www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 13 - Trophée Andros 13/14

Tropheé Andros: ani Vánoce Dayrauta nezpomalily

26. prosince 2013 • 09:00

Jean-Philippe Dayraut získal v posledním závodě letošního roku maximum možných bodů a může prožít klidné vánoční svátky. To jeho konkurenti mají o čem přemýšlet, především v týmu Mazda France, kde jejich nový vůz zatím nestačí na nejlepší konkurenci vozů Mini a Renault.

Trophée Andros 2013 - Alpe d Huez

Předvánoční závod se jel opět na klasické trati v Alpe d'Huez, kde však letos nebylo mnoho sněhu, na kvalitě závodu se to však negativně neprojevilo. Volné tréninky jsou většinou především o rozjetí a rozehřátí, ale volný trénink v Alpe d'Huez byl jiný v tom, že do jedné vteřiny se srovnali hned tři jezdci a do dvou vteřin dokonce 10 jezdců, to že zvítězil Dayraut již tedy nebylo při tomto pohledu tak zásadní. Měřený trénink byl také vyrovnaný, neboť tam bylo celkem 7 jezdců v jedné vteřině, nejrychlejší byl opět Dayraut a za ním byli J.B. Dubourg, Lagorce, Riviere, Fontanel a další.

První kvalifikace byla úspěšná pro Dayrauta, který dal zapomenout vyrovnaným výsledkům předchozích tréninků a jednoznačně porazil J.B. Dubourga. Třetí čas zajel Balas, čtvrtý A. Dubourg, pátý Knapick, šestý Panis a sedmý byl Fontanel. Druhou kvalifikaci vyhrál J.B. Dubourg, ke druhému místu se propracoval Lagorce a třetímu místu Panis. Dayraut poté co odjel jedno měřené kolo, svou jízdu ukončil a obsadil poslední místo této kvalifikace, ale to mu vadit nemuselo, neboť superčas z první kvalifikace byl pro něj zásadním výsledkem. V celkovém hodnocení kvalifikace byl na nejvyšší příčce klasifikován Dayraut, neboť vítězství a čas druhého J.B. Dubourga nestačil na Dayrautovo výkon. Třetí místo obsadil Lagorce, čtvrté Panis. Pátý pak byl Balas a za ním A. Dubourg, Riviere, Knapick, Fontanel a další.

1. finále I. – Na startu i po něm se do bloku tvořeného dvěma Renaulty Clio (pole position – Lagorce, druhé místo - J.B.Duborug) nepodařilo proniknout třetímu Fontanelovi. Zatímco Lagorce s J.B. Dubourgem odjížděli třetímu Fontanelovi, ten byl stále více pod tlakem Riviereho, Panise, Thorala a Lemereta, kteří všichni jezdí s Mazdou 3. Fontanel se bránil velmi usilovně, přičemž tvořil menší chyby, které však nestačily pěkně jedoucímu Rivieremu na předjetí. Po 6 kolech bylo v cíli toto pořadí: Lagorce, J.B.Duborug, Fontanel, Riviere, Panis, Thoral, Lemeret.

Trophée Andros 2013 - Alpe d Huez

2. finále I. – Dayrautova startovní reakce byla bezchybná a zaručila mu vedení ve finále. Stejně výborně odstartoval i čtvrtý A.Dubourg, který ihned za startem předjel Balase. Postupem času si Dayraut na čele vybudoval slušný náskok. Druhý Knapick s relativně starším BMW 1 se pohyboval s bezpečným odstupem před třetím Dubourgem a ostatní jezdci vedení Balasem již ztráceli výrazným způsobem. Do cíle finále se již nic zásadního nestalo a proto jsme mohli v cíli zaznamenat toto pořadí: Dayraut, Knapick, A.Dubourg, Balas, Pernaut, Daziano a další.

Páteční bodové hodnocení: Jean-Philippe Dayraut (Mini Countryman) 82 bodů, Franck Lagorce (Renault Clio) 77, Hervé Knapick (BMW 1) 74, Jean-Baptiste Dubourg (Renault Clio) 74, Bertrand Balas (Mini Countryman) 70, Gérald Fontanel (Mini Countryman) 70, Andréa Dubourg (Renault Clio) 69, Benjamin Riviere (Mazda 3) 67, Olivier Pernaut (Citroen DS3) 65, Olivier Panis (Mazda 3) 64, Didier Thoral (Mazda 3) 61, Dominique Chianale (Ford Fiesta) 60.

Balas překvapil svým nejrychlejším časem své soupeře v první sobotní kvalifikaci. Dayraut byl až sedmý. Radost si druhým časem udělal Riviere. Třetí místo obsadil Lagorce, čtvrté J.B. Dubourg, páté A. Dubourg a šesté Panis. V druhé kvalifikaci se na vrchol vrátil Dayraut. Za ním se seřadili Balas, Lagorce, Riviere, Fontanel, Pernaut, J.B. Dubourg a Panis. Dayraut zrychlil natolik, že mu výkon z této kvalifikace zajistil i celkové vítězství. Druhý nejvyšší počet bodů bral Balas a třetí Riviere. Za zmínku stojí i výkon celkově čtvrtého Lagorceho, nebo to že Panis byl jen devátý.

Trophée Andros 2013 - Alpe d Huez

1. finále II. – Zatímco Balas zvládl odjet z pole position na prvním místě, Lagorcemu se druhé místo nepodařilo uhájit po pár metrech finále jej překonal J.B.Dubourg. J.B. Dubourg ihned útočil i na vedoucího Balase. Balas na tlak odpověděl nejlépe jak mohl a to sérií rychlých časů, díky kterým si vybudoval malý náskok, který mu zajistil „klid“ na práci. V cíli bylo toto pořadí: Balas, J.B.Dubourg, Lagorce, Pernaut, Knapick, Panis.

2. finále II. – Dayraut se ubránil skvěle startujícímu Rivieremu a začal si budovat náskok. V druhém kole chyboval Riviere (zřejmě i trochu za přispění A.Dubourga) a propadl se do hloubi pole. O druhé místo v dalších kolech bojovali A.Dubourg a Fontanel. Čím více spolu tato dvojíce bojovala, tím měl větší náskok Dayraut a také tím menší ztrátu na tuto dvojici měl čtvrtý Daziano. Na pořadí se sice již nic nezměnilo, ale opět to byl krásný pohled na souboj dvou jezdců na sněhovém povrchu. Pořadí v cíli: Dayraut, A.Dubourg, Fontanel, Daziano, Lemeret, Pernaut a další.

Sobotní bodové hodnocení: Jean-Philippe Dayraut (Mini Countryman) 82 bodů, Bertrand Balas (Mini Countryman) 78, Franck Lagorce (Renault Clio) 72, Jean-Baptiste Dubourg (Renault Clio) 72, Gérald Fontanel (Mini Countryman) 70, Andréa Dubourg (Renault Clio) 70, Benjamin Riviere (Mazda 3) 67, Olivier Pernaut (Citroen DS3) 67, Olivier Panis (Mazda 3) 64, Lionel Daziano (Renault Clio) 64.

Trophée Andros 2013 - Alpe d Huez

Průběžné bodové hodnocení po 3. závoděbody
Jean-Philippe Dayraut (Mini Countryman)482
Jean-Baptiste Dubourg (Renault Clio)448
Franck Lagorce (Renault Clio)447
Bertrand Balas (Mini Countryman)429
Benjamin Riviere (Mazda 3)421
Andréa Dubourg (Renault Clio)416
Gérald Fontanel (Mini Countryman)402
Olivier Panis (Mazda 3)400
Hervé Knapick (BMW 1)393
Olivier Pernaut (Citroen DS3)389
Didier Thoral (Mazda 3)368
Lionel Daziano (Renault Clio)363
Jacques Wolff (Ford Fiesta)352

S Tropheé Andros se budeme moci opět setkat až v roce 2014 v Isola 2000 (Alpes maritimes) ve dnech 10.-11.1.2014. Polovičním mistrem Tropheé Andros se stal Jean-Philippe Dayraut s Mini Countryman, když získal celkem 482 bodů. O jeho úspěšností v první polovině sezóny svědčí i to, že získal o 13 bodů více než v předchozí sezóně (po dokončení sezóny byl mistrem). Ve srovnání s předchozí sezónou získal o hodně bodů více i Jean-Baptiste Dubourg nebo Franck Lagorce (minulou sezónu vynechával). Naopak Riviere nebo Panis hodně ztratili, ale tuto ztrátu je možné připsat zejména nové technice Mazdy 3. Jak bude vypadat druhá polovina sezóny? Nechme se překvapit v roce 2014.

Mgr. Jaroslav Hanus ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist