www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 14 - Int. Jänner Rallye (MMČR+ME)

T&T otevřeli svoji evropskou sezonu pátým místem na Jänneru

8. ledna 2014 • 12:30

Pátým místem vydolovaným z ledu, bláta, deště a mlhy otevřela svoji sezonu v Mistrovství Evropy posádka Jaromír Tarabus – Daniel Trunkát. Úvodní podnik ERC v rakouském regionu Mühlviertelu se vyznačoval kvalitním jezdeckým obsazením, obrovským zájmem diváků a proměnlivými podmínkami, které přinesly všem posádkám na trati řadu horkých chvilek.

Jaromír Tarabus - Daniel Trunkát (Škoda Fabia S2000) - Jänner Rallye 2014

Úvodní sekci první etapy, kdy se na rychlostních zkouškách v sobotním ránu ještě vyskytovaly ledové plotny, zakončili Jaromír Tarabus s Danielem Trunkátem na pátém místě. Polední sekci potom zakončili na čtvrté pozici absolutního pořadí, když po havárii odstoupili polští šampioni Kajetanowicz s Baranem. „Tím, že před startem zapršelo a pak umrzlo, se stal začátek soutěže velmi uklouzaným závodem. Na první rundu RZ jsme nasadili hroty, stejně jako ostatní posádky, druhou rundu už jsme jeli na bez hrotů. Hodně zajímavá byla RZ Liebenau, po několika menších krizových okamžicích na kluzkém povrchu po startu jsme se před cílem dokonce přetočili. Naštěstí jsme zůstali na trati a otočku o 360 stupňů jsme vykroužili bez větší časové ztráty. Po zbytek první etapy se nám dařilo stabilně držet výborné čtvrté místo,“ popisuje první etapu náročné soutěže Jaromír Tarabus.

Do nedělní etapy se pilot neprobudil ve své kůži a na start nastupoval s pocitem, že se o něj pokouší nějaká nemoc, a ten přetrval po celou etapu. Zároveň začala přetahovaná se zástupcem dynastie rakouské rallyové šlechty Beppo Harrachem, který se na RZ 14 dostal o jednu sekundu těsně před „T&T“. To ovšem napoprvé netrvalo dlouho. Jaromír Tarabus: „V neděli byla místy hustá mlha, zejména na ve vysoko položených pasážích RZ 15 Unterweissenbach. Zde navíc ležel kolem trati sníh, takže v mlze nebylo nic vidět. Pár kilometrů po startu této RZ jsme měli asi největší krizi soutěže, když jsme jednu zatáčku poněkud přehnali. Ale chybovali zde i Harrach s Welsersheimbem, když dokonce narazili do stromu, takže jsme se zase dostali na před ně a přetahovali se dále.“

To už se ale přiblížil závěr soutěže, který tradičně obstarává dvojí průjezd 25 km dlouho a na zdejší poměry rychlou RZ Bad Zell-Tragwein–Aistall. „Předposlední RZ se nám nevydařila, zatímco Beppo zde předvedl výborný výkon a ujel nám. Jelo se na suchých pneu v dešti, když na trati stála voda, takže naše jízda byla dost nejistá, a navíc ani fungováním vozu jsem si nebyl příliš jistý. Budeme na voze ale teprve analyzovat, jestli byly mé pochyby oprávněné nebo ne. Každopádně podmínky zde byly všechny stejné, protože před touto RZ nebyla možnost přezutí pneu. Na poslední RZ, ztížené kromě tmy i mlhou, už jsme si jeli své tempo, o nepříliš reálný návrat na čtvrtou příčku jsme se nepokoušeli,“ popisuje závěrečnou fázi soutěže z pohledu posádky Jaromír Tarabus.

Daniel Trunkát, Marcus Grönholm, Jaromír Tarabus - Jänner Rallye 2014

A jak viděl soutěž, kterou sledovalo obrovsky početné mezinárodní publikum srovnatelné v končinách střední Evropy snad jen s Barum rally, Daniel Trunkát? „Jsme rádi, že se nám podařilo dokončit tak těžkou soutěž. Podařilo se všechno včetně správné volby pneumatik, za což patří díky především našim špionům Igoru Norkovi a Láďovi Tarabusovi a také Romanu Krestovi, který měl hlavní poradní slovo. Měli jsme nějaké krizové okamžiky, ale naštěstí se všechny podařilo zažehnat bez následků. Krizovek se ale v těchto podmínkách nevyvaroval asi nikdo, o čemž svědčí i videa ze soutěže. Lehce nás mrzí ztráta čtvrtého místa, ale důležité je, že se nám podařilo získat slušnou porci prvních evropských bodů. Absolutorium si zaslouží Vašek Pech a Robert Kubica, kteří si v neděli chvílemi jeli vlastní soutěž. Kubicova angažovanost v rally je určitě dobrá pro celý rallysport. Nadchla nás obrovská účast diváků, stejně jako množství českých vlajek a českých diváků.“ Dan Trunkát oceňuje také pořadatelský přístup: „Rakušané vytvořili posádkám i divákům super atmosféru. Dobře si uvědomují, jakým ekonomickým přínosem je Jänner rallye pro jejich region a spočítali si, kolik milionů EUR do něj přináší, a podle toho se také chovají. Dokáží udělat při rally velkou show. Až na přidělené vtipně vysoké startovní číslo, které nás zdravě namotivovalo, tedy nemůžeme pořadatelům vytknout vůbec nic a jenom chválíme.“

Dalším podnikem bude pro posádku následující podnik European Rally Championship, kterým je lotyšská Rallye Liepaja v okolí stejnojmenného města na pobřeží baltského moře v termínu 31.1.- 2.2. 2013. Zde se posádka představí premiérově, stejně jako na dalších podnicích Mistrovství Evropy.

Aleš Holakovský
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist