www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 13 - Rally Australia

Australská rally jednoznačnou záležitostí pro Ogiera

15. září 2013 • 11:20

Letošní seriál soutěží MS FIA pokračuje šotolinovou klasikou v Austrálii. Průběh této rally můžete tradičně sledovat také na našem serveru.

Online výsledky - Rally Radio

Diskuse k soutěži - Další informace k Rally Australia

- - - - - - - - - - - - - - 2. etapa - - - - - - - - - - - - - -

V pomyslnou 'one man show' v podání Sebastiena Ogiera a jeho navigátora Juliena Ingrassii se proměnila letošní Australská Rally. Posádka továrního Volkswagenu Polo R WRC dokázala opanovat devatenáct z dvaceti dvou rychlostní testů soutěže a naprosto jasně v ní zvítězila. Kromě toho učinila další důležitý krok za ziskem letošního mistrovského titulu, který jí zatím v Austrálii unikl doslova o vlásek.

Sebastien Ogier  - Rally Australia 2013

„Samozřejmě, že bychom byli radši, kdybychom mohli tady v Austrálii oslavit mistrovský titul. Ale nebyla to naše chyba a nemusí nás to mrzet, neboť my jsme udělali vše co bylo v našich silách,“ hodnotil závěr rally Ogier.

Do poslední etapy nastoupil nejlépe Mikko Hirvonen na Citroenu DS3 WRC, ale byla to jeho první a poslední vítězná zkouška v soutěž, neboť zbytek dne patřil opět Ogierovi. Hirvonen už v dalším průběhu dne nedokázal zajet lepší než třetí dílčí čas, ale stále mu to stačilo na bezproblémové udržení druhé pozice za francouzským pilotem. Vše se však změnilo na závěrečné PowerStage, kde dostal Hirvonen defekt levého zadního kola a díky téměř minutové ztrátě klesnul na třetí místo za Thierryho Neuvilla s Fordem Festa RS WRC.

„Je to neuvěřitelné. Vůbec jsem neriskoval, protože bonusové body z PowerStage se nepočítají do klasifikace značek. Jel jsem v klidu uprostřed cesty. Opravdu nedokážu říct, kde jsem k tomu defektu přišel a navíc pneumatika odešla na dlouhé rovné sekci. Zdá se, že se nemohu zbavit smůly, která mě letos provází,“ konstatoval zklamaný Fin.

Neuvillovi tak stříbro doslova spadlo do klína, neboť se už včera nechal slyšet, že v poslední etapě chce především uhájit svou pozici před Jari-Mattim Latvalou. Nutno však přiznat, že belgický mladík zajížděl v průběhu celé rally vyrovnané časy a opravdu si zasloužil vynikající výsledek. Neuvillova druhá příčka pak společně s body za druhé místo z PowerStage zatím zabránila kvůli jedinému rozdílovému bodu Ogierovi v oslavě zisku letošního titulu mistra světa.

Za čtvrtým Latvalou si nakonec pro body za páté místo dojel v souboji norských mladíků Mads Ostberg, který hned na prvním ranním testu přeskočil Andrease Mikklesena. Mikkelsen se po jezdecké chybě na RZ 17, kde netrefil jedno z odbočení, sice ještě snažil vývoj situace zvrátit, když po servisní pauze v polovině dne stáhnul soupeřův náskok pod deset vteřin, nakonec se ale musel spokojit s šestou pozicí.

Sedmé místo si z jarní Austrálie odváží domů Jevgenij Novikov, který se soutěží doslova protrápil a jeho nejlepším výkonem byla až závěrečná zkouška, na níž si na své konto připsal poslední volný bonusový bod za třetí příčku. Osmé místo náleží domácímu Nathanu Quinnovi, poslední vůz kategorie WRC dovedl do cíle Chálid Al-Qassimi na deváté pozici. Kris Meeke si totiž musel vypít svůj kalich hořkosti až do dna, když po sobotní havárii musel odstoupit kvůli poskozenému zavěšení zadní nápravy na poslední zkoušce rally.

Destíku nejlepších doplnil vítěz klasifikace WRC2, Abdulaziz Al-Kuwari, s Fiestou RRC s více než minutovým náskokem na druhého Jurije Protasova. Body za třetí místo si nakonec odváží Jazíd Al-Rajhi, který ztratil sedm minut na vítězného Al-Kuwariho, jenž zároveň aktuálně vede průběžnou celkovou klasifikaci WRC2.

Aktuální stav MS FIA 2013 po Australské rally:

Jezdci: 1. Ogier 212, 2. Neuville 129, 3. Latvala 110, 4. Hirvonen 103, 5. Sordo 96, 6. Ostberg 77, 7. Loeb 68, 8. Prokop 49, 9. Novikov 47, 10. Mikkelsen 34 bodů

Týmy: 1. Volkswagen 299, 2. Citroen Abu Dhabi 251, 3. Qatar WRT 145, 4. Qatar M-Sport 142, 5. Jipocar CNT 51, 6. Abu Dhabi Citroen 41, 7. Volkswagen M2 34, 8. Lotos WRC 20 bodů

- - - - - - - - - - - - - - 2. etapa - - - - - - - - - - - - - -

Také zkoušky druhé etapy vyhrával doslova jako na běžícím pásu Sebastien Ogier. Oproti první etapě pouze s jediným rozdílem - nebyl pokořen ani jednou. Francouz tak navýšil své pomyslné konto na čtrnáct vyhraných testů a náskok na druhého Mikka Hirvonena na 45.9 sekundy.

Sebastien Ogier - Julien Ingrassia, Volkswagen Polo R WRC - Rally Australia 2013

„Momentálně jsem hodně spokojený, byl to pro nás další perfektní den,“ konstatoval v cíli druhé etapy Ogier. „Doufejmě, že se nám stejně dobře povede i zítra. Nastavení auta bylo opět ideální. Zvenčí to možná vypadalo jako snadná jízda, ale v autě to tak rozhodně nebylo. Stát se může cokoliv, což dnes potvrdil Kris Meeke.Dnes to na trati dobře drželo, hlavně odpoledne, a navíc jsme měli výhodu ve startovní pozici.“

„Na zítřek je mým cílem pokusit se udržet své tempo, zůstat soustředěný a užívat si každý kilometr trati, protože zdejší zkoušky jsou naprosto skvostné. Není pochyb o tom, že máme na dosah titul mistrů světa, ale pořád nás ještě čeká jeden dlouhý den s šesti náročnými rychlostními zkouškami,“ dodal lídr průběžné absolutní klasifikace rally.

Oproti včerejšku se na prvních třech místech nic nezměnilo, když za Ogierem a Hirvonenem nadále udržuje bronzovou příčku Thierry Neuville. Belgičanův Ford Fiesta RS WRC přitom zaostává za Finovým továrním Citroenem DS3 WRC o 25.5 vteřiny, což znamená, že dnes měl ve vzájemném souboji o druhé místo lehce navrch.

Jak už dříve naznačila slova Sebastiena Ogiera, se soutěží se dnes nedobrovolně rozloučil Kris Meeke. Brit poslal svůj Citroen do kotrmelců zhruba dvacet kilometrů po startu třinácté rychlostní zkoušky, když mu náleželo solidní čtvrté místo. Pro Meeka je to určitě zklamání, neboť i svůj druhý letošní start v továrním týmu zakončil havárií a navíc jeho výpadek notně zkomplikoval život francouzskému týmu z pohledu boje o mistrovský titul ve značkách.

„Prostě jsem udělal chybu, šel jsem o něco později na brzy. Auto zatočilo, ale byli jsme širocí a sklouzli po strmé stráni do pole. Párkrát jsme šli přes střechu, hodně pomalu,“ popisoval incident Meeke. „Jsem strašně zklamaný, hlavně kvůli týmu, který do mě vložil svou důvěru. Strašně mě to mrzí.“

Na čtvrté příčce tedy po sobotě figuruje Jari-Matti Latvala, ale ani on dnes neměl jednoduchou situaci, když ho na RZ 12 potkal defekt pravého zadního kola. Fin tak ztratil přes dvacet vteřin a klesnul v té době na šesté místo za Madse Ostberga. Hned v následujícím testu ho však opět přeskočil a díky výpadku Meeka se posunul na zmiňované čtvrté místo. Před Ostberga pak na RZ 14 šel také jeho krajan Andreas Mikkelsen a po dnešku jsou tak v první pětce hned tři Pola R WRC.

Na sedmém místě zůstává Jevgenij Novikov, přičemž ruského bohatýra dělí od Ostbergovy šesté příčky propastné čtyři minuty. Jeho pozici pak ani náhodou neohrožuje nejrychlejší z domácích pilotů, tedy Nathan Quinn. První desítku pak uzavírají Chálid Al-Qassimi a Abdulaziz Al-Kuwari, který i přes dnešní výlet mimo trať na RZ 15 vede klasifikaci WRC2, když dnes přeskočil Jurije Protasova. Ten o vedení v této kategorii přišel jezdeckou chybou na RZ 12, která zároveň znamenala dvouminutovou ztrátu a lehčí poškození vozu. S obrovskou ztrátou třetí je pak Jazíd Al-Rajhi, pohled na zbytek pole WRC2 v Austrálii je pak naprosto tristní, stejně tak jako na zbytek výsledkové listiny.

- - - - - - - - - - - - - - 1. etapa - - - - - - - - - - - - - -

Ani dosavadní průběh letošní Rally Australia zatím nevybočuje ze zajetých kolejí letošního mistrovství světa FIA v rally. S relativně malým, zato však velice přesvědčivým náskokem totiž na čele průběžné absolutní klasifikace figuruje po první etapě dvojice Sebastien Ogier - Julien Ingrassia na továrním Volkswagenu Polo R WRC.

Sebastien Ogier - Julien Ingrassia, Volkswagen Polo R WRC - Rally Australia 2013

První průjezd čtvrteční kratičkou diváckou speciálkou sice opanoval jejich týmový kolega Andreas Mikkelsen, ale už ve druhém průjezdu 1.6 km dlouhého testu začal úřadovat právě Ogier. Na RZ 2 totiž zahájil sérii osmi nejrchlejších časů za sebou, kterou přerušil až poslední dnešní test, tedy již čtvrtý průjezd zkouškou Cofs, kde byl o pouhou desetinu vteřiny pokořen týmovým kolegou Jari-Mattim Latvalou. Tým Volkswagen tak dokázal opanovat všech deset doposud odjetých testů.

V první etapě se jelo na notně zaprášeném povrchu, takže se pořadatelé rozhodli zvýšit startovní interval mezi jednotlivými posádkami na čtyři minuty, což bylo samozřejmě z pohledu soutěžících kvitováno. Zejména dopolední testy však přesto dokonale prověřily jejich jezdecké umění.

„Pro nás to byl dnes perfektní den a opravdu dobrý začátek rally. Dnes ráno to neuvěřitelně klouzalo, takže jsme si museli dávat opravdu pozor. Na trati bylo hodně sypké šotoliny, takže se těžko hledala ideální stopa. Nedalo se tedy jet úplně naplno, protože jsme nechtěli kvůli nějaké hloupé chybě havarovat hned na začátku soutěže. Odpoledne byla přilnavost mnohem lepší, takže jsme si s Julienem jízdu v Polu R WRC pořádně užívali,“ hodnotil první etapu Ogier.

Se ztrátou rovných dvaceti vteřin figuruje po první etapě na druhé pozici Mikko Hirvonen na továrním Citroenu DS3WRC, který s výjimkou divácké speciálky zatím nezaznamenal horší než druhý či třetí dílčí čas. „Jsem fakt spokojený nejen se svým tempem, ale i s výsledkem. Odpoledne jsme měli problém s prachem a i dnes večer na městské zkoušce toho nebylo moc vidět,“ kostatovala na závěr dne finská jednička Citroenu.

Na třetí příčku se po desátém testu posunul Thierry Neuville na Fordu Fiesta RS WRC, který využil zaváhání Krise Meeka při druhém pátečním průjezdu diváckou zkouškou, kde mu na startu zhasnul motor, a poskočil o půl vteřiny před Brita. Páté místo patří po dnešku Latvalovi, který dnes ztratil čas na RZ 3 (hodiny) a navíc v dopolední sekci zvolil raději opatrnější jízdu.

Se sedmým místem zatím není příliš spokojen Mads Ostberg, kterému se zatím na australské šotolině nedaří podle jeho představ. Andreas Mikkelsen po slibném začátku netrefil na RZ 5 jednu z odboček a v oblaku prachu musel čekat, než se viditelnost zlepší natolik, aby mohl odjet z únikové cesty, na které skončil jeho soutěžní vůz. Osmá příčka po dnešku náleží Jevgeniji Novikovovi, který se stále trápí s nastavením podvozku jeho Fiesty RS WRC a devátý je domácí Nathan Quinn na Mini WRC před Chálidem Al Qassimim na Citroenu DS3 WRC.

V klasifikaci WRC2 aktuálně vede Jurij Protasov o 33.5 sekundy před Abdulazizem Al-Kuwarim, třetí Lombardo již ztrácí propastných osm a půl minuty. Z boje o nejlepší příčky této kategorie vyřadily technické potíže jak Fabii S2000 domácího Haydena Paddona, tak i Subhana Aksu, který odstoupil kvůli potížím s motorem.

-jav- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist