www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. dubna 2024, Svátek má Vlastislav, zítra Robert

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 14 - Rallye Monte Carlo

Kris Meeke – první stupně vítězů

20. ledna 2014 • 14:00

82. ročník Rally Monte Carlo, první podnik kalendáře mistrovství světa WRC 2014, končil za extrémních povětrnostních podmínek. Oba vozy Citroën DS3 WRC Citroën Total Abu Dhabi World Rally Teamu dojely na 3. a 4. místě.

Mads Ostberg - Jonas Andersson (Citroën DS3 WRC) - Rallye Monte Carlo 2014

Kris Meeke a Paul Nagle se poprvé v kariéře umístili na stupních vítězů. Mads Østberg a Jonas Andersson skončili na čtvrté pozici v jejich premiéře v Citroënu DS3 WRC. Tento výsledek by se měl odrazit na jejich sebevědomí v dalších kolech šampionátu, zejména pak ve Švédsku a Norsku 5. – 8. února.

Poslední den RMC měl na programu jen čtyři rychlostní zkoušky. Ale ani jedna z nich nebyla „stará známá“ z minulých ročníků: po dvou průjezdech ve dne následovala noc na La Bolléne Vésubie - Moulinet, na Col de Turini a Sospel - Breil sur Roya.

Při velkém množství vody na tratích a také záplavě sněhu na vrcholku Col de Turini prověřily první průjezdy odvahu a statečnost pilotů. Kris Meeke a Mads Østberg si upevnili své pozice na 3. a 4. místě. Po setmění a sněhové bouři se pořadatelé rozhodli zrušit druhý výjezd na Col de Turini.

Power Stage se jela za hustého deště a husté mlhy, což nezabránilo Krisi Meekemu v zisku extra bodu. Kris se tak stal prvním britským pilotem od roku 2003, který se umístil na pódiu Rallye Monte Carlo. Naposledy se to na Citroënu podařilo posádce Colin McRae a Derek Ringer, která skončila druhá. Mads Østberg a Jonas Andersson zaznamenali úspěšný debut v jejich Citroënu DS3 WRC, když dojeli na 4. pozici.

Co řekli citroënáři?

Kris Meeke: „Ještě nikdy jsem nejel za takových podmínek, jaké byly právě na této rally. Bylo to neuvěřitelně náročné, ale nám se podařilo dosáhnout našeho cíle. Z Citroënu DS3 WRC jsem měl skvělý pocit. Monte Carlo je vždy těžká soutěž. Není to jen o asfaltu, ale také je to sněhová rally. Má od všeho něco. Jsem rád, že jsem dostal důvěru a výsledkem tam mohl poděkovat za podporu celému týmu.“

Mads Østberg: „Čtvrté místo je pro mě něco jako malé vítězství. Musím poděkovat fantastickému týmu, který nám pomohl dosáhnout tohoto výsledku. Udělali jsme jen menší chyby, což bylo za daných obtížných podmínek výtečné. Vím, že jsme na některých rychlostních zkouškách mohli být i rychlejší, ale museli jsme si držet pozici a nechtěli jsme proto zbytečně riskovat. Už se těšíme na sníh na Rally Švédsko.“

Yves Matton (šéf Citroën Racing): „Našim posádkám jsme za těžkých podmínek řekli, aby zbytečně neriskovaly. Obě jely rozumně, dodržovaly naše pokyny, které jsme jim dávali. Jeli naplno tam, kde se cítili jistí. Jejich výkony jsou skvělým počinem na startu nové sezony a ohromnou motivací pro celý tým. Tento víkend ukázal, jak jsou naši piloti vyspělí a také dokumentoval jejich schopnost zajet dobré výsledky. To je významné zjištění pro naše další plány na následující období. Mads není zrovna pilot na asfalt, i tak ale cítil důvěru ve svůj vůz DS3 WRC. Během shakedownu řekl, že se těší, jak si celou rally užije, přestože poprvé řídil na tomto druhu povrchu. Pak se mu dařilo zajíždět samé dobré časy.“

Citroën Racing
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist