www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 6. května 2024, Svátek má Radoslav, zítra Stanislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 13 - Rallye Deutschland

Chardonnet vyhrál bitvu v Citroën Top Driver

27. srpna 2013 • 08:00

Premiéra na asfaltu v seriálu Citroën Top Driver na Rally Německo se změnila ve velkou bitvu. Tu rozhodli rychle Sébastien Chardonnet a Thibault de la Haye, kteří se vyhnuli problémům a zajeli celou rally bezchybně. Keith Cronin/Marshall Clark a Christian Riedemann/Lara Vanneste obsadili další místa na stupních vítězů WRC3 s vozy DS3 R3.

Sébastien Chardonnet - Thibault De La Haye (Citroën DS3 WRC) - Rallye Deutschland 2013

Čtyři dny závodění se odehrávaly ve zběsilých rychlostech, a to za suchých i mokrých podmínek. A nepředvídatelné počasí bylo rozhodující zvláště v posledním dni rally. Volba správných pneumatik byla tudíž na pořadu dne.

Pro Sébastiena Chardonneta však nebyl finálový den provázený povinností pilotovat až na doraz. Vyzbrojený pohodlným náskokem z prvních tří dnů programu, který vystavěl na osmi nejrychlejších etapových časech, potřeboval francouzský pilot jen kontrolovat čelo klasifikace. A tak svůj vůz vedl k očekávanému cíli, vítězství. Jeho skvělý výkon a vítězství znamená i návrat do celkového vedení v pořadí Citroën Top Driver.

„Můžeme být s výsledkem opravdu spokojeni. Podmínky byly opravdu obtížné, my jsme se navíc dokázali vyvarovat chyb,“ upřesnil Sébastien Chardonnet. „Člověk musí udělat správný krok ve správný čas. My jsme jej udělali a vyplatilo se nám to. Chtěli jsme se hlavně vrátit do čela Top Driver a toho jsme také dosáhli. Rád bych poděkoval Tribaultovi a celému týmu za odvedenou práci a hlavně za fantastický vůz DS3 R3!“

Těsně druhý v cíli, Keith Cronin, připustil, že měl velké štěstí, když dojel hned za vítězem. Vždyť po píchnutí na 14 kilometrů dlouhé rychlostní zkoušce Sauertal nabral trojnásobný vítěz britské rally na startu Moselland devět minut zpoždění. Podařilo se mu ale vyrovnaným tempem udržet druhou příčku.

„Jsme rádi za ten výsledek. Podmínky byly opravdu tvrdé, ale po celou dobu jsme jeli dobře. Sice jsme přišli o průběžné vedení v celém šampionátu, ale před námi jsou ještě dva podniky, takže máme šanci to zkusit znovu,“ komentoval irský pilot.

Talentovaný mladý německý pilot Christian Riedemann dojel na stupně vítězů hodně překvapivě, vždyť vypadl už na RZ 4. Nicméně po návratu na trať díky pravidlu Rally2 se hned srovnal s nejrychlejšími piloty a útočil na pozici Mohammeda Al Mutawaa. Po nejrychlejším čase při prvním průjezdu na Dhrontal se mu podařilo dostat se před pilota z Emirátů. „To byl ale víkend! Jsme sice trochu zklamaní výsledkem na naší domácí rally, ale ještě se nevzdáváme. Zkusíme vyhrát ve Francii.“

Vítěz seriálu Abu Dhabi Young Driver Selections prohlásil, že je 'nadšený z jeho prvního startu v DS3 R3 na asfaltu'. Dojel čtvrtý v pořadí Citroën Top Driver.

Marek Nawarecki, šéf závodního oddělení zákaznického programu Citroën Racing, přidal hodnocení celého víkendu: „První start na asfaltu potvrdil, že Citroën DS3 R3 může vyhrávat na jakémkoli druhu povrchu. Počtvrté také vyhrál kategorii WRC3. Skvělé výkony jsme zaznamenali také u DS3 R1, neboť dokázal vyhrát tuto třídu. Naše zvláštní blahopřání míří k dvojici Julius Tanner a Jordan Berfa, kteří si o víkendu vedli obzvlášť dobře.“

Citroën Racing
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist