www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 13 - Rally Jeseníky (MČR-S+HA)

CERS performance v Jeseníkách: tým podruhé v řadě mistrem třídy 9!

26. září 2013 • 13:00

Po náročné Barum Czech Rally Zlín na přelomu srpna a září měly posádky CERS performance tři týdny na oddech a nabrání nových sil do závěrečných soubojů v obou vrcholících českých mistrovstvích. Jako první přišly na řadu rallysprinty a to prostřednictvím předposledního podniku konaného v severomoravském Šternberku. Zlínská stáj do něj nastoupila s dvojicí Ondřej Bisaha – Petr Píža s vozem Citroën C2R2 Max třídy 6 a s posádkami Josef Vojáček – Karel Voltner, Lukáš Nekvapil – Roman Koscelník a Martin Tomečka – Martin Trlifaj na Hondách Civic VTi třídy 9.

Ondřej Bisaha - Petr Píža, Citroën C2R2 Max - Rally Jeseníky 2013 (foto: Marcel Žák)

proti předchozím soutěžím se Ondřej s Petrem drželi hned od počátku mezi nejužší špičkou své objemové třídy. Do rally vstoupili sice druhým časem, ale s odstupem pouhé jediné desetiny sekundy na nejrychlejšího konkurenta. Do průběžného vedení se posunuli po úvodní vložce druhé sekce a díky dvěma vyhraným rychlostním zkouškám ve finální části závodu první místo uhájili až do cíle. Pro Ondřeje s Petrem je to premiérový triumf ve třídě 6, do které posádka přestoupila na začátku letošní sezony. „Průběh Rally Jeseníky by se dal hodnotit jako napínavý. Sice v první rychlostní zkoušce jsme měli ve výsledcích napsán čas o 2 sekundy horší nežli v kartě, která je směrodatná, ale vzhledem k Adamově penalizaci jsme to nakonec nemuseli řešit. Ve třídě se jelo tak rychle, že s touto opravou a bez Adamovy penalizace bychom vyhráli o těsných 0.4 vteřiny! Byl to pro nás doposud nejlepší závod a ne jen z důvodu vítězství; to byl vlastně až důsledek toho, jak všechno klapalo - servis perfekto, nachystané auta CERSu perfekto, příprava posádek perfekto a snídaně taky perfekto :-) Po několikaměsíční práci od pořízení C2 se nám auto snad podařilo vychytat, kluci odvedli perfektní koncert i během rally. Mé osobní díky patří i Leovi Pavlíkovi, který mi hodně pomohl v otázce fyzické i psychické přípravy. Díky jeho programu jsem se dokázal v krátké době celkem výrazně zrychlit,“ řekl po dojetí Ondřej.

Ve třídě 9 nastala již před závodem poměrně pikantní situace. V hodnocení šampionátu totiž měli vedoucí jezdci této kategorie Josef Vojáček i Lukáš Nekvapil na svých kontech shodně po 84 bodech a Jeseníky tak mohly přinést rozluštění či naopak zdramatizování této bitvy, jejímiž účastníky byly dvě posádky ze stejného týmu. A nakonec to také byl boj na ostří nože. Lukáš Nekvapil s Romanem Koscelníkem se pokusili dostat konkurenty Josefa Vojáčka s Karlem Voltnerem pod tlak a nedlouho po startu se dostali do čela průběžného pořadí. Vyhráli dvě ze sedmi rychlostních zkoušek a byli na nejlepší cestě k druhému letošnímu prvenství. Jenže Josef s Karlem se nenechali vyprovokovat a naopak drtivě zaútočili na úplně poslední rychlostní zkoušce. Výkonem hodným zkušených mazáků si zajistili už třetí letošní rallysprintové zlato. Samotné dokončení soutěže ale bylo v tu chvíli ještě důležitější; matematika totiž nelhala a po spočítání bodů bylo definitivně jasno – Josef Vojáček a Karel Voltner se stali rallysprintovými mistry třídy 9 pro rok 2013!

Josef Vojáček - Karel Voltner, Honda Civic VTi - Rally Jeseníky 2013 (foto: Marcel Žák)

„Před startem jsme zvažovali, co vlastně obujeme na auto. Sice celou noc pršelo, od rána pak ale trať rychle osychala, proto jsme se rozhodli pro řezanou suchou gumu, což se pak ukázalo jako špatná volba, protože v lesích bylo vytaháno strašně moc bláta, na kterém to neskutečně klouzalo. Po první rundě jsme už obuli mokré a mohli pomalu odkrajovat časovou ztrátu, kterou jsme měli na Lukáše Nekvapila, což probíhalo až do závěrečné erzety. Nesmím zapomenout na specialní poděkování našemu mechanikovi Zbyňkovi Ballerovi, který výjimečně vyměnil volant za vercajk a v servisu odvedl kus poctivé práce.“ popisuje průběh soutěže Josef a k celé sezoně dodává: „Jsem moc šťastný, že se nám podařilo celkově vyhrát. Byla to naše první nějak ucelená sezona a vyšlo to perfektně. Smůlu jsme si vybrali hned z kraje ve Slavonicích, kdy jsme sklouzli mimo trať těsně před koncem, další závody už ale dopadly vesměs dobře. Za tento úspěch musím poděkovat spolujezdci Karlovi Voltnerovi, mechanikům, celému týmu CERS performance a našim partnerům!“

Potřetí se letos v rallysprintovém mistrovství ukázal také Martin Tomečka. Se spolujezdcem Martinem Trlifajem má na kontě už výhru z úvodního podniku ve Slavonicích, avšak pouze příležitostné starty nedávají této posádce mnoho šancí na úspěch v celém seriálu. Ani šternberský sprint jim tuto bilanci příliš nevylepšil, na jejich kontě totiž v cíli přistálo jen osm bodů za šesté místo ve třídě. Chuť si budou Martinové chtít spravit na posledním podniku ve Vsetíně.

Tým CERS performance tak dosáhl na rallysprintový titul ve třídě 9 už podruhé v řadě, když poprvé se to povedlo loni ve Vsetíně Ondřeji Bisahovi s Davidem Zacharem. „Jsem rád, že to Pepa s Karlem takhle zvládli. O to víc, že se s konkurenty z vlastního týmu bez ohledu na šampionát naplno řezali prakticky do poslední chvíle. I Lukáš s Romanem rozhodně zaslouží pochvalu, protože do rally poprvé vstoupili teprve před pár měsíci, ale během krátké doby se dostali do formy, díky které se perou o bednu v celkovém hodnocení šampionátu,“ hodnotí silné výkony týmových posádek zakladatel CERS performance Ondřej Bisaha.

Tým CERS performance se nyní chystá na závěrečný podnik MMČR v Příbrami. Tam si to Ondřej Bisaha s Petrem Pížou rozdají proti Jirkovi Sojkovi o mistrovský titul v „devítkách“. Vedle nich se po úspěšně dokončené barumce se svým citroënem na start opět postaví také Marcel Svačina, k němuž nově přisedne zkušený spolujezdec Marek Omelka. Aktuální novinky z týmu včetně fotografií, videoklipů a zpráv můžete najít na adresách www.cersperformance.com a www.fb.com/cersperformance!

Jakub Hofbauer
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist