www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 14 - Rallye Monte Carlo

Sebastien Ogier opanoval letošní Rallye Monte Carlo

18. ledna 2014 • 22:30

Dlouhé odpočítávání před začátkem nové sezóny mistrovství světa v automobilových soutěžích končí. Začíná legendární Rallye Monte Carlo, která slibuje spoustu zajímavých zážitků nejen proměnlivým počasím, ale i vstupem nového výrobce a jezdeckými rošádami. Průběh celé soutěže můžete sledovat společně se serverem AutoSport.CZ.

Dani Sordo - Marc Martí (Hyundai i20 WRC) - Rallye Monte Carlo 2014

-

Online výsledky - Rally Radio

Diskuse k soutěži - Další informace k Rallye Monte Carlo

-

- - - - - - - - - - - - - 3. etapa - - - - - - - - - - - - -

Sebastien Ogier - Julien Ingrassia, Volkswagen Polo R WRC - Rallye Monte Carlo 2014

Závěr letošní Rallye Monte Carlo obstarala čtveřice rychlostních zkoušek, respektive dvojí průjezd přes Col de Turini a Sospel. Sebastien Ogier zde dvěma nejrychlejšími časy nenechal nikoho ani na moment zapochybovat o své vedoucí pozici a náskok na druhého Bryana Bouffiera navýšil na minutu. Třetí příčku si nejen díky druhému času na RZ 13 v klidu hlídal Kris Meeke před Madsem Ostbergem, dařilo se i průběžně pátému Latvalovi. Na šestou příčku se v dešti po RZ 13 posunul Mikko Hirvonen před Elfyna Evanse.

Opakovaný průjezd RZ 12 a 13, tedy RZ 14 a 15, s sebou přinesl relativně nečekanou zápletku způsobenou rozmary počasí. V hustém sněžení a vysoké vrstvě sněhu zůstal na výjezdu k průsmyku Turini viset Ford Fiesta WRC bratrů Melichárkových a poté, co se za ním 'seštosovalo' několik dalších vozů, byla zkouška zrušena a spěchalo se na start poslední erzety soutěže.

Už od startu poslední zkoušky, na níž se zároveň rozdělovaly bonusové body, bylo jasné, že ani tento test nebude procházkou růžovým sadem. Doslova provazy hustého deště dopadaly na trať a vše ještě komplikovalo spojení s místy, kde byla kvůli mlze snížená viditelnost. S těmito nástrahami se nakonec vyrovnaly nejlépe posádky továrních Volkswagenů, když tři bonusové body nakonec vybojoval Jari-Matti Latvala o dvě desetiny vteřiny před Sebastienem Ogierem a o další 4.7 sekundy před Krisem Meekem.

Jasným vítězem letošní Rallye Monte Carlo se tak, nutno říci zcela po zásluze, stali Sebastien Ogier s Julienem Ingrassiou na Polu R WRC. Absolutorium si ale zaslouží také ostřílená dvojice Bryan Bouffier - Xavier Panseri, jejichž druhá příčka s privátním Fordem Fiesta WRC se bude určitě řadit výše než jejich předchozí vítězství na této rally v rámci IRC. Skvělým vstup do sezóny za volantem Citroenu DS3 WRC je pak třetí místo Krise Meeka a Paula Nagleho, navíc teprve při druhém startu na této rally.

Pochvalu za předvedený výkon si zaslouží také čtvrtý Mads Ostberg na stejném voze, rozhárané výkony a včerejší defekt pak neznamenaly lepší než pátou příčku pro Jariho-Mattiho Latvalu. Nemastný a neslaný výkon z letošního Monte Carla z pohledu Mikko Hirvonena završila na posledním testu porucha alternátoru jeho Fiesty WRC, která se tak díky ní definitivně zastavila na trati zkoušky. Na šesté místo tak postoupil mladičký Elfyn Evans, pro kterého jde o fantastický výsledek a navíc dorazil do cíle jako jediný z trojice továrních pilotů M-Sportu.

Od Andrease Mikkelsena se asi čekalo víc než sedmé místo, což naopak rozhodně neplatí o osmé pozici Jaroslava Melichárka. Přes anabázi na RZ 14 a velké ztrátě na posledním testu se jemu a jeho bratru Erikovi podařilo dostat jejich Fiestu WRC až do cíle a vybojovat tak historický úspěch pro slovenský rallysport. Elitní desítku pak uzavřeli Matteo Gamba a vítěz WRC 2, kterým se stal Jurij Protasov.

- - - - - - - - - - - - - 2. etapa - - - - - - - - - - - - -

Dnešní dopolední sekce byla co se počasí týká jednotvárná, mokrý asfalt jen místy narušil led. Výrazněji do výsledků nezasáhla ani téměř padesátikilometrová zkouška Vitrolles-Faye. Obě zkoušky se nesly ve znamení mohutného nástupu Sébastiena Ogiera, kterému s vypětím všech sil jako jediný stačí vedoucí Bryan Bouffier.

Na úvodním testu stáhl Ogier na vedoucího Bouffiera téměř dvanáct vteřin a posunul se na průběžné druhé místo absolutní klasifikace, když přeskočil Krise Meeka a Robeta Kubicu. Podobně bezpečně se na šestém místo před Elfyna Evanse probojoval Jari-Matti Latvala.

Druhý test se nesl v obdobném duchu, Bouffier s Ogierem si jedou vlastní závod, tentokráte byl o dvě desetinky rychlejší Bouffier. Příliš zkouška nevyšla Andreasi Mikkelsenovi, přesto se dokázal přiblížit Mikko Hirvonenovi, kterého potrápilo mlžící se přední okno.

Robert Kubica - Maciej Szczepaniak (Ford Fiesta RS WRC) - Rallye Monte Carlo 2014

Veletoče se naopak dějí ve WRC2. Dosud vedoucí Protasov dostal na RZ 8 defekt, takže se před něj dostal Armin Kremer. Po RZ 9 se ale vše vrátilo do zaběhlých kolejí, defekt pro tentokrát zpomalil německého pilota. Mezi ně se momentálně dostal Lorenzo Bertelli, kterého pro změnu trápí brzdy.

Odpolední sekce začala opět téměř padesátikilometrovou zkouškou Vitrolles-Faye, která do pořadí tentokrát zasáhla výrazněji. Sébastien Ogier pokračoval ve stíhací jízdě a přes několik krizovek dojel do cíle v suverénně nejlepším čase a posunul se do čela. Jeho největší soupeř Bryan Bouffier totiž chyboval a na chvíli uvízl v blátě. Jak ukázal následující průjezd Sisteronem, i bez této chyby by však Bouffier nejspíš na Ogiera nestačil.

Ovšem děly se další věci. Jari-Matti Latvala dostal krátce po startu RZ 9 defekt a ztratil spoustu času, stejně jako o zkoušku později Andreas Mikkelsen, který byl na dlouhé čtyři minuty mimo trať. Dle očekávání nezvládl nasazené vysoké tempo Robert Kubica, jeho havárie však byla důkladnější a znemožnila polskému jezdci pokračovat v soutěži.

Ani poslední rychlostní zkouška pořadím výrazněji nezamávala, jen Latvala dle očekávání přeskočil Elfyna Evanse. Největší zajímavostí tak byla ztráta Bouffiera, který zabloudil při seznamovacích jízdách a tak neměl pro RZ 11 správně napsaný rozpis a musel si okopírovat noty Francoise Delecoura.

V rámci kategorie WRC2 je nejspíš rozhodnuto o vítězi, Armin Kremer totiž na závěrečné zkoušce druhé etapy havaroval a trvalo mu více než dvacet minut, než se dostal zpět na trať. V čele je tak bezpečně Yuriy Protasov před Lorenzem Bertellim a Robertem Barrablem.

Startovní pořadí do 2. etapy

-

- - - - - - - - - - - - - 1. etapa - - - - - - - - - - - - -

Letošní ročník Rallye Monte Carlo přináší tradiční pneumatikovou loterii se vším všudy. Zatímco první dvě zkoušky byly téměř celé mokré jen s ledovými plotnami, pro třetí byly naopak nejvýhodnější zimní pneu.

Robert Kubica - Maciej Szczepaniak (Ford Fiesta RS WRC) - Rallye Monte Carlo 2014

To však vůbec nemusí zajímat Thierryho Neuvilla, který opět nezvládl nástrahy první etapy Rallye Monte Carlo. Tentokráte pokřtil nový Hyundai i20 WRC po šesti kilometrech úvodního testu. Mnoho nechybělo a hned v první zatáčce skončil po kontaktu se zídkou Sébastien Ogier, kolo to ale vydrželo.

Do první zkoušky vydatně zasáhlo i startovní pořadí, kdy později jedoucí auta měly výhodu lepších podmínek, takže se do první desítky dostaly i nejrychlejší dvoukolky Sébastiena Chardonneta, Christophe Arnauda a Renauda Dolceho. Všem však vypálil rybník Robert Kubica, který pokračoval ve zběsilém tempu nasazeném z Jänner Rallye a druhého Bouffiera porazil o více než 14 vteřin. Za ním následoval Sébastien Ogier a piloti Citroënu. Naopak se hodně trápili Latvala, Hirvonen a Mikkelsen. Kvůli zaseknutému plynu skončil Francois Delecour, Martinu Prokopovi nedobíjela baterie a tak musel po zkoušce odstoupit.

Thierrye Neuville - Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 WRC) - Rallye Monte Carlo 2014

Druhá zkouška se nesla v klidnějším duchu. Opět si připsal vítězství Robert Kubica před Latvalou a Meekem, ztráty největších soupeřů však nebyly příliš výrazné. Mnohem víc do výsledků promluvil třetí test, jehož závěrečná pasáž byla pod sněhem, což byla voda na mlýn jezdcům, kteří měli obuté zimní pneumatiky. Do čela se tak dostala trojice Bryan Bouffier, Dani Sordo a Kris Meeke, přičemž doposud vedoucí trio ztratilo víc než minutu.

Po polovině první etapy tak vede Bryan Bouffier se čtvrtminutovým náskokem na Krise Meeka, třetí Sordo již ztrácí 41 vteřin těsně následován Robertem Kubicou a Elfynem Evansem. Ostatní soupeři již ztrácí přes minutu, úřadující světový šampion Sébastien Ogier je momentálně osmý se ztrátou 1:19.4 na první místo.

Zatímco ráno panovaly Fordy, odpolední sekce se nesla ve starých kolejích - dominanci Volkswagenu. Podmínky na trati byly víceméně konstantní a tak se začaly naplňovat papírové předpoklady a Sébastien Ogier s Jari-Matti Latvalou se začali posouvat vzhůru výsledkovou listinou.

Bryan Bouffier - Xavier Panseri (Ford Fiesta RS WRC) - Rallye Monte Carlo 2014

Na čele se tak udržela trojice těch, co ráno dobře obuli zimní pneumatiky - vede Bryan Bouffier s více než půlminutovým náskokem před Krisem Meekem a Robertem Kubicou. Na dostřel za nimi je již během odpoledne mocně stahující Sébastien Ogier následován Madsem Ostbergem a rozvážně jedoucím Elfynem Evansem. Sedmý už je stahující Jari-Matti Latvala, který v závěru bez problémů přeskočil trápícího se Mikko Hirvonena. První desítku pak uzavírají hodně nevýrazný Andreas Mikkelsen a švýcarský soukromník Olivier Burri.

Ze soutěže již odstoupily oba tovární speciály značky Hyundai i obě české posádky. Zatímco speciál Dani Sorda se nechal inspirovat Prokopovou Fiestou a zastavil na přejezdu před RZ 5 s vybitou baterií, Martin Rada naopak napodobil Thierry Neuvilla a na pátém testu havaroval.

V rámci klasifikace WRC2 vede celkem bezpečně Yuriy Protasov před Arminem Kremerem, Lorenzem Bertellim a Robertem Barrablem. Ve vedení v rámci WRC3 je její jediný účastník Quentin Gilbert, který hned na prvním testu nabral půlhodinovou ztrátu.

Startovní pořadí do 1. etapy

-

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Dlouhé odpočítávání před začátkem nové sezóny mistrovství světa v automobilových soutěžích končí. Začíná legendární Rallye Monte Carlo, která slibuje spoustu zajímavých zážitků nejen proměnlivým počasím, ale i vstupem nového výrobce a jezdeckými rošádami. Průběh celé soutěže můžete sledovat společně se serverem AutoSport.CZ.

-plu- , -jav- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
17.01.2014 20:43
Pluto - moderátor
Video s havárií Roberta Kubicy - odkaz na forum.autosport.cz
toplist