www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 14 - Rally Dakar

Vrátný si polepšil, Veselý spadl do kaňonu a končí

8. ledna 2014 • 20:00

Třetí etapa znamenala konec pro Jana Veselého, motorkáře týmu Bonver Dakar Project. Tomáš Vrátný měl naopak svůj nejlepší dakarský den. Artura Ardavičuse zdržely technické starosti a defekt, dojel hned za svým kolegou.

„Vypadl jsem. Spadl jsem do kaňonu, ze kterého nešlo vyjet. Stejně jako Faria, Patronelli a jiní. Nic mi není, ale stroj musí vytáhnout helikoptéra,“ napsal do smsky Jan Veselý po pádu se svou Yamahou. Po odstoupení Tatry 815 Jarka Kazberuka je to konec dalšího člena Bonver Dakar Projectu. „To je Dakar, nikdy nevíš, kdy někam spadneš. Hlavně, že je Honza okay, to je nejdůležitější. Já s Arturem budeme bojovat za něj i za Jarka, vzkazuje z Dakaru závodící šéf týmu Tomáš Vrátný.

Tomáš Vrátný, Rally Dakar 2014

Třetí etapa byla pro něj zatím nejlepší. Radoval se, že na své Tatře 815 neměl defekt ani jiné starosti. Do cíle dorazil 22., přičemž startoval o čtrnáct míst hůře, takže důvod ke spokojenosti byl u něj na místě. Na prvního ztratil 56 minut a 34 vteřiny. Artur to měl s Tatrou Jamal složitější, zpomalily ho starosti s brzdami i defekt. Bylo z toho místo hned za Tomášem. Kolegy dělily necelé tři minuty. V tabulce Tomáš poskočil na 27. Příčku, Artur je 22.

A teď už přímo z trasy šéf týmu BDP Tomáš Vrátný: “Konečně etapa bez defektu! Stáli jsme jen jednou, u Artura. To je malý zázrak. Po startu se jelo rovnou do hor, a protože jsme startovali jako 36., trať byla totálně rozbitá po jízdě předchozích náklaďáků. Zdálo se mi, že jsme celý den jeli po roletách nebo ve feshi. Ale zatli jsme zuby a dali to. Vůbec jsme nemuseli vylézat z auta, to bylo skvělé. Stáli jsme jen u Artura, ve chvíli, kdy urazil vzduch k zadním brzdám, takže pořád brzdily a tudíž hořely. Tak jsme alespoň viděli kazašského hasiče Artura v akci! Vše jsme společně zvládli a fičeli dál. Artura ještě zdržel defekt. Ale důležité je, že obě tatrovky, Jamalka i 815tka, vydržely, etapa byla totiž doslova rozbíjecí."

Dnešní čtvrtá etapa San Juan – Chilecito bude mít neuvěřitelných 657 km erzety a k tomu 211 km spojovací jízdy. Tak dlouhou rychlostní zkoušku Rally Dakar nepamatuje bezmála deset let. Závodníci se budou muset vypořádat se zrádnými přejezdy řek a nebezpečnými sjezdy do širokých i úzkých kaňonů.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist