www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 13 - Barum Czech Rally Zlín (ME+MMČR)

Vaňhara s novou spolujezdkyní na Barumce druhý

5. září 2013 • 15:30

Michal Vaňhara měl před letošní sezonou dva velké cíle. Tím jedním bylo dostavět vlastní závodní vůz Renault Clio Sport, tím druhým byla účast na nejpopulárnější soutěží u nás Barum Czech Rally Zlín. Oba úkoly si splnil.

Michal Vaňhara - Jindřiška Žáková (Renault Clio Sport) - Barum Czech Rally Zlín 2013

V letošní sezoně má Michal Vaňhara na svém kontě tři starty. Premiéra nového vozu se odbyla na tratích okolo Hustopečí, kde společně s Karolínou Jugasovou obsadil 2. místo ve třídě 8. Stejný výsledek si smíšená posádka zopakovala i na Valašské rally a do třetice stříbrnou příčkou se může Michal pochlubit i po Barum rally. Tentokráte ovšem s jinou křehkou dívkou na místě spolujezdce.

„Původně Martina Daňhelková neměla s Karolínou startovat na Barum rally a tak byl post spolujezdce pro mne jasný. Jenže na poslední chvíli se vše skoulelo jinak a já se musel poohlédnout po novém mitfárovi. Neměl jsem v úmyslu vzít do auta kohokoli, ale spíše jsem se díval po lidech, které potkávám při závodech.A jelikož Jirka Sojka ve Zlíně nestartoval, dohodl jsem se s Jindřiškou Žákovou. Já vedle sebe potřebuji ženu. Jednak jsou váhově lehčí než chlapi a pak jsou pečlivější,“ vysvětlil změnu spolujezdkyň Michal Vaňhara.

Seznamovací jízdy proběhly v poklidu a nově sestavená posádka se těšila na hlavní závod. Městskou rychlostní super speciálku zajeli Michal s Jindřiškou na jistotu, neboť obrubníky jsou zde hodně blízko a poškodit vůz hned v úvodu soutěže posádka rozhodně nechtěla. Z dvanácti startujících ve třídě 8 byl po páteční erzetě 6.čas. V sobotu bylo na pořadu osm rychlostních zkoušek a Vaňhara plánoval útok na vyšší pozice. Na ranních Biskupcích i při druhém průjezdu Trojákem Michal zaznamenal 2. čas ve třídě. A přesto, že tři rychlostní zkoušky byly pro zadní posádky ve startovní listině zrušeny, zlínský jezdec zaznamenal velký posun ve výsledcích. V sobotu večer odkládali Michal s Jindřiškou svého Renaulta do uzavřeného parkoviště na 39. místě v absolutní klasifikaci a ve třídě 8 to byla stříbrná příčka za vedoucím Martinem Radou. „V průběhu první etapy jsme si určili svižné tempo ale zároveň jeli tak, abychom se vyvarovali zbytečnému riziku. Dobré časy nám pomohly posouvat se ve výsledcích. I počasí nám přálo, takže jsme spokojeni. Nyní nás čeká spánek a ráno nedělní porce erzet, takže hurá do hajan,“ podělil se o dojmy v cíli sobotní etapy Michal Vaňhara.

Úvodní zkouška nedělní části závodu byla pro Vaňharu s Žákovou po havárii Patrika Rujbra zrušena, ale hned na následující zkoušce se smíšená posádka blýskla skvělým časem. „Zkouška Janovice nám krásně sedla a my jsme zde zaznamenali nejrychlejší čas ve třídě. Je pravda, že Martin Rada měl dostatečný náskok a mohl jet klidněji, přesto nás tento dílčí úspěch velmi těší,“ neskrýval radost Michal Vaňhara. Ve zbývajících rychlostních zkouškách zajel zlínský jezdec svůj nastavený standart, když dosáhl dvakrát druhý a dvakrát třetí nejrychlejší čas ve třídě.

Na cílové rampě z toho bylo nakonec 29. místo v absolutní klasifikaci, 2. místo ve třídě 8, 12. místo v kategorii vozů s poháněnou jednou nápravou a mezi českými dvoukolkami dokončili Michal s Jindřiškou závod na 8. místě. A pokud ještě připočteme kategorii smíšených posádek, kde ta naše skončila na 4. místě, je výsledek hodně dobrý. „Uf, konečně je Barumka za námi,“ povzdechl si před poslední časovou kontrolou Michal a doplnil. „Závod to byl hodně těžký ať už rozmary počasí nebo náročností trati. Ale upřímně druhé průjezdy erzet byly pro nás doslova o přežití. V zatáčkách bylo vykatováno tolik bláta, jako kdyby je tam naváželi Tatrami. Naštěstí jsme vše ustáli a zdárně dojeli až na cílovou rampu. S výsledkem jsme velmi spokojeni a nyní nás čeká zasloužený odpočinek. Auto půjde na repasi a pak hurá na sprint do Jeseníků,“ zhodnotil třídenní závod Michal.

„Chtěli bychom oba poděkovat fanouškům podél trati, kteří nás povzbuzovali a hnali dopředu. A i já jsem ráda, že už je konec závodu, neboť na přejezdech jsem myslela, že mi ruka upadne. Tolik lidí nám mávalo, to nešlo přehlédnout a my tudíž mávali taky. S Michalem jsem se krásně svezla a pokud bude příležitost, nechám se ráda ukecat,“ popsala své dojmy Jindřiška Žáková.

Miroslav Vebr ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist