www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 2. května 2024, Svátek má Zikmund, zítra Alexej

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 14 - Rally Liepaja

Škoda díky posádce Lappi/Ferm vítězí na lotyšské rally

2. února 2014 • 18:10

Škoda zvítězila při svém sezónním debutu v mistrovství Evropy FIA (ERC). Posádka Esapekka Lappi/Janne Ferm triumfovala s vozem Škoda Fabia Super 2000 ve druhé soutěži letošního ERC v Lotyšsku s náskokem 34.7 sekund před domácím hrdinou Vasilijem Gryazinem. Kolegové z týmu Škoda AUTO Deutschland Sepp Wiegand a Frank Christian dojeli po absolvování 240,56 soutěžních kilometrů na pátém místě (+ 3:16.1 min).

„Janne a já jsme velmi šťastní,“ říká Lappi, který zvítězil v celkem sedmi rychlostních zkouškách z celkových 12. Poté co 23 letý Fin převzal v sobotu večer vedení, musel jej ještě po první ranní nedělní erzetě jednou předat zpět Gryazinovi. Poté však již Lappi konkurenci ujížděl a dojel si pro celkové třetí vítězství v ERC ve své ještě mladé kariéře.

Esapekka Lappi - Janne Ferm, Škoda Fabii S2000 - Rally Liepaja 2014

„Byla to pro nás nová a velmi, velmi těžká rally, přestože my Finové máme sníh rádi,“ pokračoval Lappi. „Naši konkurenti nám nic nedarovali. Museli jsme opravdu bojovat, abychom drželi správnou stopu. Fabia Super 2000 je skvělé auto a od prvního do posledního metru fungovalo skvěle. Můj díky patří celému týmu. V těchto ledových podmínkách zde to bylo pro všechny opravdu náročné. Už se těšíme na další rally.“

Wiegand, který v pátek vyhrál úvodní kvalifikační zkoušku kolem přístavního města Liepāja u Baltského moře, uhájil v neděli pátou pozici. „Byla to pro nás rally s vzestupy a pády, říká Wiegand. „S volbou startovní pozice jsme se netrefili, neboť jsme neočekávali tolik sobotního sněžení. Ale v dalším průběhu soutěže jsme dělali pokroky a ukázali, že se můžeme měřit s nejlepšími.“ 23-letý německý talent zajel dokonce nejrychlejší čas na předposlední zkoušce.

Šéf Škoda Motorsportu Michal Hrabánek říká: „Gratuluji Esapekkovi k jeho třetímu vítězství v ERC. V Lotyšsku potvrdil svůj nesporný talent. Seppovi patří uznání za statečný výkon v těžkých podmínkách zejména prvního dne. Se startem soutěžní sezóny můžeme být spokojeni. Prioritou bude ale pro celý rok 2014 vývoj nového vozu Fabia R5.“

Lotyšská rally byla druhou soutěží letošního ERC. Po zrušení termínu soutěže v Rumunsku z důvodu povětrnostních podmínek bude další soutěží „Akropolis“ rally v Řecku od 28. do 30. března.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist