www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 2. května 2024, Svátek má Zikmund, zítra Alexej

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 14 - Rally Liepaja

V Liepaje vše připraveno na další díl ME

30. ledna 2014 • 17:25

Lotyšská Liepaja se připravuje na start druhého dějství letošního seriálu Mistrovství Evropy v automobilových rally. Rychlostní zkoušky jsou sice bohužel prakticky beze sněhu, nicméně silný mráz okolo 15 stupňů Celsia společně se silným větrem s sebou přináší vskutku zimní povětří. S ním se budou muset vypořádat i české posádky.

Rally Liepaja 2014, foto: J.Regner

Seznamovací jízdy má za již sebou celkem sedmička českých dvojic, když mezi největší favority budou patřit určitě Jaromír Tarabus a Jaroslav Orsák, oba na vozech Škoda Fabia S2000. Se stejným vozem se tradičně představí také Robert Adolf.

„Těžko odhadovat, jak budeme rychlí. Po testu jsme měli dobré pocity, ale neměli jsme žádné srovnání s konkurencí. Na tomto typu tratí máme možná ještě rezervy v rozpisu, asi bude potřeba ho upravit na místní podmínky. Je to hodně o zkušenostech. Erzety jsou víceméně na tvrdé šotolině, pouze místy jsou ledové plotny. Ale těšíme se,“ zhodnotil své dojmy po seznamovacích jízdách Jaromír Tarabus.

„Na Jänner Rallye jsem chyběl, takže Rally Liepaja je pro nás letošním prvním podnikem ME. Jedeme s Fabií S2000, s níž jsme startovali loni na Rallye du Valais. Navigovat mě bude opět David Šmeidler. Jsem moc rád, že jsem opět tady, protože Rally Liepaja je jednou z mých oblíbených soutěží,“ řekl Jaroslav Orsák.

„Těšil jsem se na sněhovou soutěž, ale bohužel nám opět není přáno. I tak to ale bude velmi obtížné a opravdu to pro mě bude velká škola. Po poradě s Romanem Krestou se rozhodujeme mezi francouzským a severským stylem jízdy na zmrzlé šotolině, ale vypadá to, že nakonec zůstaneme u našeho tradičního 'Hanáckého štorcu', tedy kydni jak padni,“ konstatoval s nadsázkou Robert Adolf.

Se startovním číslem 1 na svém Peugeotu 207 S2000 vyrazí do soutěže Craig Breen. „Vypadá to, že je to poslední soutěž, kterou jedu s tímto autem, takže doufám, že to bude důstojné rozloučení. Budu se snažit vyhrát a doufám, že nám k tomu pomůže i zkušenost z loňského roku. Rozhodně tady nejsem jen proto, abych posbíral nějaké body, chci zvítězit,“ nechal se slyšet Breen, kterého by měl čekat přestup do Peugeotu 208 T16 kategorie R5.

Pokud jde ještě o aktuální předpověď počasí, i v pátek, kdy se pojede kvalifikační rychlostní zkouška, mělo v okolí Liepaje panovat mrazivé, ale slunečné počasí. Na sobotu je pak předpovídáno sněžení, které by mohlo několika centimetry sněhu přeci jen více přiblížit atmosféru zimní rally.

Jan Vaškovič, AutoSport.CZ - Liepaja
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist