www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. dubna 2024, Svátek má Vlastislav, zítra Robert

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 13 - Barum Czech Rally Zlín (ME+MMČR)

Barumka prověřila čtyři posádky CERS performance

12. září 2013 • 16:30

Barum Czech Rally Zlín je každoročně svátkem mezi automobilovými soutěžemi. Je to vrchol sezony nejen v rámci České republiky, ale také v celém kalendáři dvanáctidílného mistrovství Evropy v rally. Zlínský tým CERS performance do tohoto domácího podniku nastoupil již potřetí, vůbec poprvé však v široké sestavě čítající celkem čtyři vozy.

Marcel Svačina - Radim Strnad, Citroën C2R2 Max - Barum Czech Rally Zlín 2013 (foto: Dalibor Benych)

V minulých letech byli diváci barumky zvyklí počítat vozy kategorie S2000 doslova na desítky. Letos nastal v tomto ohledu na zlínské soutěži celkem znatelný propad, ale o co byla chudší nejužší špička, o to nabitější byly jednotlivé třídy kategorie 2WD. Například v „šestkách“, kde za CERS performance startoval tradiční účastník barumky Marcel Svačina, bylo do soutěže převzato celkem dvanáct soutěžních dvojic. Pilot červeného Citroënu C2R2 Max, kterého v kokpitu tradičně doplnil Radim Strnad, si však nenechal zahanbit a na své – dle svých slov doposud nejtěžší – barumce vybojoval třetí místo ve třídě za dvojicí profesionálních pilotů Jana Černého a Itala Chentreho. „Barumka je jednoznačně nejlépe organizovaným a nejtěžším závodem s neopakovatelnou diváckou kulisou,“ říká Marcel. „Moc jsme se na ni po roce těšili a v přípravách jsme nic nepodcenili. Jára Vančík nám udělal nový motor, vůz absolvoval pečlivou předzávodní kontrolu a mnoho komponentů prošlo repasí. Jako cíl jsme si stanovili umístění na bedně. Do naší třídy se přihlásilo celkem dvanáct posádek, ale pod heslem „štěstí přeje připraveným“ jsme do toho tvrdě šli. Na shakedownu jsem svezl naše partnery a už tam dosažené časy daly tušit, že investice do nového motoru byla správným krokem.

Do samotného závodu jsme s Radimem vstoupili s jasnou taktikou svižné, konstantní a pokud možno čisté jízdy bez chyb. Musím přiznat, že jsem příznivce spíše rozevlátého stylu, a tak jsem se zejména na diváky obsypané SSS Zlín musel kousat do rtu. Ale vydržel jsem to a výsledkem byl pěkný výchozí 4. čas ve třídě. V sobotu přinesla přemíra snahy na RZ 2 pár nepřesností, ale na Trojáku jsme se vrátili se do tempa. Prožili jsme si tam i strašně horkou chvilku, kdy jsme před cílem v úzkém místě za horizontem málem trefili havarované subaru Maďara Hadika. V dalším průběhu sobotní etapy jsme na těžkých, rozbitých a uskákaných tratích drželi dobré tempo a vyvarovali se chyb. V tom nám pomohl i precizně sepsaný rozpis. Odměnou pro nás bylo 3. místo ve třídě a náskok téměř dvou minut na dalšího ze soupeřů. V neděli jsme se probudili do deště a najednou se zdálo těžší udržet se na rozblácených tratích ve správné stopě. Opět jsme se ale zkoncentrovali a náskok udrželi. V absolutním pořadí jsme se nakonec posunuli na 23. místo, což je parádní odměnou za naši přípravu a tvrdou práci celého týmu. Poděkování patří mechanikům za obětavou práci, našim věrným partnerům a spolujezdci Radimovi, který byl přínosem ve voze zejména svým profesionálním přístupem a na výsledku má velký podíl. Chtěl bych jen podotknout, že to byl jeho pátý start na barumce, když čtyřikrát dojel na bedně a se třemi různými jezdci! To je bilance, kterou se může na této rally pochlubit málokdo. O to víc mě mrzí Radimovo rozhodnutí přerušit z pracovních a rodinných důvodů svou kariéru. Tajně doufám, že si to ještě rozmyslí, ale pokud ne, tak mu moc děkuji za spolupráci a přeji hodně úspěchů v osobním životě,“ uzavírá vyprávění o své pouti letošní Barum rally Marcel Svačina.

Josef Vojáček - Karel Voltner, Honda Civic VTi - Barum Czech Rally Zlín 2013 (foto: Dalibor Benych)

Na dvě posádky s vozy Honda Civic VTi se rozrostla účast CERS performance ve třídě 9. V MMČR pravidelně startujícího Ondřeje Bisahu tentokrát doplnil Josef Vojáček, který si po loňském debutu naordinoval barumku jako povinný výlet z jeho letošních startů v rallysprintech. Na sedadle spolujezdce seděl Karel Voltner, pro něhož to byla premiéra nejen na barumce, ale ve dvoudenních soutěžích vůbec. „Barum rally? Opět obrovský zážitek!“ rozplýval se po soutěži Josef stejně jako před rokem. „Atmosféra, která tu panuje, je zkrátka jedinečná. Ty davy nadšených fanoušků nejen na RZ, ale i na přejezdech podél cest, to jsem nezažil na žádném jiném závodě. Barumka je v tomhle prostě fakt “pecka“! Co se týká samotného závodu, ten pro nás proběhl téměř bez problémů. Kromě prasklého katalyzátoru, který jsme dokázali opravit až v nočním servisu. Auto tak během soboty jelo s omezeným výkonem, v neděli už ale vše fungovalo a šlapalo jako hodinky. A když se k tomu ještě odpoledne přidal ještě pohár za druhé místo ve třídě, tak nám s Karlem nezbylo nic jiného než chrochtat blahem :-D “

Mnohem míň důvodů k radosti měl Ondřej Bisaha, který před rokem ve Zlíně dojel – stejně jako letos Josef – na druhém místě ve třídě 9. „Letos se věci přestaly dařit už před startem naší domácí rally,“ vypráví Ondřej. „Auto, se kterým se účastním letošních podniků MMČR, totiž muselo na kompletní repasi, protože pravidelně startuje s jinými jezdci také v rallysprintech a letos už toho mělo celkově hodně za sebou. Při revizi jsme nic nechtěli zanedbat, bohužel tato pečlivost paradoxně způsobila to, že se auto do barumky nestihlo dodělat. Půjčili jsme si proto podobnou hondu jinde, jenže místo závodění jsme prakticky celou první etapu vychytávali různě závažné problémy. Když už jsme z auta konečně začínali mít dobrý pocit, prasklo ložisko diferenciálu a roztrhlo obal převodovky, což se stane maximálně tak jednou za deset tisíc let. V nočním servise jsme se ještě pokusili převodovku vyměnit, ale zázrak nepřišel. Zklamání trochu zmírnil pohled na dech beroucí nasazení našeho osobního mechanika, který s opravou bojoval do poslední možné minuty.“ Kroměřížská dvojka Bisaha – Píža tedy z barumky odjela s nulou bodů, což pro vývoj šampionátu není zrovna ideální. Na druhou stranu hlavní konkurent v boji o titul ale do Zlína také vůbec nepřijel a o konečném výsledku celého mistrovství tak rozhodne závěrečný podnik seriálu MMČR v Příbrami.

Milan Michalčík - Kateřina Janovská, Renault Clio Sport - Barum Czech Rally Zlín 2013 (foto: Dalibor Benych)

Podobně našlapaná jako třída 6 byla na letošní Barum Czech Rally Zlín i kategorie „osmiček“. I v ní byl tým CERS performance zastoupen a to kroměřížsko-zlínskou posádkou Milan Michalčík – Kateřina Janovská. Dvojice startující s tradičním Renaultem Clio Sport si ve Zlíně odbyla svou premiéru a zároveň si plnila své tajné sny. „Barumka byla prostě skvělá, dokonalá, krásná. Pro mě splnění snu, o kterém jsem si nedokázala připustit, že se kdy může vyplnit,“ svěřila se po rally Katka. „To prozření přišlo až po projetí první RZ, když jsme jeli místy, kde jsem několik let po sobě stála a fandila, jako letos naši kamarádi a fanoušci nám. Bylo neskutečné zažít to z druhé strany! Barum rally nám s Milanem dala obrovské zkušenosti, za které jsme moc vděční. Největší respekt jsme měli ze Semetína - po natrénování této RZ jsme radši zapadli do první hospody, na kterou jsme narazili, a šli to vstřebat. Zklamání naopak bylo z Pinduly, kterou nám zrušili hned dvakrát. No, bohužel, snad za rok. Závod nám vyšel podle našeho očekávání a cíle, které jsme měli, jsme splnili. Nechtěli jsme se pouštět do žádných velkých naháněcích akcí, soustředili jsme se na náš výkon, schopnosti a možnosti. Byla to pro nás první barumka a každý nás upozorňoval, že tento závod je o výdrži a ne o tom jet hranu. Tak jsme poslechli, auto i nás jsme v pořádku dovezli až na cílovou rampu a s výsledkem jsme velice spokojení. Držíme se hesla: „dojetá barumka, vyhraná barumka“. Za splnění tohoto snu bych chtěla poděkovat především Milanovi, klukům mechanikům, Zbyňovi, Pavlovi, samozřejmě mému taťkovi, který ochotně jezdí na každý závod, a také skvělému cateringovému týmu Marcele a Jardovi za dokonalý guláš a další pochoutky.“

Tým CERS performance se aktuálně chystá na předposlední sprint sezony, šternberskou Rally Jeseníky. Do ní budou nasazeny čtyři posádky v osvědčeném rozložení „3x honda a 1x citroën“. Na dveře už ale také klepe poslední podnik MMČR v Příbrami a závěrečný sprint ve Vsetíně. Aktuální novinky z týmu včetně fotografií, videoklipů a zpráv z příprav a průběhu letošní Barum Czech Rally Zlín můžete najít na adresách www.cersperformance.com www.cersperformance.com a www.fb.com/cersperformance!

Jakub Hofbauer
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist