www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 2. května 2024, Svátek má Zikmund, zítra Alexej

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 14 - Rally Liepaja

Tomáš Pospíšilík: Důležité bude udržet si chladnou hlavu

31. ledna 2014 • 17:25

Premiérový start na soutěži mistrovství Evropy čeká v Lotyšské Liepaje na českého mladíka Tomáše Pospíšilíka. Dvacetiletý pilot si dnes poprvé v životě vyzkoušel na oficiálním shakedownu jízdu s Fabií R2 na šotolině ve spojení s pneu s hřeby.

Tomáš Pospíšilík a Lukáš Vyoral

„S autem jsme se tady svezli opravdu až na shakedownu, takže teprve první rychlostní zkoušky pro nás budou opravdovým testem. Na shakedownu jsme si ale vykoušeli už i jízdu v omezovači, poznávali další chování auta, pracovali na rozpise, zkoušeli katovat, tedy téměř vše,“ hodnotil páteční testovací zkoušku Tomáš Pospíšilík.

Pro hrobického mladíka, kterého naviguje Lukáš Vyoral, bude letošní lotyšská soutěž vůbec prvním startem v rally. „Bude to pro nás hodně těžké, důležité bude udržet si chladnou hlavu a jet v klidu. Výsledek mě sice zajímá, ale určitě není prioritou nejen pro první závod, ani pro celý letošní rok. Hlavně tady potřebujeme rally dojet a nabrat zkušenosti, protože ty jsou zatím nulové.“

Pospíšilík se může pyšnit dvěma českými tituly z autokrosu, ale automobilové soutěže jsou hodně odlišnou disciplínou. „Překvapilo mě tu téměř vše. Třeba povrch tratí a rychlost v jaké se jede. Někde to bude pořád v omezovači a bude to asi dost nebezpečné. Hlavně se musíme vyhnout krizím nebo havárii, stačí jednou zaváhat. Cesty jsou tady vyvýšené nad ostatním terénem, s předokolkou by se pak těžko vracelo zpět na trať.“

„Na shakedownu jsme jeli vůbec poprvé na šotolině na pneumatikách s hřeby. Zároveň jsme s tím, jak jsme zrychlovali, měnili nastavení auta. Zatím ale můžu těžko něco hodnotit, víc budu určitě schopný říci po sobotě,“ dodal závěrem našeho rozhovoru Tomáš Pospíšilík.

Jan Vaškovič, AutoSport.CZ - Liepaja
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist