www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 14 - Int. Jänner Rallye (MMČR+ME)

Václav Pech jun. po velkém boji na Jänner rallye druhý

8. ledna 2014 • 08:00

Posádka EuroOil – invelt teamu na rakouské Jänner rallye do poslední rychlostní zkoušky vedla průběžné pořadí, přesto nakonec skončila druhá.

Václav Pech - Petr Uhel (Mini John Cooper Works S2000) - Jänner Rallye 2014

Rakouská Jänner rallye byla úvodním podnikem Mistrovství Evropy a současně také prvním závodem Mistrovství České republiky 2014. Na celkem osmnácti rychlostních zkouškách ve dvou etapách se odehrával neskutečně vyrovnaný souboj o celkové prvenství mezi úřadujícím Mistrem světa v rallye WRC2 Robertem Kubicou a českým mistrem Václavem Pechem. „Rychlostní zkoušky kolem Freistadtu byly letos zcela bez sněhu, ale tím se jejich náročnost snad ještě zvýšila. Na mnoha místech byl na trati nevyzpytatelný led, a na asfalt se z krajnic vytahávalo množství bláta a posypu. Od samého začátku se jelo na hranici rizika, přesto byly časové rozestupy minimální. Volba pneumatik byla tentokrát obzvláště důležitá a hlavně informace z trati od našich špiónů, kde přesně se nacházejí zledovatělé úseky,“ popisuje Václav Pech jun.

Souboj Pecha s Mini a Poláka Kubici na Fordu byl ozdobou Jänner rallye až do posledních metrů závodu. Tomu odpovídala i obrovská divácká kulisa, rozdělená na tábory Rakušanů, Poláků a Čechů, kdy přilehlé silnice lemovaly kilometrové kolony aut a karavanů. „V průběhu první etapy se nám na těžké a ledovaté trati dařilo stále držet na dosah prvního místa a den zakončit jako druzí s minimální ztrátou 6 sekund. Druhý den se nám s Petrem dařilo tento minimální náskok Kubici po sekundách umazávat a dokonce se o 11 sekund dostat do vedení. Tímto soubojem jsme zbytek startovního pole nechali daleko za námi a rozhodnutí o vítězi se muselo odehrát na poslední 25 km dlouhé rychlostce. S prudce se měnícím počasím, deštěm, mlhou a klesající teplotou byla velká loterie zvolit vhodné pneumatiky. Naše volba však nebyla nejlepší a Robert nám svojí bravurní jízdou na závěr předvedl, kdo z nás bude stát na nejvyšším stupínku. Naše celkové druhé místo v „Evropě“ je samozřejmě dobré, vítězství v českém Mistrovství také, přesto se budu dlouho vyrovnávat z porážky na poslední rychlostce. Doufám, že zklamaným fanouškům to budu moci vynahradit příště,“ uzavírá posmutnělý Václav Pech jun.

„Jak je vidět, dobojováno je vždy až v cíli. M-Sport team ukázal své zkušenosti v oblasti pneu, ale Václav se nemusí stydět - předvedl co dovede a na Kubicův skalp si ale tím pádem bude muset ještě počkat...“ doplnil Jiří Jirovec.

EuroOil – invelt team nyní čeká delší přestávka před startem na Rallye Český Krumlov.

Zita Vinšová
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist