www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 2. května 2024, Svátek má Zikmund, zítra Alexej

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 14 - Int. Jänner Rallye (MMČR+ME)

Baumschlager: "Letošní Jänner bude nejrychlejší"

2. ledna 2014 • 19:55

Po prvním dni seznamovacích jízd hovoří jezdci prvního závodu ERC ve Freistadtu o pozoruhodném úkolu, který na ně čeká od pátku do neděle. Fanoušci se mohou těšit na působivý svátek motoristického sportu.

Zkoušky na Jännerrallye 2014 byly slavnostně otevřeny. Prakticky celé startovní pole využilo včerejšího prvního dne seznamovacích jízd, aby si projelo tratě kolem Freistadtu v Horních Rakousích a sestavilo dokonalý rozpis na sobotu/neděli. Dnes je možné rychlostní zkoušky projet podruhé, aby bylo možné potvrdit či případně ještě dopilovat to, co bylo zapsáno včera.

Raimund Baumschlager - Klaus Wicha, Škoda Fabia S2000, Jänner Rallye 2013

„Jedno je možné říct již teď. Bude to ta nejrychlejší rallye, jakou jsme kdy jeli,“ domnívá se rakouský mistr Raimund Baumschlager. „Kvůli tomu, že je skoro všude sucho, se jede velice rychle. Ale je nutné dávat pozor na zledovatělá místa.“ Stejně mluví i mistr Evropy Andreas Aigner: „Rozdíl mezi nejrychlejším a nejpomalejším bude velice malý. Nevíme, jak se budou silnice vyvíjet zejména po setmění a za nižších teplot. To pro nás bude obtížný a velice rychlý úkol.“

Zatímco dnešní seznamovací jízdy probíhaly pro protagonisty ještě relativně bez stresu, bude to od pátku minimálně pro 13 prioritních jezdců ERC, kteří se postaví na start, poněkud divočejší. Pro Poláky Roberta Kubicu a Kajetana Kajetanowicze, Čechy Václava Pecha, Pavla Valouška, Antonína Tlusťáka, Jana Černého, Romana Odložilíka, Jaromíra Tarabuse, Rakušany Andrease Aignera, Raimunda Baumschlagera, Beppa Harracha, Lotyše Vasilyje Grayzina a Francouze Roberta Consaniho začíná v 10.30 hodin letos ve Freistadtu poprvé konaná kvalifikace při shakedownu ve Freistadtu/Trölsbergu.

Od 9:30 hod. do 10:30 hod. mohou jezdci trať třikrát projet, než tuto 1,99 km dlouhou testovací rychlostí zkoušku jednou projedou na čas a poté odjedou do parc fermé. V 16:30 hod. se pak na freistadtském náměstí Stadtplatz koná veřejná prezentace jezdců. Během ní si mohou účastníci kvalifikace počínaje nejrychlejším sami zvolit své pořadí na startu.

Poté budou v pátek v 17:15 hod. Robert Kubica (mistr světa WRC2), Raimund Baumschlager (11násobný rakouský mistr, trojnásobný vítěz Jännerrrallye), Václav Pech (pětinásobný český mistr, trojnásobný vítěz Jännerrallye) a Robert Consani (vítěz ERC 2012) odpovídat zástupcům médií v rámci tiskové konference před soutěží v Media centru Jänner rallye (Hospodářská komora WKO Freistadt, Linzer Straße 11) na otázky spojené se sobotním startem prvního závodu ERC v sezóně 2014.

Čtyři další hvězdy Jännerallye jedou v pátek po shakedownu do Rainbachu-Kerschbaumu, pět kilometrů od Freistadtu. Mistr Evropy 2WD, Zoltán Bessenyey z Maďarska, mistr Evropy v Production-Cup, Andreas Aigner, polský mistr a vítěz Waldviertel Rallye Kajetan Kajetanowicz a pilotka s mezinárodními zkušenostmi Jekatěrina Stratieva z Bulharska zde budou ve 14:00 hodin k dispozici pro fotografování. Jako nostalgicky romantický motiv pro současné krotitele koňských sil zde stojí za dob císaře oblíbená a roku 1986 v Rainbachu znovu oživená koněspřežná dráha.

Slavnostní start zahájí 31. mezinárodní Jännerrallye v pátek v 19:00 hodin ve Freistadtu na náměstí Stadtplatz. První vůz odstartuje v sobotu v 8:11 hodin na trať rychlostní zkoušky 1 Pierbach. Po celkem 18 rychlostních zkouškách by měl být vítěz prvního závodu mistrovství Evropy FIA v sezóně znám v neděli kolem 17:00 hodiny.

Další informace k prvnímu závodu ERC na www.jaennerrallye.at.

Armin Holenia
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist