www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 13 - Trophée Andros 13/14

Tropheé Andros: Dayraut opět nejlepší...

19. prosince 2013 • 14:00

Andora hostila již druhý závod nové sezóny Tropheé Andros a i v tomto druhém dějství byl nejlepší Jean Phillipe Dayraut, byť po bezkonkurenčním pátku byla sobota v jeho podání poněkud slabší.

Trophée Andros 2013 - Andorra

Podobně jako v loňském roce, narozdíl od tratě ve Val Thorens, kde se jel první závod, bylo v Andoře (Pas de la Case) o poznání méně sněhu, ale přesto byla trať velmi pěkná. Volný trénink využil nejlépe k zahřátí Dayraut, ale i Balas, Riviere nebo Lagorce. Měřený trénink zaznamenal zajímavé pořadí, kdy nejvýše byly dvě Mini – Balas + Dayraut, dvě Clia – Lagorce + A. Dubourg a dvě Mazdy – Thoral + Panis. První kvalifikační jízda připravila velké překvapení. Dayraut skončil v polovině jízdy. Vítězství si v této jízdě připsal Balas, který byl v tempu od předcházejícího měřeného tréninku. S velkou ztrátou druhý dojel Riviere a třetí byl Panis. Dayraut vstupoval do druhé kvalifikační jízdy s obrovskou motivací napravit svůj předchozí výpadek, zajistit si maximální bodový přísun za kvalifikaci a též vybojovat co nejlepší startovní pozici pro finále. A je nutno poznamenat, že vše se Dayrautovi podařilo, ale popořadě. Druhou kvalifikační jízdu svým nejrychlejším časem vyhrál. Druhý dojel Riviere, ale je otázkou zda ztráta cca 1,8 vteřiny na Dayrauta nebyla až moc velká. Třetí a čtvrté místo obsadila rodina Dubourg v pořadí Jean-Baptiste a Andréa. Pátý byl Fontanel, šestý Lagorce a sedmý Panis. V celkovém hodnocení kvalifikace byl nejlepší Dayraut, v souboji s Balasem mu pomohl jeho skvělý čas. Druhý byl tedy Balas, třetí Riviere, čtvrtý J.B Dubourg, pátý Panis, šestý A. Dubourg a sedmý Lagorce

Trophée Andros 2013 - Andorra

1. finále I. – na startu se nepovedlo nikomu z vedoucího kvarteta překvapit své soupeře a v úvodu finále drželi své pozice. Zatímco vedoucí Balas postupně budoval svůj bezpečný náskok, zajímavější pohled naskýtala jízda druhého Riviereho a třetího A.Duboruga. V blízkosti A.Dubourga se držel i Lagorce. Pernaut s Knapickem měli větší odstup. V dalších kolech finále se Riviere vzdálil Duborugovi a ten naopak spadl takřka na dostřel Lagorceho. Diváky určitě navnadil i ostrý souboj Pernauta a Knapicka. Ve čtvrtém kole udělal velkou chybu Lagorce, ale přes úplné zastavení v první zatáčce dokázal udržet svou pozici a to i za cenu, že naopak Knapick přišel o průběžné šesté místo. V cíli byl nejrychleji Balas, před Rivierem a A.Dubourgem. Knapick získal zpět své šesté místo prakticky až na cílové čáře, když o doslova o pár centimetrů předjel Wolffa.

2. finále I. – Dayraut na startu finále nezaváhal a ihned se ujal vedení, následován byl J.B.Dubourgem a Panisem. Čtvrtý Thoral v úvodních kolech zaujal svým rozevlátým stylem jízdy, přesto se velmi dobře držel Panise, musel si též dávat pozor na za ním jedoucího Fontanela, který jel naopak jen s minimem smyku. Fontanel dokázal i několikrát na Thorala zatočit, ale tyto útoky nebyly úspěšné. Do cíle se již však nic zásadního nestalo a proto bylo možno následně vidět na stupních vítězů slavit Dayrauta, J.B. Dubourga a Panise.

Páteční bodové hodnocení: Jean-Philippe Dayraut (Mini Countryman) 81 bodů, Bertrand Balas (Mini Countryman) 79, Benjamin Riviere (Mazda 3) 74, Jean-Baptiste Dubourg (Renault Clio) 73, Olivier Panis (Mazda 3) 71, Andréa Dubourg (Renault Clio) 70, Franck Lagorce (Renault Clio) 68, Gérald Fontanel (Mini Countryman) 66, Didier Thoral (Mazda 3) 65, Hervé Knapick (BMW 1) 64, Olivier Pernaut (Citroen DS3) 63.

První sobotní kvalifikační jízdu vyhrál J.B. Dubourg s minimálním náskokem před Rivierem. Třetí čas patřil Lagorcemu a Dayraut byl jen čtvrtý. Panis nezajel ani jedno měřené kolo. V druhé kvalifikační jízdě zabral Dayraut, ale na lepší než druhé místo to nestačilo. Nejlepší čas v této jízdě zajel Lagorce. Třetí byl Riviere a za ním se seřadili Balas, A.Dubourg, Fontanel, Pernaut, J.B. Dubourg, Daziano, Knapick a další. Panis se též zlepšil, ale patnácté místo ho jistě netěšilo. V celkovém hodnocení kvalifikace nejlépe uspěl Lagorce (jedno vítězství a nejlepší čas), druhý byl klasifikován J.B. Dubourg (jedno vítězství, ale horší čas než Lagorce). Třetí místo si nakonec zajistil Dayraut, čtvrtý Riviere, pátý Balas, šestý A.Dubourg a např. Panis byl až sedmnáctý.

Trophée Andros 2013 - AndorraTrophée Andros 2013 - Andorra

1. finále II. – start tohoto finále se uskutečnil bez změn v pořadí. J.B. Dubourg ihned z pole postion odjížděl svým pronásledovatelům, mezi které patřili především v úvodu bojující Riviere a Balas. Balas poté již ztrácel a tak toho toto finále moc dramatického nenabízelo. Zaujala i zastávka E. Moinel v poslední zastávce. Po šesti kolech zvítězil J.B. Dubourg, před Rivierem, Balasem a dalšími.

2. finále II. – toto finále slibovalo velké napětí, protože Dayraut startoval až z druhé pozice. Lagorce startující z pole position však udržel své nervy a na startu se nedal předjet. Dayraut se snažil najít cestu na první místo, ale musel též pozorovat co se děje za ním, neboť těsně za jeho zadním nárazníkem jeli A.Dubourg a Fontanel. Již nyní je možné prozradit, že k žádné změně pořadí nakonec nedošlo, bylo by tedy možno toto finále hodnotit jako nudné, ale pohled na vedoucí čtveřici, kroužící v rychlém tempu v těsných rozstupech byl úchvatný. V cíli jsme zaznamenali toto pořadí: Lagorce, Dayraut, A. Dubourg, Fontanel, Pernaut, Knapick, Panis a další.

Sobotní bodové hodnocení: Franck Lagorce (Renault Clio) 81 bodů, Jean-Baptiste Dubourg (Renault Clio) 78, Jean-Philippe Dayraut (Mini Countryman) 74, Benjamin Riviere (Mazda 3) 73, Bertrand Balas (Mini Countryman) 72, Andréa Dubourg (Renault Clio) 70, Gérald Fontanel (Mini Countryman) 68, Jacques Wolff (Ford Fiesta) 67, Olivier Pernaut (Citroen DS3) 65, Lionel Daziano (Renault Clio) 64, Hervé Knapick (BMW 1) 62.

Průběžné bodové hodnocení po 2. závoděbody
Jean-Philippe Dayraut (Mini Countryman)318
Jean-Baptiste Dubourg (Renault Clio)302
Franck Lagorce (Renault Clio)298
Benjamin Riviere (Mazda 3)287
Bertrand Balas (Mini Countryman)281
Andréa Dubourg (Renault Clio)277
Olivier Panis (Mazda 3)272
Gérald Fontanel (Mini Countryman)262
Olivier Pernaut (Citroen DS3)257
Hervé Knapick (BMW 1)257
Didier Thoral (Mazda 3)249
Lionel Daziano (Renault Clio)239

Již tento pátek a sobotu - 20.-21.12.2013 – se pojede předvánoční a současně poslední letošní závod Tropheé Anros, tentokrát v Alpe d'Huez.

Mgr. Jaroslav Hanus ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist