www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 7. května 2024, Svátek má Stanislav, zítra Den vítězství

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 13 - Rallye de France - Alsace

Loeb s Elenou – derniéra ve WRC

1. října 2013 • 09:00

Bez ohledu na výsledek vstoupí Rally Francie - Alsasko 2013 do historie motoristického sportu. Stane se totiž posledním podnikem, na kterém se do vozu stáje Citroën Total Abu Dhabi WRT posadí Sébastien Loeb s Danielem Elenou. Vítězové 78 jednotlivých rally a devítinásobní mistři světa by rádi ve svém finálovém startu uspěli na jejich domácí trati.

Sébastien Loeb - Rallye de France 2012

Dobrými výsledky na jejich oblíbeném asfaltovém povrchu Alsaska by start legendární posádky rádi oslavili také Mikko Hirvonen - Jarmo Lehtinen a Dani Sordo - Carlos del Barrio.

Rally Francie, situovaná do Alsaska od roku 2010, už viděla dva tituly Sébastiena Loeba a Daniela Eleny z jejich devíti. Letos ale tato legendární dvojice korunu světových šampiónů nezíská, nicméně pojede na Citroënu DS3 WRC s číslem 1. Čtvrtý start z jejich mini programu roku 2013 bude svátkem pro frenetické příznivce Loeba. Očekává se, že tratě budou lemovat statisíce fanoušků, kteří očekávají jediné - 79. vítězství nejúspěšnějších účastníků rally sportu vůbec.

„Samozřejmě bych rád dosáhl co nejlepšího výsledku, ale musíte vzít do úvahy, že jsem na rally nestartoval od května. A navíc to bylo ještě na šotolině v Argentině,“ doplnil Séb. „Určitě budu potřebovat nějaký čas na tom, abych se adaptoval a dostal se do správného tempa. Jak dlouho mi to bude trvat, to pravděpodobně rozhodne o výsledku. Necítím žádný tlak na mou osobu, nebojuji o titul a nemusím nic dokazovat. Především tu pojedu proto, abych si to užil a poděkoval všem lidem, kteří mě tak dlouho podporovali. Doufám, že to bude veliká párty.“

V Citroën Total Abu Dhabi World Rally Teamu povedou druhý DS3 WRC Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen, kteří se budou snažit vylepšit svou bilanci šesti umístění na stupních vítězů v šesti závodech.

„Vypadá to, jako bych se stal skutečným specialistou na asfaltové tratě,“ zažertoval si finský pilot, pro něhož byla poslední rally v Austrálii hodně nešťastná. „Jestliže chceme zůstat ve hře o Pohár konstruktérů, musíme bodovat na obou autech. Můj cíl je proto zajet aspoň na takové úrovni jako v Německu. Tato rally není vůbec jednoduchá, neboť se při ní mnohokrát mění charakter povrchů. A kdyby zapršelo, pak by to bylo velice ošidné.“

Trojkami v Abu Dhabi Citroën Total World Rally Teamu na DS3 WRC budou Dani Sordo a Carlos del Barrio, kteří se pokusí navázat na jejich vítězství na Rally Německo. Dani Sordo ve Francii skončil druhý v letech 2010 a 2011, ale díky prvenství v Německu už ho nemusí pronásledovat nekonečné dotazy, kdy vyhraje první rally.

„Doufám, že Německo nebylo jedinou rally, na které jsem vyhrál a že brzy budou následovat i další. Tuhle rally mám ale opravdu rád. Je extrémně rychlá, opravdu nejrychlejší za celou sezonu, když tu dosahujeme rychlostí přes 200 km za hodinu. Když je sucho, nebo prší, mně nevadí nic. Bude to zvláštní rally, když pojedeme po boku Sébastiena a Daniela naposledy. I když si na tento přechod zvykáme po celý rok, bude to stejně zvláštní moment pro celé WRC.“

Pokud se itineráře týče, trať není příliš odlišná od loňského ročníku Rally Francie. Pouze je o 20 procent kratší. Rychlostní zkouška Pays d'Ormont, která se pojede na tratích kolem Vosges dvakrát hned v pátek, by mohla být opět rozhodující pro celkový výsledek rally.

Citroën Racing
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist