www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 13 - Trophée Andros 13/14

Tropheé Andros: Dayraut předčasně mistrem

5. února 2014 • 10:00

Jean-Philippe Dayraut může po závodě v Super Besse již předčasně slavit svůj pátý titul v Tropheé Andros. V Super Besse byl po oba dva dny nejlepší Franck Lagorce s Renaultem Clio, ale to Dayrautovi nezabránilo k cestě na vrchol.

Trophée Andros 2013 - Superbesse

Proč předčasně? Dosud stále ještě nevíme, jestli byl závod v Super Besse poslední a nebo bude posledním závodem až podnik v Saint Die des Vosges. V Saint Die des Vosges se mělo původně jet v polovině ledna, ale pro nedostatek sněhu musel být tento podnik dočasně odložen. A nyní je otázkou, zda budou mít pořadatelé tohoto závodu dostatečné přírodní podmínky na přípravu závodu. Pokud ano, uskuteční se ještě (odložený) závod. Pokud ne, byl závod v Super Besse poslední závod sezóny a v takovém případě by Dayraut získal titul v právě odjetém posledním závodě, tedy zisk titulu by nebyl předčasný. Není tedy úplně jisté, zda Jean-Philippe Dayraut (team Saintéloc Racing) získal svůj titul právě předčasně, v každém případě má na čele průběžného bodového hodnocení dostatečný náskok a nemůže být ze své pozice sesazen a to i díky systému škrtání dvou nejhorších denních výsledků, kde Dayraut zatím škrtal nejvíce bodů ze všech účastníků Tropheé Andros.

V Super Besse se pořadatelé nezdržovali s volným tréninkem a hned jezdce vypustili do měřeného. V tom o své formě jasně promluvil nejrychlejší Dayraut, se kterým držel krok jen Lagorce. Ostatní již hodně ztráceli. První kvalifikační jízda také vyšla nejlépe Dayrautovi, ale např. Lagorce se trápil a zajel jen sedmý čas. Po delší době na sebe pozitivně upozornil druhým místem Knapick a třetí čas získal Pernaut, kterého jsme v popředí také v této sezóně neviděli často. Trať v Super Besse zrychlovala a proto si nemohl nikdo dovolit vypustit druhou kvalifikační jízdu. Zde vyhrál Lagorce (a napravil tak svůj horší výkon z předchozí jízdy), druhého času dosáhl Dayraut a třetího Panis, který si též polepšil. V celkovém hodnocení pak vyhrál Lagorce (jemuž pomohl k porážce lepší čas z druhé kvalifikace) před Dayrautem a Knapickem. Čtvrtý byl Panis, pátý Pernaut a dále se umístili Thoral, J.B. Dubourg, A. Dubourg, Joncoux, Balas a další.

Trophée Andros 2013 - Superbesse

1. finále I. – obvykle bezvadně startující Dayraut tentokrát zaváhal a jeho pomalého rozjezdu využil Panis, který byl již v první zatáčce na prvním místě. Od druhého kola vytvářel A. Dubourg velký tlak na před ním jedoucího třetího Pernauta. Obdobně začal útočit na první místo i Dayraut. Dayraut své útoky stupňoval a vytvářel velké napětí, zda se mu podaří dostat před agresivně jedoucího Panise. Dayraut definitivně zaútočil až dvě kola před cílem, když využil drobného zaváhání Oliviera Panise a velmi drzým, ale férovým manévrem se dostal do vedení. To si ale Panis nechtěl nechat líbit a trochu přehnal nájezd do první zatáčky předposledního kola. Panis sice do Dayrauta lehce narazil, ale ten se od svého dalšího vítězství již nenechal oddělit. V nájezdu do první zatáčky posledního kola otevřel prostor pro své předjetí Pernaut a A.Dubourg této nabídky využil. Pořadí v cíli: Dayraut, Panis, A. Dubourg, Pernaut, Balas.

2. finále I. – start se odehrával za ztížených podmínek sněhové přeháňky, přesto Lagorce startující z pole position uhájil své vedení i v úvodu finále. Zatímco na čele se utvořila pravidelně jedoucí skupina Lagorce – Knapick – Thoral, za nimi jezdci již více bojovali a tím ale též ztráceli drahocenný čas a odstup na špičku se zvětšoval. Ve třetím kole odstoupila Bérénice Demoustier (její tým nestačil dostatečně opravit auto sdílené s Panisem). Postupem času si Lagorce vytvořil menší náskok před Knapickem, kterého stále více ohrožoval Thoral. V posledním kole se ještě stihli srazit Fontanel s Rivierem. Finále vyhrál Lagorce před Knapickem a Thoralem. Za nimi přijel s propastnou dvacetisekundovou ztrátou J.B. Dubourg a Joncoux.

Trophée Andros 2013 - Superbesse

Sobotní bodové hodnocení „1“: Franck Lagorce (Renault Clio) 81 bodů, Jean-Philippe Dayraut (Mini Countryman) 79, Hervé Knapick (BMW 1) 74, Olivier Panis (Mazda 3) 73, Didier Thoral (Mazda 3) 70, Olivier Pernaut (Citroen DS3) 70, Andréa Dubourg (Renault Clio) 68, Jean-Baptiste Dubourg (Renault Clio) 68, Thierry Joncoux (Ford Fiesta) 65, Bertrand Balas (Mini Countryman) 64, Anne-Sophie de Ganay (BMW 1) 61, Lionel Daziano (Renault Clio) 59, Gérald Fontanel (Mini Countryman) 58, Benjamin Riviere (Mazda 3) 56.

V Super Besse se v rámci sobotního dne jeli dva závody a proto když pořadatelé uklízeli stupně vítězů, měli již závodníci a jejich týmy plno starostí s přípravou na další kvalifikační jízdy. První kvalifikaci opět zvládl skvěle rozjetý Lagorce a zajistil si nejlepší čas před Dayrautem, Panisem a A.Dubourgem. Druhou kvalifikaci na stále zrychlující trati vyhrál též Lagorce, opět před Dayrautem. Na třetí místo povyskočil A. Dubourg a taktéž zlepšení - na čtvrté místo – zaznamenal J.B. Dubourg, který velmi těsně porazil Balase. Vyhodnocení kvalifikace nemohlo přinést na stupních vítězů jiné pořadí než první Lagorce, druhý Dayraut, třetí A. Dubourg, čtvrtý Panis a dále byli J.B. Dubourg, Balas, Daziano, Thoral, Riviere a další.

1. finále II. – v tomto finále si Dayraut pro umístění svého startovního slotu vybral vnitřní stopu a přesto měl problémy ubránit se Panisovi. Narozdíl od předchozího finále to již ale zvládnul. Tým Mazda přišel za první zatáčkou o dva vozy, když se do sněhové bariéry zapíchli Ferrer a Beroujon. Panis měl motivaci oplatit Dayrautovi porážku a ihned se o to snažil. Ve třetím kole Panis ztratil mnoho času což nevěstilo nic dobrého, následující kolo ještě zrychlil na úroveň Dayrautových časů, ale již o kolo později skončila Panisovo dramatická jízda havárií a odstoupením. Vyhrál Dayraut, před J.B. Dubourgem, Dazianem, Fontanelem, Knapickem a dalšími.

Trophée Andros 2013 - Superbesse

2. finále II. – Lagorce i tentokrát zvládl bezchybně startovní proceduru. Naopak A. Dubourg odstartoval špatně a ihned se před něj dostal Balas. Podobně jako v předchozím finále se ve stejném místě za první zatáčkou prvního kola stala nehoda, která vyřadila hned tři jezdce – Riviereho, Joncouxe a de Ganayeho. Pořadatelé z důvodu zablokované tratě finále zastavili a po odklizení havarovaných vozů nechali finále znovu odstartovat. Lagorce opět skvěle odstartoval a před A. Dubourga ještě rychleji dostal Balas. A.Dubourg se poté snažil svou chybu odčinit, ale již se mu to nepodařilo, byť byly jeho útoky mnohdy velmi nadějné. Těsný souboj předváděl i nakonec úspěšnější Pernaut s Thoralem. Jako první viděl cílový prapor Lagorce, druhý Balas a třetí A. Dubourg. Dále se umístil Pernaut, Thoral, Wolff a Barbieri.

Sobotní bodové hodnocení „1“: Franck Lagorce (Renault Clio) 80 bodů, Jean-Philippe Dayraut (Mini Countryman) 79, Andréa Dubourg (Renault Clio) 74, Jean-Baptiste Dubourg (Renault Clio) 72, Bertrand Balas (Mini Countryman) 71, Lionel Daziano (Renault Clio) 69, Didier Thoral (Mazda 3) 66, Olivier Panis (Mazda 3) 65, Gérald Fontanel (Mini Countryman) 65, Benjamin Riviere (Mazda 3) 62, Jacques Wolff (Ford Fiesta) 62, Olivier Pernaut (Citroen DS3) 62, Hervé Knapick (BMW 1) 60.

Průběžné bodové hodnocení po 6. závoděbody
Jean-Philippe Dayraut (Mini Countryman)809
Franck Lagorce (Renault Clio)777
Jean-Baptiste Dubourg (Renault Clio)745
Bertrand Balas (Mini Countryman)725
Andréa Dubourg (Renault Clio)707
Benjamin Riviere (Mazda 3)702
Olivier Panis (Mazda 3)696
Gérald Fontanel (Mini Countryman)662
Olivier Pernaut (Citroen DS3)656
Didier Thoral (Mazda 3)653
Hervé Knapick (BMW 1)646
Lionel Daziano (Renault Clio)616
Jacques Wolff (Ford Fiesta)596

Za týden pro Vás připravíme poslední reportáž z letošní sezóny Tropheé Andros a pouze pořadatelé a počasí v Saint Die des Vosges rozhodnou, zda si přečtete komentář posledního závodu nebo „pouze“ shrnutí právě skončené sezóny. Nechme se překvapit .

Mgr. Jaroslav Hanus ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist