www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 13 - Trophée Andros 13/14

Tropheé Andros: Dayraut Season

14. ledna 2014 • 12:00

Ani vstup do nového roku nezpomalil Jean-Philippe Dayrauta. Dayraut byl nejlepším jezdcem v prvním i druhém závodním dni v Isola 2000 (Alpes Maritimes), kde se konal první závod Tropheé Andros v roce 2014.

Trophée Andros 2013 - Isola

Dayraut byl navíc tak úspěšný, že v oba dva dny získal maximum možných bodů. V jeho úspěšnosti jej následoval Franck Lagorce, který obdobně získal v obou dnech druhé maximální množství bodů. Pozornost na sebe strhával i Fin Toomas Heikkinen, kterého znají zejména příznivci Rallycrossu a Xgames. Znalce historie Tropheé Andros jistě potěšila i přítomnost Phillipa de Korsaka za volantem Mazdy 3, který byl v minulosti v Tropheé Andros úspěšný a též byl učitelem Alaina Prosta, když se poprvé sžívat s vozem specifikace pro závodění na ledě.

Počasí si pro závodníky ve středisku Isola 2000, které naleznete cca 90 km od Nice, přichystalo pěkné prostředí plné sněhu. Volný trénink opět jako v předchozím závodě zaujal velkou vyrovnaností drtivé většiny všech jezdců. Tato vyrovnanost se relativně přenesla i do měřeného tréninku, kde ale už na čele více poodskočil Dayraut a dal všem signál o svém očekávatelném výkonu v kvalifikaci. První kvalifikace nepřinesla překvapení v osobě vítěze, tím byl po bezchybném výkonu ve 4 měřených kolech Dayraut. Překvapením bylo to, že druhého Lagorceho porazil téměř o dvě vteřiny a i Lagorce se snažil, neboť měl sám náskok cca 1,6 vteřiny na třetího Balase. Devátý byl při své obnovené premiéře de Korsak. Nedařilo se např. čtrnáctému Panisovi. V druhé kvalifikaci v půlce jízdy odstoupil Dayraut a nebojím se konstatovat, že přenechal vítězství Lagorcemu, kterého se nemusel obávat, neboť jeho čas byl pomalejší než Dayrautovo čas v první kvalifikaci. Druhým místem zabral A. Dubourg a zejména čtvrtý Panis. Zlepšil se i nováček Heikkinen a De Korskak byl opět devátý. V souhrnném hodnocení kvalifikace si nejlépe vedl Dayraut a za ním se umístil zaslouženě Lagorce. K třetímu a čtvrtému místu si svým zlepšením pomohli A.Dubourg a Panis. Pátý byl Balas, šestý Thoral.

Trophée Andros 2013 - Isola

1. finále I. – start tohoto finále byl velmi napínavý neboť za Lagorcem na pole position byly 3 červené Mazdy 3 pod vedením Panise. Panis však místo postartovního útoku na Lagorceho bránil svou pozici před Thoralem. Panis svou pozici uhájil, ale na vedoucího Lagorceho nestačil, obdobně i Thoral za ním na jeho tempo nestačil. Do cíle přijel první Lagorce, druhý Panis a třetí Thoral. Dále se umístili např. Riviere, J.B.Dubourg, Fontanel a další.

2. finále I. – na špici druhého finále kroužili Dayraut, J.B. Dubourg a Balas. J.B.Dubourg se trochu zpomalovali svým soubojem, ale na druhou stranu byl na jejich jízdu velmi zajímavý pohled. Pernaut za sebou držel pátého Heikkinena. Do cíle se již nic nezměnilo a dvacet vítězných bodů získal Dayraut před J.B.Dubourgem a Balasem.

Páteční bodové hodnocení: Jean-Philippe Dayraut (Mini Countryman) 82 bodů, Franck Lagorce (Renault Clio) 78, Andréa Dubourg (Renault Clio) 74, Olivier Panis (Mazda 3) 73, Bertrand Balas (Mini Countryman) 71, Didier Thoral (Mazda 3) 70, Benjamin Riviere (Mazda 3) 68, Toomas Heikkinen (Ford Fiesta) 66, Olivier Pernaut (Citroen DS3) 66, Jean-Baptiste Dubourg (Renault Clio) 64, Gérald Fontanel (Mini Countryman) 61, Phillipe de Korsak (Mazda 3) 60.

Trophée Andros 2013 - Isola

V sobotní první kvalifikaci si tempo nenechal vzít Dayraut a opět přesvědčivě zvítězil, tentokrát před silnou trojkou od Renaultu ve složení Lagorce – J.B. Dubourg – A.Dubourg. pátý byl Balas a šestý Riviere. Druhou kvalifikaci opět Dayraut a opět zvítězil Lagorce. Druhý dojel J.B Dubourg a třetím místem své schopnosti se učit dokázal Heikkinen. Balas si polepšil na čtvrté místo a pátý byl A.Dubourg. Panis dojel jen jedenáctý. V celkovém hodnocení i v tomto dni kvalifikaci vyhrál Dayraut a Lagorce si opět zasloužil druhé místo. Třetí místo vyjel J.B. Dubourg a výrazně na sebe upozornil čtvrtým místem Heikkinen. Dále se umístili A.Dubourg, Balas, Riviere, Fontanel, de Korsak byl dvanáctý a Panis bohužel jen čtrnáctý

1. finále II. – na startu finále nikdo ze špičky nezaváhal a o to bylo větší překvapení, že Heikkinen udržel své druhé místo. Již v prvním kole se na úroveň druhého Heikkinena dostal třetí A.Dubourg, ale ten nedokázal úspěšně dokončit předjetí. Také v prvním kole vypadl de Korsak, který ostatním jezdcům připravil docela nebezpečnou překážku v podobě svého vozu. Tvrdě se bojovalo nejen o druhé místo, ale i o páté, které držel Pernaut a byl pod neustálými útoky Panise. S velkým náskokem zvítězil Lagorce. Velký úspěch zaznamenal druhý Heikkinen, který se těsně ubránil A. Dubourgovi a Fontanelovi. Další skupinku v cíli pak představovali již zmínění Pernaut a Panis.

Trophée Andros 2013 - Isola

2. finále II. – Dayraut sice i po startu udržel vedoucí pozici, ale J.B. Dubourg byl u něj velmi těsně. V dalších kolech si ale Dayraut dokázal držet vyšší tempo a vytvořit si dostatečný náskok. Dostatečně rychlý byl i J.B Dubourg, třetí Balas a čtvrtý Riviere. Smůlu měl Pernaut, který vypadl hned v prvním kole. Ostatní jezdci na vedoucí kvarteto ztráceli již více. Ve čtvrtém kole dostal hodiny Balas a zablokoval trať. Ředitelství proto zastavilo závod a ve výsledcích odsunulo Balase na poslední místo. Na stupních vítězů slavili Dayraut, J.B Dubourg a Riviere.

Sobotní bodové hodnocení: Jean-Philippe Dayraut (Mini Countryman) 82 bodů, Franck Lagorce (Renault Clio) 78, Jean-Baptiste Dubourg (Renault Clio) 74, Toomas Heikkinen (Ford Fiesta) 73, Andréa Dubourg (Renault Clio) 71, Benjamin Riviere (Mazda 3) 69, Gérald Fontanel (Mini Countryman) 67, Didier Thoral (Mazda 3) 66, Olivier Pernaut (Citroen DS3) 64, Lionel Daziano (Renault Clio) 63, Olivier Panis (Mazda 3) 59, Christian Beroujon (Mazda 3) 58, Phillipe de Korsak (Mazda 3) 57.

Průběžné bodové hodnocení po 4. závoděbody
Jean-Philippe Dayraut (Mini Countryman)646
Franck Lagorce (Renault Clio)603
Jean-Baptiste Dubourg (Renault Clio)586
Andréa Dubourg (Renault Clio)561
Benjamin Riviere (Mazda 3)558
Bertrand Balas (Mini Countryman)552
Olivier Panis (Mazda 3)532
Gérald Fontanel (Mini Countryman)530
Olivier Pernaut (Citroen DS3)519
Didier Thoral (Mazda 3)504
Lionel Daziano (Renault Clio)458
Jacques Wolff (Ford Fiesta)462

Tropheé Andros měla pokračovat o nadcházejícím víkendu, když pátý závod byl plánován do Sant Dié des Vosges na 18.1.2013, ale špatné klimatické podmínky donutily pořadatele tento závod, na ryze uměle vybudovaném okruhu zrušit a odložit na 8.2.2014 (není na 100%, pokud se takto pojede, bude tento závod jako poslední v sezóně). Příští závod se pojede v Lans en Vercors ve dnech 24. a 25.1.2014.

Mgr. Jaroslav Hanus ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist