www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 16. dubna 2024, Svátek má Irena, zítra Rudolf

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 14 - Rally Sweden

Jari-Matti Latvala vyhrál Rally Sweden

8. února 2014 • 16:20

Nezvykle již ve středu večer odstartuje druhý díl letošního mistrovství světa v automobilových soutěžích, Rally Sweden. Zimní soutěž, na které nepanuje příliš studené počasí a i sněhu je nedostatek, slibuje zajímavou podívanou i přes nízký počet 39 účastníků. Průběh celé soutěže můžete sledovat společně se serverem AutoSport.CZ.

Juho Hänninen - Tomi Tuominen (Hyundai i20 WRC) - Rally Sweden 2014

-

Online výsledky - Rally Radio

Diskuse k soutěži - Další informace k Rally Sweden

-

- - - - - - - - - - - - - 3. etapa - - - - - - - - - - - - -

Volkswageny byly ve Švédsku nedostižné. O kompletní stupně vítězů připravil německý tým svou jezdeckou chybou úřadující světový šampion Sébastien Ogier. Vítězem téměř sněhové soutěže se stal Jari-Matti Latvala před Andreasem Mikkelsenem, na stupně vítězů je doprovodil norský pilot Mads Ostberg.

Jari-Matti Latvala - Miikka Anttila (Volkswagen Polo R WRC) - Rally Sweden 2014

Odpolední část závěrečné etapy začala zrušením RZ 21 kvůli velkému zpoždění soutěže, což by nadělalo problémy u přímého přenosu závěrečné powerstage (kterou vyhrál Ostberg před Latvalou a Hirvonenem).

Na dvaadvacáté zkoušce se pokusil Mads Ostberg zaútočit na druhé místo Andrease Mikkelsena, díky fungujícímu systému mezičasů však měl tento útok jepičí život. Ve zbytku soutěže tak oba Norové bezpečně udrželi své příčky, stejně jako celkově čtvrtý Mikko Hirvonen a pátý Ott Tänak.

Jediné očekávané drama odpolední sekce - boj o šesté místo, nakonec tak dramatický nebyl. Sébastien Ogier celkem bezpečně přeskočil 'rally důchodce' Henninga Solberga, jehož výkon však zůstane největším překvapením celé soutěže. Za ním skončili jeho nevlastní syn Pontus Tidemand, poslední místa v první desítce pak uzavřely poslední alespoň trochu rychle jedoucí speciály WRC Craiga Breena a Krise Meeka.

Odpolední sekce se stala osudnou dvěma pilotům Fordů, kteří při výpadcích soupeřů měli šanci na body na konci první desítky. Ani oni se však chybě nevyhnuli a ukončili své švédské působení ve sněhové závěji. Martin Prokop poslal svou Fionu na RZ 22, mladík Elfyn Evans ukončil své účinkování na úplně poslední zkoušce.

Nejvíce zajímavý tak byl odpoledne překvapivě souboj o vítězství ve WRC2. Celkem jasně rozdané karty zkomplikoval Yazeed Al Rajhi, když poslal v RZ 22 svůj vůz do sněhové závěje. Snaha zvrátit vedení na svou stranu vedla o zkoušku později v další chybu. Kolostřešní kombinace jej nakonec stála i stupně vítězů. Mohutným finišem se dostal do čela Karl Kruuda, který využil kvalit pneumatik Michelin a na poslední zkoušce přeskočil na DMackách jedoucího Jari Ketomu, a to o pouhé 2.3 vteřiny. Bronz si připsal švédský mladík Fredrik Ahlin.

-

První část závěrečné etapy přinesla uklidnění na čele. Trojlístek seveřanů Latvala-Mikkelsen-Ostberg zůstal ve stejném pořadí, v jakém dokončil včerejší druhou etapu. Jenom časové rozdíly se zvětšily a zdá se, že pokud některý z jezdců neudělá výraznější chybu, pořadí již zůstane zachované.

Henning Solberg - Ilka Minor (Ford Fiesta RS WRC) - Rally Sweden 2014

Od začátku třetí etapy to vypadalo, že u Volkswagenu padlo rozhodnutí o zmražení pořadí. Andreas Mikkelsen zazářil jen na první mezičase úvodní rychlostní zkoušky, posléze však zpomalil a nechal vyhrát Latvalu. I na dalších zkouškách si udržoval odstup tak, aby svého finského soupeře nepokořil. Na druhém testu navíc nabral při velkém katování zatáčky hluboký sníh, což jej stálo další drahocenné vteřiny.

Obdobná situace je i za stupni vítězů, Mikko Hirvonen ani Ott Tänak nemají šanci posunout se nahoru ani dolů. Nejnapínavější tak zůstává souboj o šestou příčku, kterou si vytknul jako cíl stíhací jízdy Sébastien Ogier. A není to cíl nereálný, v polovině sobotní etapy je celkově sedmý s rozhodně smazatelnou ztrátou 27 vteřin na momentálně šestého Henninga Solberga. Po včerejšku šestý Kris Meeke se dopustil první jezdecké chyby v soutěži a po výletu mimo trať se propadl až na začátek druhé desítky. Evergreenem je pak další výlet do příkopy v podání Roberta Kubicy, tentokráte dokonce v o šestadvacet minut opožděném přímém televizním přenosu z RZ 20.

Startovní pořadí do 3. etapy

-

- - - - - - - - - - - - - 2. etapa - - - - - - - - - - - - -

Ani odpolední sekce rozhodně nebyla nudná. Jari-Matti Latvala si upevnil vedení, Andreas Mikkelsen po vteřinkách ztrácí. Zato Sébastien Ogier přepnul na stíhací level a drtí své soupeře obrovskými rozdíly. Už se probojoval zpět do první desítky a útočí na svůj nově stanovený cíl - šesté místo absolutně.

A tento cíl mu usnadňují i soupeři. Po Neuvillovi odpadl i druhý Hyundai, a to dokonce stejným způsobem - Juho Hänninen trefil kámen ve vyjeté koleji a poškodil zavěšení. Podobně skončili i polští jezdci Michal Solowow a Robert Kubica, přičemž druhý zmíněný utopil auto na deset minut ve sněhové bariéře dokonce dvakrát.

V boji o bronz trochu uskočil Mads Ostberg, jeho největšího soupeře Hirvonena zbrzdily nehody Kubicy a Hänninena na RZ 12. Pouhých šest vteřin za ním je Ott Tänak, který se během odpoledních zkoušek uklidnil.

V souboji o Ogierem vysněné šesté místo má momentálně navrch Kris Meeke, který odjel rodinné dvojici Tidemand-Solberg. I přes hodiny a defekt zajíždí z této dvojice mnohem zajímavější časy čtyřicetiletý Solberg, který je za svým nevlastním synem už jen necelé tři sekundy. Za nimi jsou Elfyn Evans, Sébastien Ogier a odpoledne chybující Craig Breen.

Na posádky již čeká jen závěrečná superspeciálka v Karlstadu.

Andreas Mikkelsen - Mikko Markkula (Volkswagen Polo R WRC) - Rally Sweden 2014

Po trochu uspávající první etapě se konečně začalo ve Švédsku něco dít. I nadále kralují jezdci s vozy Volkswagen, na čele však zůstaly pouze dva. Sébastien Ogier totiž hned na první páteční zkoušce vylétl z tratě a propadl se do hloubi výsledkové listiny. Ještě hůře dopadl Thierry Neuville, který poškodil o kámen zavěšení svého Hyundaie a stal se prvním prioritním jezdcem, který musí využít systém superally.

O vedení tak bojují Andreas Mikkelsen a Jari-Matti Latvala. Po většinu dne byl rychlejší norský jezdec, na nejdelší RZ 10 však byl na chvíli mimo trať a propadl se tak těsně za týmového kolegu.

Nádherný souboj o bronz svádějí dnes přeci jen přesvědčivější Mads Ostberg s Mikko Hirvonenem a včerejší překvapení Ott Tänak. Ostberg s Hirvonenem mají zatím navrch, naopak Tänak kupí drobnější i větší chyby. Za ním už je v pohodě jedoucí Juho Hänninen následován bojující dvojicí Kris Meeke a Pontus Tidemand. První desítku pak uzavírají Henning Solberg, kterého zbrzdily hodiny na RZ 10, Robert Kubica a Elfyn Evans.

Český jezdec Martin Prokop dnes působí jako čistič tratě, přesto se již dokázal ve výsledcích dostat před Michala Solowowa, který však ztratil hodně času v příkopě.

Startovní pořadí do 2. etapy

- - - - - - - - - - - - - 1. etapa - - - - - - - - - - - - -

Po včerejší speciálce se dopolední část dnešní etapy odehrála při přesunu do Norska na relativně krátké rychlostní zkoušky. A nepřinesly nic nového pod sluncem, suverénně kraluje trojice Volkswagenů. Jediný, kdo je s nimi schopen držet krok je estonský mladík Ott Tänak.

Andreas Mikkelsen - Mikko Markkula (Volkswagen Polo R WRC) - Rally Sweden 2014

Na čele se po čtyřech rychlostních zkouškách drží Sébastien Ogier následovaný Andreasem Mikkelsenem, který dokázal zatáhnout na RZ 4, třetí místo na podiu drží Jari-Matti Latvala. Uvidíme, jak moc budou Volkswageny odjíždět konkurenci v odpolední sekci, kde již nebudou tolik čistit trať.

Jediným, kdo německému týmu stíhá, je estonský mladík Ott Tänak. Až za ním jsou jedničky Fordu a Citroënu Hirvonen respektive Ostberg následováni oběma jezdci Hyundaie. Na poslední rychlostní zkoušce se blýskl druhým časem absolutně Henning Solberg, který však ztrácí kvůli hodinám na RZ 2. Tomuto čtyřicetiletému bardovi se však daří líp než dalším jezdcům jako Kris Meeke, Robert Kubica, Elfyn Evans či Craig Breen, kteří se hlavně snaží projet a získat zkušenosti; posledního zmiňovaného navíc zlobí technika. Zatím nejhůře ze špičky dopadl český jezdec Martin Prokop, který skončil hned na první pořádné zkoušce v příkopě a ztratil více než tři minuty.

Podobným stylem se odehrály i odpolední zkoušky. Andreas Mikkelsen se dokázal dostat na chvíli před Sébastiena Ogiera, na posledním testu však své vedení ztratil. Ustálilo se tak finální pořadí Ogier-Mikkelsen-Latvala-Tänak. Během odpoledních tří zkoušek se neudálo prakticky nic zajímavého. Jediným, co vybočuje ze zabředlého stereotypu, je defekt Henninga Solberga na závěrečném testu první etapy.

Startovní pořadí do 1. etapy

Startovní pořadí do super RZ

-

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Nezvykle již ve středu večer odstartuje druhý díl letošního mistrovství světa v automobilových soutěžích, Rally Sweden. Zimní soutěž, na které nepanuje příliš studené počasí a i sněhu je nedostatek, slibuje zajímavou podívanou i přes nízký počet 39 účastníků. Průběh celé soutěže můžete sledovat společně se serverem AutoSport.CZ.

Výsledky shakedownu

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist