www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 13 - Neste Oil Rally Finland

Neste Oil Rally Finland: Ogier zařadil své jméno mezi legendy

5. srpna 2013 • 09:30

Po krátké letní předstávce pokračuje osmým dílem letošní ročník mistrovství světa v automobilových soutěžích. Posádky se tentokráte přesunuly na sever Evropy do okolí Jyväskylä, kde se uskuteční oblíbená Neste Oil Rally Finland. Průběh celé soutěže můžete sledovat společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Rally Radio

Diskuse k soutěži - Další informace k Neste Oil Rally Finland

Mikko Hirvonen - Jarmo Lehtinen (Citroën DS3 WRC) - Neste Oil Rally Finland 2012

- - - - - - - - - - - - - - 3. etapa - - - - - - - - - - - - - -

Sebastien Ogier - Julien Ingrassia, Volkswagen Polo R WRC - Rally Finland 2013

Bez jakýchkoliv potíží absolvovala třetí a závěrečnou etapu letošní Neste Oil Rally Finland dvojice Sebastien Ogier - Julien Ingrassia na továrním Volkswagenu Polo R WRC a naprosto po zásluze tak zařadila své jméno mezi několik málo neskandinávských pilotů, kteří dokázali na této soutěži zvítězit.

Ogier vsadil v posledním dni finského klání především na taktiku, přesto si ale na své konto připsal obě prvenství na legendární Ouninpohje, kde ustanovil nový rekord této zkoušky s průměrnou rychlostí 130,75 km/hod. Mimo to si pak ještě odvezl navíc dva bonusové body do klasifikace mistrovství světa jezdců za druhou příčku na závěrečné Power Stage. „Vítězství ve Finsku je pro mě splněným snem. Je to skvělý pocit, protože jsme letos vyhráli i Švédsko - oboje před Seveřany, jako jsou Mads Ostberg, Mikko Hirvonen a Jari-Matti Latvala,“ komentoval svůj výsledek Ogier. „S náskokem třiceti vteřin jsem dnes nechtěl moc riskovat. Jenom na Ouninpohje jsem jel opravdu na hraně a tahle zkouška byla prostě fantastická. Jel jsem ji poprvé s vozem kategorie WRC a z rychlosti, kterou mi Polo R WRC dovolilo jet, jsem úplně oněměl. Váš puls tu začne závodit, jste plní adrenalinu a užíváte si každý skok a každý metr trati,“ popisoval Francouz své dojmy.

Překvapivě, ale naprosto po zásluze, vybojoval druhé místo po souboji s Madsem Ostbergem ve Finsku Thierry Neuville na Fordu Fiesta WRC. Belgičan předvedl na svůj věk možná až nečekaně vyzrálý výkon bez zbytečných chyb a navíc ukázal, že dokáže nejen ustát i tlak ze strany soupeře, ale také ho i vyvinout. Poté co dlouhou dobu držel druhé místo, s třetí příčkou možná nebyl zcela spokojen Mads Ostberg na další Fiestě WRC, ale o jeho výsledku definitivně rozhodla jezdecká chyba na předposlední rychlostní zkoušce, když Nor nedobrzdil do jednoho z odbočení.

Až čtvrté místo pro domácí barvy a ztráta minuty a dvaceti vteřin na vítěze, to byla letošní finská vizitka Mikka Hirvonena. Ten se se svým Citroenem DS3 WRC letošním Finskem doslova protrápil a ještě i v poslední sekci zažil několik horkých chvilek. Jeho umístění navíc znamená, že letos už podruhé zůstaly stupně vítězů bez přítomnosti zástupce francouzské automobilky.

Za Hirvonenem byl v cíli klasifikován jeho týmový kolega Dani Sordo, ale jeho celková ztráta na Ogiera po nemastném neslaném výkonu již činila přes šest minut. Šestá příčka Jevgenije Novikova, vzhledem k jeho minele z druhé etapy, musela být pro mladého Rusa spíše satisfakcí, zatímco sedmá pozice pro Jariho Ketomaa s Fiestou R5 znamenala jasné vítězství v klasifikaci WRC2 a alespoň malou náplast pro finské barvy. Do prrvní desítky se nakonec vešli osmý Per Gunnar Andersson a celkově devátý druhý ve WRC2, Robert Kubica s Citroenem DS3 S2000, pro kterého je tento výsledek určitě velkým pozitivem. Top Ten ve finále uzavřel smolař druhé etapy Andreas Mikkelsen, hned za ním byl klasifikován třetí v hodnocení WRC2, tedy Hayden Paddon na Škodě Fabii S2000.

Obrovskou smůlu měl nakonec ve Finsku Kris Meeke, který dobře rozjetou soutěž ukončil kolostřešní situací na RZ 21. Při havárii se naštěstí jemu ani navigátoru Chrisu Pattersonovi nic nestalo, ale odstoupení z páté pozice Brita rozhodně muselo hodně mrzet. Na stejné zkoušce pak vypovědělo službu Mini Works WRC do té doby druhému nejlepšímu domácímu jezdci, tedy Jarkku Nikarovi, který figuroval do té chvíle na šesté pozici absolutně.

V hodnocení WRC3 zůstal zachován status quo po druhé etapě a o stupně vítězů se podělili zhruba v minutových odstupech Keith Cronin, Sebastien Chardonnet a Jussi Vainionpää. Solidní výsledek si z Finska odvážejí Martin Hudec a Jakub Kotál, kteří skončili 38. absolutně a na 5. místě v hodnocení skupiny 3, kde zaostali o 19:11.3 vteřiny za vítězným Alexejem Lukjaňukem.

- - - - - - - - - - - - - - 2. etapa - - - - - - - - - - - - - -

Sebastien Ogier - Julien Ingrassia, Volkswagen Polo R WRC - Rally Finland 2013

Druhá etapa letošní Neste Oil Rally Finland už měla oproti úvodnímu čtvrtečnímu 'sprintu' klasický charakter této legendární soutěže. Celkem 148.5 km ostrých testů bylo těžkou prověrkou pro startovní pole. Na čele startovního pole na konci dne figuroval se solidním náskokem Sebastien Ogier s Volkswagenem Polo R WRC.

Ogier sice v pátek ráno nezačal nejrychleji, ale sekci zakončil nejrychlejším časem na prvním průjezdu nejdelší zkouškou dne, Lankamaa (23.66 km) a následně opanoval všech zbývajících pět rychlostních zkoušek, včetně divácké speciálky na klusáckém závodišti Killeri. „Dnes jsem zpočátku jel svoje tempo a odpoledne jsem pak přidal. Odvedli jsme dobrou práci,“ pochvaloval si francouzský pilot na konci etapy.

Zklamaný nemusel být ani Thierry Neuville, který měl po patnácti odjetých testech ztrátu 38.1 vteřiny. Tu však měly na svědomí také dva Belgičanovy defekty, především ten, který dostal na RZ 13. Pouhých devět desetin za ním tak byl na konci druhého dne Finské rally Mads Ostberg, jenž tak nadále udržoval pozici nejlepšího pilota severské země. Ani Ostbergovi se v pátek nevyhnul defekt, ale norský mladík mohl být rád, že na RZ 14 nedopadnul ještě hůř.

Čtvrtý Mikko Hirvonen měl na konci druhé etapy rozhodně daleko ke spokojenosti. Jeho ztráta na vedoucího Ogiera se na konci dne zastavila na hodnotě jedné minuty, od Ostbergova bronzu to pak bylo dvacet vteřin. Hirvonen si na své konto připsal v pátek dva defekty a zničený pravý tlumič, navíc neměl daleko k tomu, aby svůj Citroen DS3 WRC poslal na RZ 12 přes střechu.

Pátý Kris Meeke mohl zaútočit na Hirvonenův post a neměl k tomu daleko, ale hned dopoledne ho nepříjemně zpomalil Jevgenij Novikov, který se po potížích vrátil na trať RZ 8 těsně před Brita. Pro Meeka tak tato zkouška skončila nejen rozbitým čelním sklem, ale i poškozeným předním kolem. Na konci dne také on absolvoval horkou chvilku po nárazu na kámen, jeho vůz ale naštěstí vyváznul bez vážnější újmy.

Zmiňované štěstí se však ve druhém dni odklonilo od jiných. Podruhé do stejné řeky vstoupil Juho Hänninen, ovšem tentokrát jeho kontakt s kamenem kolo na Fiestě WRC nevydrželo a sympatický Fin putoval do Rally2. Potíže s vodní pumpou a přehřátý motor zastavily 'Fionu' Martina Prokopa, který odstupoval z devátého místa. Po RZ 14 se musel s etapou rozloučit i Andreas Mikkelsen, kterého před koncem testu opustilo jedno z kol jeho Volkswagenu.

Ve WRC 2 si stále jel svoje Jari Ketomaa s minutovým náskokem na druhého Roberta Kubicu, třetí místo pak se Škodou Fabií S2000 držel na konci dne Australan Hayden Paddon. V 'poháru Citroen DS3 R3T', tedy ve WRC 3 měl podle časů jasně navrch Keith Cronin před Sebastienem Chardonnetem (+1:36.3) a domácím Jussim Vainionpääm (+2:03.2).

Juniorský šampionát jasně ovládnul ve Finsku domácí Andreas Amberg, který najel na druhého Estonce Pärna přes dvě minuty a dostal se tak zároveň na čelo průběžné celkové klasifikace šampionátu. Třetí skončil Pontus Tidemand s odstupem 3:15.8 minuty. Martin Koči odstoupil na posledním pátečním klasickém testu, tedy na RZ 14.

Startovní číslo 43 bylo na konci druhé etapy příznačné pro Martina Hudce, neboť právě na této pozici český pilot Lanceru Evo 9 figuroval. Ve třídě 3 to pak znamenalo sedmou pozici se ztrátou 11:51.1 min na lídra Alexeje Lukjaňuka.

- - - - - - - - - - - - - - 1. etapa - - - - - - - - - - - - - -

Thierry Neuville - Nicolas Gilsoul, Ford Fiesta RS WRC - Rally Finland 2013

Rozehřívací první etapa letošní Finské rally měla na programu šestici krátkých rychlostních zkoušek v celkové délce 45,5 km. Na čele průběžné absolutní klasifikace tak po dnešku jsou mezi jednotlivými jezdci pouze minimální rozdíly.

Z první pozice nastoupí do pátku jezdec Fordu, ale možná překvapivě to není nikdo ze Seveřanů, neboť jím je Belgičan Thierry Neuville. Druhá příčka pak náleží Sebastienu Ogierovi a teprve až na třetí pozici je nejlepší reprezentant severských států, tedy Mads Ostberg. Na čtvrtou příčku si polepšil v samotném závěru dne nejlepší Citroen DS3 WRC pilotovaný Mikkem Hirvonenem, který přeskočil Fiestu RS WRC Juhy Hänninena.

Díky jezdecké chybě na RZ 2 dnes putoval do Rally 2 domácí Jari-Matti Latvala, který na této zkoušce poškodil zavěšení levého zadního kola a následně nabral obrovskou penalizaci, která atakovala hranici vyloučení finského pilota z rally. Latvala sice dorazil do servisu v polovině etapy, na dalším testu však ztratil další dvě a půl minuty a raději své dnešní účinkování v rally ukončil. Na pátém testu měl potíže do té doby solidně jedoucí Riku Tahko s Mini WRC, ztratil tu téměř třináct minut a propadnul z 14. na 87. pozici celkově.

Pro první etapu byly příznačné vyrovnané časy. Došlo tak k velmi kuriózní situaci, kdy se po druhé, třetí a čtvrté rychlostní zkoušce na čele průběžné absolutní klasifikace objevovala vždy dvojice jezdců. Ani jednou v ní však nechyběl Neuville, kterému sekundovali buď Hirvonen, nebo Ogier. Přesto se nedalo říci, že dnešek byl pro kohokoliv snadnou záležitostí, neboť trať byla na mnoha místech velmi mokrá a notně zrádná, takže se prakticky žádnému z jezdců v první desítce nevyhnula menší nebo větší krize.

Ve WRC2 zatím jasně dominuje Jari Ketomaa (Ford Fiesta R5), který dnes vyhrál čtyři zkoušky. Druhý je zatím Robert Kubica s Citroenem DS3 S2000, jehož dosavadní počet ostrých startů na šotolině by se dal spočítat na prstech jedné ruky a třetí příčka po dnešku náleží Elfynu Ewansovi, který jede stejně jako Ketomaa s novou Fiestou.

Kategorie WRC3 je zatím nejlépe rozehrána pro Alastaira Fishera a Keitha Cronina, třetí Jussi Vainionpää po dnešku na první příčku v kategorii ztrácí téměř půl minuty. Ve Finsku se bojuje také o body do JWRC a situace na pódiových pozicích je velmi vyrovnaná, když prvního Sandera Pärna dělí od druhého Andrease Amberga 1,7 sekundy a třetí Pontus Tidemand ztrácí další 3,3 vteřiny.

Pokud jde o české a slovenské zástupce, absolutně je na tom nejlépe logicky Martin Prokop, který je celkově 12. se ztrátou 58,5 sekundy. Martin Hudec je 53. absolutně a v první desítce ve třídě 3 (+2:33.2), když se ve druhé polovině dne notně zlepšil a na divácké zkoušce Killeri si dokonce na své konto připsal třetí příčku. Martin Koči je celkově 58. a osmý v klasifikaci JWRC (+1:36.0).

- - - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - - -

Po krátké letní předstávce pokračuje osmým dílem letošní ročník mistrovství světa v automobilových soutěžích. Posádky se tentokráte přesunuly na sever Evropy do okolí Jyväskylä, kde se uskuteční oblíbená Neste Oil Rally Finland. Průběh celé soutěže můžete sledovat společně se serverem AutoSport.CZ.

Výsledky kvalifikace

-jav- ; -plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist