www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 12. května 2024, Svátek má Pankrác, zítra Servác

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 14 - Rallye Monte Carlo

Nová výzva pro Radu s Jugasem

8. ledna 2014 • 20:15

Po velmi úspěšné sezoně 2013, která pro tým Agrotec odstartovala právě čtvrtou účastí na Rallye Monte Carlo a byla zakončena vítězstvím ve třídě 8 v šampionátu MMČR v rally 2013 se ziskem titulu mezinárodních mistrů automobilové rally ve třídě 8, se tento rozhodl pokusit podstoupit 'novou velkou výzvu', a to doslova.

Martin Rada - Jaroslav Jugas, Alfa Romeo 147 - Rallye Monte Carlo

Poprvé s novým vozem, na nových rychlostních zkouškách, v novém konceptu RMC s centrem v Gapu a v nové třídě RC 4, kde je v tomto ročníku přihlášeno 18 vozidel. A také s faktem, že vozy bývalé třídy 8 jsou v této třídě nejvíce handicapovány. Proto je další start na tomto prestižním závodě 'Velkou výzvou'. Po úspěšné účasti v 77., 78., 80. a 81. ročníku Rallye Monte Carlo (v letech 2009, 2010, 2012 a 2013) je tým opět připraven vydat se na tento závod i letos.

„Tento závod , který je součástí WRC, vždy přináší nádhernou a specifickou atmosféru, ale rovněž velmi složité a zrádné podmínky na trati. S nimi se chceme opět poprat a rádi bychom 19. ledna spatřili cíl před knížecím palácem v Monte Carlu,“ věří Martin Rada.

Rallye Monte Carlo letos opět otevře světový šampionát WRC 2014. Téměř všechny rychlostní zkoušky letošního ročníku jsou pro tým nové, ale patří ke kořenům historie tohoto závodu a v průběhu soutěže se pojedou některé pouze jednou. Centrem úvodní části soutěže bude opět město Monaco. Zde se uskuteční technické přejimky i slavnostní start před slavným monackým Casinem . V úterý 14. ledna se týmy přesunou do Gapu, aby zde ve středu 15. ledna absolvovaly shakedown a následně ve čtvtek ráno 16.1. 2014 odstartovaly posádky do první etapy závodu v okolí Gapu.

V pátek se posádky vydají na nejdelší etapu s přesunem do Monaca, aby v sobotu absolvovaly rychlostní zkoušky na tratích jižní Francie, v horách nad Monte Carlem s průjezdem přes slavné Col de Turini. Agrotec racing team se vydá na letošní ročník 10. ledna 2014. Posádka Martin Rada – Jaroslav Jugas zamíří do Gapu, kde si vyzvedne potřebné dokumenty a itinerář závodu a následně ve dnech 11. – 13. ledna absolvuje seznamovací jízdy.

„V sobotu 11. ledna začneme s tréninkem zkoušek v oblasti Gapu a Sisteronu. V neděli budeme pokračovat v okolí Sisteronu, odpoledne nás čeká administrativní a technická přejímka v Monacu. V pondělí je na programu zbytek seznamovacích jízd a večer slavnostní start. Časově je to velmi náročný program, hned v úvodu nás čeká mnoho kilometrů v autě pro seznamovací jízdy,“ popisuje spolujezdec Jaroslav Jugas, jenž absolvuje monackou soutěž už pošesté.

Martin Rada - Jaroslav Jugas, Alfa Romeo 147 - Rallye Monte Carlo

Agrotec racing team tradičně sází na osvědčený vůz Alfa Romeo 147 2.0 TS, tentokrát v nové faceliftovém provedení, který představil na závodech v roce 2013. „Vůz prošel kompletní repasí, máme velmi dobrý motor, obnovili jsme nebo vyměnili i další komponenty. Věřím, že jsme nic nepodcenili nebo nezanedbali. Za přípravu vozu chci poděkovat týmu mechaniků, hlavně Luboši Horáčkovi, jenž strávil přípravou Alfy poslední týdny minulého roku a první týden roku 2014,“ poznamenává Martin Rada.

„Poslední úpravy, podle panujících podmínek na tratích, provedeme v Gapu. Čeká nás doladění nastavení tlumičů na asfaltovou nebo sněhovou variantu. Vše jsme podřídili snaze maximálně zvýšit spolehlivost vozu, a tak ho připravit na extrémně dlouhou soutěž,“ doplňuje hustopečský jezdec.

Červená Alfa Romeo, osazená startovním číslem 82, vyrazí na první kilometry 82 . ročníku Rallye Monte Carlo 2014 ve čtvrtek ráno 16. ledna 2014. Závěrečný ceremoniál bude tradičně organizován 19. ledna v 11:00 hodin před knížecím palácem nad Monte Carlem. „Věříme, že se našemu týmu podaří zvládnout všechny nástrahy trati a celou soutěž úspěšně absolvujeme. Návrat Agrotec racing teamu je plánován na 21. ledna 2014 zpět do Hustopečí,“ uzavírá Martin Rada.

Tomáš Plachý
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist