www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 6. května 2024, Svátek má Radoslav, zítra Stanislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 13 - Rallye Deutschland

Německo: Vytoužené vítězství pro Daniho Sorda

25. srpna 2013 • 16:10

Netradičně již ve čtvrtek bude zahájen letošní ročník Rallye Deutschland. Po slavnostním startu v Kolíně nad Rýnem se budou posádky přesouvat do tradičních míst v okolí Trieru, přičemž si dnes navečer 'střihnou' dvojici rychlostních zkoušek. Průběh celé soutěže můžete sledovat společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Rally Radio

Diskuse k soutěži - Další informace k Rallye Deutschland

- - - - - - - - - - - - - - 4. etapa - - - - - - - - - - - - - -

Až poslední rychlostní zkouška letošní Německé rally definitivně rozhodla o tom, že se svého prvního vytouženého vítězství v soutěži mistrovství světa FIA dočkal španělský pilot Daniel Sordo na Citroenu DS3 WRC.

Dani Sordo - Carlos del Barrio, Citroen DS3 WRC - Rallye Deutschland 2013

Do posledních dvou testů, které měla německá soutěž dnes na programu, nastupoval Španěl s mizivým náskokem osmi desetin vteřiny před belgickým mladíkem Thierry Neuvillem. Po RZ 15, která měřila 24,6 km, se mu podařilo navýšit tento odstup na rovné tři sekundy a bylo jasné, že o vítězi této asfaltové rally rozhodne až závěrečná PowerStage, tedy opakovaný průjezd zkouškou Dhrontal.

Bonusové tři body si za nejlepší čas na posledním testu na své konto připsal sice Sebastien Ogier, ale Sordo zde zajel druhý čas a po dvacítce druhých a čtrnácti třetích míst v mistrovství světa se konečně dočkal vytouženého vítězství.

„Je to nepopsatelný moment,“ komentoval výsledek dojatý Dani, který se v cíli objímal se svými rodiči. „Thierry hodně tlačil. Nejdřív byl o něco pomalejší, ale pak zrychlil a já musel přitlačit na pilu. Na startu zkoušky jsem byl hodně nervózní, ale tohle vítězství je to, o čem jsem řadu let snil.“

Neuville se tak ve finále musel spokojit s druhým místem, o které se navíc ještě musel strachovat, neboť ještě krátce před koncem testu vyletěl z trati a z incidentu vyváznul se ztrátou necelé minuty. Přesto však opět zaslouží za svůj výkon absolutorim a i nadále potvrzuje, že Ford vsadil jeho angažováním na správnou kartu.

S lehkou nadsázkou se dá říci, že třetí místo se ztrátou 2:36.1 minuty na Sorda 'utrpěl' v Německu Mikko Hirvonen, který se dokázal během soutěže pouze jedenkrát prosadit na dílčí stupně vítězů. Totéž se dá říci o našem Martinu Prokopovi, který čtvrtou příčkou (+8:00.8 min) zopakoval svůj nejlepší výsledek z loňské Argentiny.

Pátou a šestou příčkou absolutně vyvrcholil souboj o prvenství ve WRC2, kde se nakonec více radoval Robert Kubica na Citroenu DS3 S2000 před Elfynem Evansem na Fordu Fiesta R5. Za sedmým Jari-Mattim Latvalou nakonec dojel třetí muž WRC2 Hayden Paddon se Škodou Fabia S2000, jeho odstup na vítěze kategorie Kubicu však byl téměř čtyřminutový.

Do první desítky se v cíli dokázali ještě vměstnat díky systému Rally2 navrátivší se Mads Ostberg a Jevgenij Novikov. Na 38. místě byla se ztrátou 1:03:5.0 hodiny klasifikována česká dvojice 'Žito' - Petr Novák. Závěr rally bohužel poznamenala po sobotní tragédii další nepříjemnost v podobě havárie Subhana Aksy, jehož vůz vylétnul z trati a zranil diváky. Zkouška pak byla zastavena.

Stav MS po Rallye Deutschland:

Jezdci: 1. Ogier 184, 2. Neuville 109, 3. Latvala 98, 4. Sordo 96, 5. Hirvonen 85, 6. Loeb 68, 7. Ostberg 67, 8. Prokop 49 bodů

Týmy: 1. Volkswagen 258, 2. Citroen 236, 3. Qatar 127, 4. M-Sport 126, 5. Jipocar CNT 51, 6. AbuDhabi 37 bodů

- - - - - - - - - - - - - - 3. etapa - - - - - - - - - - - - - -

Neuvěřitelné kousky v Německu pokračovaly i dnes. Po Ogierovi a Novikovovi se dnes postupně vystříleli Latvala, Ostberg, Al-Attiyah a málem i Thierry Neuville. Ten si to zítra rozdá o vítězství s Dani Sordem.

Dopolední sekce nepřinesla žádné zásadnější změny. Nejnapínavější souboj byl o prvenství v rámci WRC2 mezi Kubicou a Evansem. Zásadnější vzruch nepřinesl ani první průjezd více než 41 km dlouhou Arenou Panzerplatte. Jenom se na ní definitivně vyřadil Nasser Al-Attiyah.

Rozhodující pro dnešní vývoj byla RZ 12. Po vytrvalém dešti začala před startem osychat, což přidělalo řadě posádek problémy. Na tuhle zkoušku určitě nebude rád vzopmínat Jari-Matti Latvala. Těsně před startem zjistili, že se otevírají spolujezdcovy dveře, který je tak musel po celou zkoušku zkoušet držet. V jenom uklouzaném místě však byl Latvala rychlejší a trefil kámen. S načatým zavěšením se pokoušel pokračovat až do cíle, leč kousek před finišem vinou poškozeného zavěšení havaroval podruhé.

Příliš se nedařilo ani jeho soupeři Neuvillovi, který ve stejném místě třefil dřevěný kůl. Naštěstí pro něj jen poškodil svody a dokázal dojet až do cíle, prakticky však ztratil veškerý náskok, který měl na Daniho Sorda. Havárie pak na této zkoušce zastavila i Madse Ostberga. Následující třináctá zkouška se odjela v klidu, jen kvůli havárii po ní skončil Sepp Wiegand. Závěrečný test dnešní etapy, druhý průjezd Arenou Panzerplatte, byl zrušen, protože při vložené exhibiční jízdě historiků havarovala holandská posádka s vozem Triumph TR7 V8. Posádka nezvládla dopad po legendárním skoku Gina a vletěla mezi stromy. Ani přes rychlý zásah záchranářů však oba členové posádky zahynuli.

Před zítřejší závěrečnou částí, která má na programu jenom dvě rychlostní zkoušky o délce necelých 50 km, vede Dani Sordo o nicotné 0.8 vteřiny před Thierry Neuvillem. Kdo z nich dokáže ustát tlak a bude zítra šťastnější? Třetí místo Hirvonena a čtvrté Prokopa je celkem jednoznačné. Souboj o páté místo bude zároveň soubojem o prvenství ve WRC2. Zatím je na tom lépe Robert Kubica, který má na Elfyna Evanse k dobru 7.8 vteřiny, Na závěr první desítky se probojovali/propadli jezdci využívající v MS hodně oblíbeného a některé z nich pravidelně zachraňující pravidlo superally.

- - - - - - - - - - - - - - 2. etapa - - - - - - - - - - - - - -

Zdánlivou pohodu ve startovním poli nabourala hned úvodní rychlostní zkouška. Dosud suverénně vedoucí Sébastien Ogier totiž chyboval a při výletu ven poškodil kolo. Podařilo se mu sice dojet do cíle zkoušky a po provizorní opravě i odstartovat do následujícího úseku, to bylo ale vše. Již nyní je jisté, že nového mistra světa po letošním Německu ještě mít nebudeme.

Na čele se tak usadila dvojice Jari-Matti Latvala a Thierry Neuville, která se vzájemně hlídá pomocí mezičasů a tak se rozdíl po celý den pohyboval v rozmězí pěti až deseti vteřin. S drobným odstupem za touto dvojicí je Dani Sordo, který se však nebyl schopen dostat do toho správného tempa. Na čtvrtém místě si jede svůj závod Mikko Hirvonen, který na jezdce před sebou nemá, pátý Ostberg zase nemá na něj, i díky poškozenému kolu na jedné ze zkoušek.

Šestá příčka je určena pro nejlepší z druhého sledu. Nejlépe je na tom Martin Prokop, hodně mu k tomu dopomohli Nasser Al-Attiyah výletem do příkopy a Michal Kościuszko, který odstoupil v polovině etapy kvůli bolestem zad.

Hned za nimi již jsou nejlepší jezdci WRC2. O prvenství ve vteřinkovém souboji soupeří Robert Kubica s Elfynem Evansem, podobně napínavý je i souboj o bronz mezi Haydenem Paddonem a Seppem Wiegandem.

- - - - - - - - - - - - - - 1. etapa - - - - - - - - - - - - - -

Evgeny Novikov - Ilka Minor (Ford Fiesta RS WRC) - Rallye Deutschland 2013

Čtvrteční sekce měla na programu pouhopouhé dvě rychlostní zkoušky o celkové délce 37 km. A hned od začátku se vyprofilovalo celkem jednoznačné pořadí: Ogier, Latvala, Neuville, Sordo, Hirvonen, Ostberg. Ve shodném pořadí projeli obě dvě rychlostní zkoušky.

Překvapení svým fanouškům nepřichystal Jevgenij Novikov, když havaroval krátce po startu úvodní zkoušky. Auto není příliš poškozené, nebylo však možné jej vrátit zpět na trať. Po první rychlostní zkoušce odstoupil PG Andersson kvůli nefunkční vodní pumpě, Roberta Barrabla zradil chladič poškozený při výletu mimo trať. Nejhůře pak dopadl Karl Kruuda, který dokázal z celé soutěže ujet pouhé dva metry, než spadl ze startovní rampy a poškodil svou Fiestu R5 tak, že nebyl schopen dnes pokračovat.

- - - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - - -

Netradičně již ve čtvrtek bude zahájen letošní ročník Rallye Deutschland. Po slavnostním startu v Kolíně nad Rýnem se budou posádky přesouvat do tradičních míst v okolí Trieru, přičemž si dnes navečer 'střihnou' dvojici rychlostních zkoušek. Průběh celé soutěže můžete sledovat společně se serverem AutoSport.CZ.

Výsledky shakedownu

-plu- , -jav- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist