 9, chyběl nám zejména Jirka Sojka. Do rally jsme i tak ale šli naplno, zajímalo nás, kde ve výsledcích jsme schopní se pohybovat s hondou proti silnějším dvoukolkám.“ A Ondřej s Petrem skutečně nezačali vůbec špatně, mezi téměř třemi desítkami posádek s dvoukolkami se od počátku soutěže pohybovali těsně za hranicí té hranicí té první. Bohužel jejich rozlet v RZ 3 přerušila vážná havárie před nimi startující posádky Jiřího Plška a Milana Marušáka, ke které Ondřej s Petrem dorazili jako první. „Situace nevypadala vůbec dobře, zejména se spolujezdcem,“ vzpomíná na ne moc příjemné momenty Petr Píža. „Všechno navíc komplikovala tma, pod autem hořela tráva a na místě byl celkově chaos. Ale snažili jsme se pro posádku udělat maximum, co bylo v našich silách.“ Po příjezdu záchranářů byli Jiří i Milan transportováni do nemocnice v Brně a naštěstí se už v průběhu soboty začaly šířit zprávy, že jsou oba dva z nejhoršího venku. „Milana Marušáka lékaři prý už během soboty dostali do stabilizovaného stavu. To nám docela zvedlo náladu, protože páteční noc pro nás po té nehodě nebyla zrovna snadná. Milana jsme do té doby neznali, poprvé jsme se s ním bavili před jednou z úvodních vložek. Je to veselý a příjemný člověk, takže se těšíme na brzké shledání!“ doufá Ondřej. Z nemilého momentu se Ondřej s Petrem celkem úspěšně vyspali a v sobotu vystartovali do nového dne. Ambice se postupně vracely k původní úrovni a tak není divu, že v rámci třídy 9 kluci sázeli jednu dílčí výhru za druhou. Ve finále vyhráli beze zbytku všechny rychlostní zkoušky a jednoznačně – s náskokem více jak šesti a půl minut – vyhráli také v klasifikaci své objemové kategorie. V hodnocení 2WD dojeli jako sedmí a i s malou hondou si tak připsali další body do tabulky MMČR 2WD.

Milan Michalčík - Kateřina Janovská, Renault Clio Sport - Rally Hustopeče 2013 (foto: Dalibor Benych)

Potřetí se letos na českých tratích ukázalo modré clio třídy 8 s posádkou Milana Michalčíka a Kateřiny Janovské. K premiérovému startu na „velké“ dvoudenní soutěži přistoupili s odpovídajícím respektem a spíše než bláznivým pokusům o nejrychlejší časy se věnovali osahávání silnic v neznámém okolí Hustopečí. A také si dokázali užít vše, co pro posádky Hustopečští nachystali. „Čtvrteční seznamovací jízdy jsme zvládli překvapivě rychle, asi nás až moc lákalo večerní posezení s organizátory a dalšími jezdci ve Velkých Pavlovicích,“ vypráví Katka Janovská. „Společná jízda autobusem i samotná akce byly nezapomenutelné, stejně jako následující bowlingový souboj týmů „CEReS“ a našeho modrého Clia. V pátek už ale bylo opět vše ve starých kolejích a po přejímkách jsme vpodvečer konečně vyrazili na trať. Bohužel, tuto etapu bychom nejradši vymazali, alespoň si můžeme říct, že už víme, jak vypadá protrápený závod. Nevydařený den završilo díky nedostatku benzínu v elektrocentrále zahalení našeho servisního místa do tmy. Sobotu jsme proto pojali jako nový den a nový start. Benzínu jsme měli už zase dost, nálada byla perfektní a šlo se závodit s už mnohem lepším pocitem z rozpisu, trati i fungování auta. Zkusili jsme si konečně ostrou výměnu kola, skvěle bláznivou šotolinu nebo jízdu po dvou pár metrů před cílem. Naštěstí jsme se vrátili zpět na všechny čtyři právě včas a nakonec doklouzali s radostí až na cílovou rampu. Z Hustopečí jsme odjížděli přes to všechno s velmi dobrou náladou a shodli jsme se, že za rok se rádi vrátíme a ukážeme mnohem víc!“

Tým CERS performance tedy zažil opravdu divoký červen a proto se není co divit, že nyní přichází čas na menší zklidnění. Začátkem června se dvě posádky zúčastní Valašské rally coby volného podniku soudobých vozů, konkrétně to budou Marcel Svačina s citroënem a Martin Tomečka s hondou. CERS performance pak kompletně vynechává mladoboleslavskou Rally Bohemia a na tratě se vrátí až koncem měsíce při dalším sprintu, kterým bude soutěž v Kostelci nad Orlicí. Aktuální novinky z týmu včetně fotografií, videoklipů a zpráv z průběhu jednotlivých soutěží můžete najít na adresách www.cersperformance.com a www.fb.com/cersperformance!

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist