www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 6. května 2024, Svátek má Radoslav, zítra Stanislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 13 - Rallye Deutschland

Kubica se ujal vedení ve WRC 2

28. srpna 2013 • 11:00

Ke skvělému víkendu Citroënu Racing na letošní Rally Německo přispěli také Robert Kubica a Maciek Baran, kteří vyhráli třetí podnik WRC2. Jejich první vítězství na asfaltu značí, že posádka DS3 RRC vede v pořadí mistrovství světa této kategorie.

Robert Kubica - Maciej Baran (Citroën DS3 S2000) - Rallye Deutschland 2013

První asfalt sezony byl pro Kubiceho velkou výzvou. Po vítězství v Řecku a na Sardinii a druhém místě ve Finsku Polák doufal, že bude pokračovat ve vítězném tažení. Robert Kubica nastavil nejrychlejší časy hned na obou zahajovacích rychlostních zkouškách a ujal se vedení ve své třídě před Elfynem Evansem o 15 sekund.

„Nebylo to ale jednoduché. Nečekal jsem takové podmínky, jaké tu byly,“ vysvětloval pilot DS3 RRC. „Bylo dost chladno a dalo mi hodně práce udržet pneumatiky správně zahřáté, ale i tak auto hodně klouzalo.“ Když se rally na další tři dny přesunula do Trieru a vinic Moselu, měl Kubice problém s ruční brzdou a občas se nemohl trefit do vlásenky. Podařilo se mu ale udržet náskok aspoň několika sekund. Polák však dokázal vyhrát další tři rychlostní zkoušky, i když se mu nevyhnuly další karamboly.

„Na RZ6 jsme poškodili spojler a rozbili zadní okno. Před další zkouškou se to ale podařilo opravit, ale zase jsem zapomněl pořádně dovřít kufr, takže další rychlostní zkoušku za námi vlálo víko. Naštěstí RZ8 už byla bez problémů!“

Na třetí den rally bylo třeba úplně změnit nastavení auta kvůli stěhování se z vinic na venkovské silnice rýnského regionu a na asfalt vojenské základny Baumholder. Tento den byl ve znamení souboje Kubice - Evans o vedení ve WRC2, které se změnilo hned čtyřikrát. Navzdory silnému dešti měl ale poslední slovo pilot Citroënu a den končil s náskokem 7,8 sekundy.

Jen dvě rychlostní zkoušky neděle tak zbývaly posádkám v boji o vítězství. Robert se předvedl na Dhrontal 1, kde zvýšil svůj náskok na 10 sekund. Poslední zkouška ale neprobíhala podle plánu: „Zaslechli jsme nějaké zvuky z převodovky a byli jsme vyděšení, že jsme ji rozbili! Naštěstí ale bylo všechno v pořádku. Výsledek mě potěšil, zvláště když jsme to dotáhli až na 5. místo celkově. Bylo to skvělé vítězství, protože Evans nám dal hodně zabrat. Nyní sice vedeme v šampionátu, ale mým hlavním cílem je naučit se co nejvíc. Zkušenosti jsou pro WRC to nejdůležitější a každá rychlostní zkouška mi dává šanci se dál zlepšovat.“

„Robert pokračuje ve svém prograu intenzivního učení. Zajel výborný závod. I když byl neustále pod tlakem, dokázal jet svůj styl. Má dobře našlápnuto k vítězství v šampionátu,“ hodnotil Yves Matton, stájový šéf Citroën Racing.

V Austrálii Robert Kubica a Maciek Baran nebudou startovat, jejich dalším podnikem bude jejich domácí Polská rally (ME) 13. - 15. září. Ve WRC budou zpět na Rally Francie 3. - 6. října.

Citroën Racing
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist