www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 13 - Neste Oil Rally Finland

Vzhůru do Mikko Landu

31. července 2013 • 10:00

Po několikatýdenní letní pauze pokračuje World Rally Championship ve Finsku. A létající Finové, Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen, budou na domácí půdě připravení bojovat o vítězství.

Mikko Hirvonen - Jarmo Lehtinen (Citroën DS3 WRC) - Neste Oil Rally Finland 2013

Citroën Total Abu Dhabí WRT nasazuje do druhého Citroënu DS3 WRC posádku Dani Sordo a Carlos del Barrio, která by se měla postarat o další body ze země tisíce jezer. S dalším DS3 WRC v týmu Abu Dhabí Citroën Total WRT pojedou Kris Meeke a Chris Patterson, které čeká vůbec první start s vozem WRC v této sezoně.

Startovní pole se opět postaví na čáru po pětitýdenní pauze od posledního podniku první poloviny sezony, Rally Sardinie. Mistrovství světa pokračuje v jednom z nejvíce ikonických míst sezony, Rally Finsko, s jejími legendárními skoky.

Mikko Hirvonen je vskutku doma, vždyť pochází z Jyväskylä, města, jež je základnou celé rally. Už na zdejší rally startoval jedenáctkrát, v roce 2009 se mu podařilo vyhrát, a tak není divu, že je považován za 'starou páku' tohoto podniku. V první polovině šampionátu nedosáhl Mikko kýžených met a skončil čtyřikrát na druhém místě. Právě Finsko by mělo přinést očekávaný obrat.

„Je hned několik důvodů, proč bych rád vyhrál finskou rally,“ uvedl Mikko Hirvonen. „Především proto, že je to nejlepší způsob, jak poděkovat fanouškům za celoroční podporu. Byla by to také ta správná odměna pro celý tým, který od začátku sezony odvádí maximální práci a úsilí. A v neposlední řadě by to byl skvělý impuls pro mě do druhé části mistrovství...“

Ačkoli povrch ve Finsku není pro většinu pilotů z jižních zemí přirozenou volbou, Dani Sordo je s pevnější šotolinou spokojený, vždyť na nich zajel dvakrát čtvrté místo. „Mám opravdu silnou motivaci pro druhou půlku sezony, protože do ní startujeme na rally, na které se cítím velice dobře. Ve Finsku mi sedí nejen rychlé tratě, ale také celkově konzistentní pojetí soutěže. Problém je v rozdílu rychlostí, které se dosahují při seznámení s tratí a v samotném závodě. Navzdory zvyklostem a obvyklému mínění, nejsou na trati tentokráte žádné obří skoky. Tento dojem je dán tím, že na trati je množství drobnějších hrbolů, které dokážou auto zvednout od země a poté často následují zatáčky, do kterých není vidět. Doufám, že se budu držet rychlostí těch nejlepších. Dokončit rally na pódiu, to by byl dobrý výsledek pro mě a Carlose.“

Třetí DS3 WRC povede Kris Meeke, který je potěšen tím, že bude pilotovat auto, které už má na kontě dva tituly mistra světa. Severoirský pilot ve Finsku startoval čtyřikrát ve třídě Super 1600 na Citroënu C2, před dvěma lety tu jel na voze WRC. Takže finská soutěž pro něho není krokem do neznáma.

„Můj hlavní cíl vždy byl návrat do mistrovství světa. Citroën Racing a Abu Dhabí Racing mi tak nepochybně dali největší příležitost v mé dosavadní kariéře. Tato rally je pro většinu pilotů vzrušující, ale současně i nejobtížnější. Rád bych se během nadcházejících tří dnů zlepšoval a dosáhl dobré pozice.“

Všechny tři posádky Citroënu se na Finsko připravovaly velice pečlivě v rámci testovací mise Citroën Racing. „Je to perfektní způsob, jak se zase dostat na správnou vlnu a získat sebevědomí po několika týdnech odpočinku,“ potvrdil Dani Sordo.

Rally Finsko startuje ve středu večer kvalifikací. Čtvrteční první etapa bude krátká, její rychlostní zkoušky neměří ani 50 km. Do pořádného tempa se rally dostane v pátek a sobotu ve dvou dlouhých etapách.

Citroën Racing
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist