www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 7. května 2024, Svátek má Stanislav, zítra Den vítězství

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 13 - Rallye de France - Alsace

Francie: Ogier své tažení za titulem završil vítězstvím na domácí půdě

6. října 2013 • 17:00

Naprosto stylově ukončila své tažení za premiérovým titulem mistrů světa posádka Sebastien Ogier - Julien Ingrassia. Na domácí Rallye de France - Alsace dokázala dvojice továrního týmu Volkswagen zvítězit a pomyslně tak doslova přebrala vládu nad světovou rally od svých krajanů Sebastiena Loeba a Daniela Eleny.

Právě několikanásobný šampion Loeb bohužel cíl své poslední světové soutěže nespatřil, neboť v rámci souboje o nejvyšší příčky dnes hned na úvodní dopolední zkoušce na vlhké trati opustil v táhlé pravé zatáčce se svým Citroenem DS3 WRC trať a skončil na střeše. Posádce se sice nic nestalo, ale derniéra ve WRC tak určitě neproběhla podle představ bývalé světové jedničky.

Sebastien Ogier - Julien Ingrassia, Volkswagen Polo R WRC - Rallye de France-Alsace2013

Letošní Francouzská rally měla fantastický náboj, neboť prakticky až do posledních rychlostních zkoušek neměl žádný z pilotů jistotu pódiového umístění. Zrádné povětrnostní podmínky na rychlostních zkouškách společně s vynikajícími výkony jezdců továrních speciálů připravily skvělou podívanou nejen pro diváky přímo u trati, ale miliony dalších diváků po celém světě, kteří mohli sledovat živě na svých obrazovkách hned několik rychlostních testů.

Ve vedení rally se v jejím průběhu postupně vystřídali Dani Sordo, Sebastien Loeb, Thierry Neuville, Jari-Matti Latvala a Sebastien Ogier, takže tentokráte to rozhodně nebyla žádná spanilá jízda jedné posádky či jednoho továrního týmu. Nejlépe měl možná našlápnuto k vítězství Neuville na Fordu Fiesta RS WRC, ale sobotní defekt na RZ 11 srazil mladého Belgičana na páté místo, ze kterého nebyla šance na postup bez chyby některého z rivalů. Tu nakonec udělal zmiňovaný Sebastien Loeb, takže Neuville skončil čtvrtý.

Do posledního dne nastupoval do po posledních šesti rychlostních testů z vedoucí pozice Latvala před Sordem, Ogierem a Loebem, ale tento kvartet byl vměstnán po téměř dvou a půl hodinách čisté jízdy v pouhých pěti sekundách! Hned na první ranní zkouška se však kromě Loeba nepovedla ani Latvalovi a na čele průběžné celkové klasifikace se poprvé rázem ocitnul Ogier s náskokem 7.3 vteřiny na Sorda. Francouz už svou šanci nepustil a v Hagenau tak mohl vystoupit ze svého vozu nejen jako jasný mistr světa, ale i vítěz rally.

Na druhého Sorda se ještě snažil tlačit Latvala, ale nakonec se po RZ 18 spokojil s jistotou třetí příčky za pilotem Citroenu DS3 WRC. Latvala však měl i tak důvod ke spokojenosti, po dlouhé době předvedl výkon bez zbytečných chyb a také díky bodům, které získal společně s Ogierem do klasifikace MS týmů, je Volkswagen již v této chvíli prakticky mistrem světa i v tomto šampionátu. Návrat do kolotoče světových rally tak německému továrnímu týmu vyšel opravdu na výbornou.

Thierry Neuville - Nicolas Gilsoul, Ford Fiesta RS WRC - Rallye de France-Alsace 2013

Za čtvrtým Neuvillem doslova spadla do klína pátá příčka vyrovnaně jedoucímu Jevgeniji Novikovovi, stejně jako šestá a sedmá pozice Mikku Hirvonenovi a Andreasi Mikkelsenovi. Až za tyto tři se totiž propadl po jezdecké chybě a potížích s brzdami Mads Ostberg, který vyletěl z trati v jedné ze zatáček na RZ 18 a zůstal přes minutu uvězněn v blátě. Devátou pozici a vítězství ve WRC2 vybojoval Robert Kubica, elitní uzavřel se ztrátou více než jedenácti minut domácí Romain Dumas na Fiestě WRC.

V klasifikaci WRC2 se za vítězným Kubicou a jeho Citroenem DS3 S2000 na druhém místě udržel Elfyn Evans na Fiestě R5, kterého v pátek z první pozice odsunul defekt pneumatiky. Pro bronz si dojel s obrovskou ztrátou osmnácti minut Rašíd Al-Ketbi se stejným vozem.

Ve WRC3 si ve Francii dojel pro první letošní vítězství domácí Quentin Gilbert o 49.2 sekundy před krajanem Sebastienem Chardonnetem, který si tak pojistil průběžné vedení v tomto šampionátu. O další 1:33.9 sekundy zpět byl Keith Cronin, kterému patří v celkovém hodnocení WRC3 druhá pozice mezi oběma francouzskými piloty.

V juniorském mistrovství světa si včera zajistil letošní titul Pontus Tidemand a opět tak potvrdil svůj talent. Druhou příčku získal Hugo Arellano před Yerayem Lemesem. José Antonio Suarez se ze hry o titul v JWRC vyřadil po jezdecké chybě a havárii na RZ 4, následně pak znovu odstoupil v RZ 12. Body za páté místo si z Francie odváží Martin Koči, kterého opět navigoval Tomáš Kostka.

Cíl letošní Francouzské rally nakonec nespatřil Martin Prokop, který odstoupil kvůli poškozenému zavěšení kola na dnešní divácké RZ 17 v Haguenau, když v té době figuroval na deváté pozici absolutně se ztrátou 6:24.1 min na první pozici. S poškozeným zavěšení skončil už na RZ 2 Tomáš Kostka. Na 37. místě naopak dokončili Martin Hudec s Jakubem Kotálem (8. místo ve WRC2), jež o lepší umístění připravila navigační chyba hned na první rychlostní zkoušce soutěže.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist