www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 6. května 2024, Svátek má Radoslav, zítra Stanislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 14 - Rally Dakar

Vrátný vyrovnal nejlepší umístění, Ardavičus prorazil nádrž

9. ledna 2014 • 14:30

Posádky týmu Bonver Dakar Project útočily ve čtvrté etapě na prozatím nejlepší umístění na letošní Rally Dakar. Jejich snažení ovšem zastavily technické problémy, které měla jedna z posádek.

Tomáš Vrátný, Rally Dakar 2014

Do čtvrté etapy, ve které na účastníky čekalo celkem 657 měřených kilometrů rozdělených do dvou částí, startovaly obě posádky týmu Bonver Dakar Project těsně za sebou. A v první měřené části si vedly skvěle. Artur Ardavičus byl po 216 kilometrech čtrnáctý, a to i přes to, že pomáhal Jaroslavu Valtrovi poté, co se český závodník týmu KM Racing dostal mimo trať a převrátil na bok svůj kamion Liaz. Tomáš Vrátný byl těsně za Arturem na sedmnáctém místě.

Na přejezdu mezi měřenými úseky ale měla posádka Tatry Jamal se startovním číslem 542 technické problémy. Artur Ardavičus prorazil nádrž a Tomáš Vrátný mu pomáhal. Oba tak přijeli pozdě na start druhé měřené sekce a zatímco závodící šéf týmu po chvíli pokračoval dál, zkušenému kazašskému závodníkovi trvalo více než dvě hodiny, než se objevil na dalším mezičase.

Tomáš Vrátný tak tuto náročnou a dlouhou etapu dokončil na 22. místě se ztrátou 1 hodiny, 52 minut a 53 vteřin. V průběžném hodnocení kamionů mu patří 22. příčka. Artur Ardavičus nakonec dorazil do cíle čtvrté etapy na 40. pozici. Za pozdní příjezd do cíle byl navíc penalizován, takže je celkově až dvaatřicátý a na průběžně vedoucího Gerarda De Rooye ztrácí 9 hodin, 20 minut a 35 sekund.

Přímo z bivaku píše závodící šéf týmu Tomáš Vrátný: „Včera to byla dlouhá etapa. Začátek byl hodně rozbitý a pak jsme dlouho jeli ve výšce 3 000 m. Zase jsme šli poměrně zezadu. Oba za sebou, já a Artur. Trochu jsem dostal vyčiněno, že jsem prášil. Pak ale začaly jiné starosti. Artur prorazil nádrž a my pomáhali s opravou. Zdrželi jsme se v neutralizaci a dojeli jsme skoro o hodinu později na start druhé speciálky. Mára Spáčil a kluci z press caru to společně s Arturem dali nějak dokupy a Artur v noci dojel. Oba dál valíme bomby. Děkujeme za podporu!“

V další etapě, která povede z Chilecita do Tucumanu, čeká na účastníky Rally Dakar celkem 911 náročných kilometrů, z toho 527 kilometrů bude měřených. Kromě všudypřítomného písku jim jejich snažení budou ztěžovat vysoké teploty, které zde panují.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist