www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 14 - Rally Sweden

Švédskou rally Martin Prokop nedokončil

9. února 2014 • 12:00

Jak pro Martina Prokopa s Janem Tománkem Rally Sweden začala, tak také skončila - autem v příkopu. Zatímco ve čtvrtek ráno se za pomoci diváků u trati dokázali ještě vrátit do závodu a během páteční etapy se prokousat zpět alespoň na čtrnácté místo, dnes v druhé etapě odpolední sekce již podobně štěstí neměli. Jejich Ford Fiesta WRC se dostal mimo trať do zasněženého a rozbahněného koryta potoka, odkud již nebylo cesty zpět. Česká posádka tak musela z dvanáctého místa průběžné klasifikace soutěž opustit a stejně tak jako z lednového Monte Carla, i z druhého závodu MS v rally, odjíždí Jipocar Czech National Team bez bodů a dokončené soutěže.

Martin Prokop - Jan Tománek (Ford Fiesta RS WRC) - Rally Sweden 2014

„Přes noc na dnešek napadlo hodně sněhu a s každým dalším odjetým autem se stávala trať rychlejší. Naštěstí jsme nebyli úplně první na trati jako v pátek, takže jsme si mohli jízdu lépe užít a zase si dobře zazávodit. Sice už nebylo moc o co bojovat, ale nesmírně nás to s Jendou bavilo a tak jsme v rámci možností zajeli slušně. V odpolední sekci se první erzeta zrušila a hned v té následující přišla moje chyba, kdy jsme se nejdříve zadkem auta a následně po přetočení přední částí dostali mimo trať. Spadli jsme do takového koryta potoka podél cesty, které bylo schované pod sněhem a bahnem. O pár metrů dál bychom snad auto komplet utopili. Bohužel k tomu všemu došlo zrovna uprostřed lesa, kde nebyli žádní diváci, kteří by nám mohli pomoci zpět na trať. Takhle jsme se z toho snažili dostat sami, což bylo nemyslitelné, takže téměř dvouhodinovým promrznutím a promáčením hluboko v lese pro nás švédská rally skončila. Po nedokončeném Monte Carlu to je další nepříjemnost a určité nabourání elánu celého týmu, ale to je prostě rally. Za pár týdnu se jede Mexiko, takže musíme doufat, že do třetice tam již sezonu úspěšně odstartujeme,“ popisuje a hodnotí pilot Jipocar Czech National Týmu Martin Prokop.

Martin Prokop - Jan Tománek (Ford Fiesta RS WRC) - Rally Sweden 2014

Manažer Quirin Müller dodává: „Podmínky ve Švédsku byly letos hodně specifické a k podobným karambolům, jaké postihy Martina doházelo celkem často. Veliká smůla, dokonce dvojnásobná, ale aspoň nemáme výrazně poničené auto. Musím v tom hledat alespoň nějaká pozitiva. Dnes Martin zajel nějaké dílčí dobré časy, což je alespoň pro nás malá satisfakce. Po dvou závodech jsme bez bodu, takže celý tým teď musí makat vstříc Mexiku, kde už potřebujeme bodovat.“

Dalším podnikem seriálu WRC bude šotolinová Rally Mexico v termínu 6. – 9. 3.

Jipocar Czech National Team
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist