www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 14 - Int. Jänner Rallye (MMČR+ME)

LB Trans Racing mění plány

11. února 2014 • 15:40

Moravský tým LB Trans Racing vstupoval do sezony 2014 s ambiciózními plány. Kompletní účast v obou českých šampionátech s vozy Renault Clio a plánované rozšíření sortimentu o cupový Opel Adam – to mělo být další zvýšení laťky, kterou si v minulých sezonách tým kolem Lubomíra Brtníčka nastavil. Vzhledem ke zrušení Opel Adam Rally Cupu ještě před jeho zahájením však musí LB Trans Racing svůj záměr změnit. Jak se zdá, soutěžácký rok 2014 bude v této stáji opět ve znamení francouzských vozů Renault.

Martina Daňhelová - Vlastimil Daňhel (Renault Clio Sport) - Jänner Rallye 2014

Pojďme však popořadě. O prvním lednovém víkendu nabrala týmová kolona směr Horní Rakousko, kde se konal úvodní závod českého, rakouského, ale i evropského šampionátu – 31. Jänner Rallye. Členové LB Trans Racing Teamu původně start v Rakousku vůbec neměli v plánu. Důvod byl jasný: nepříliš přívětivý termín vytrhává posádky i mechaniky ze sváteční pohody a nutí je pořizovat zimní vybavení, které v dalším průběhu sezony nenachází uplatnění. Svou roli v rozhodování však sehrála hlavní týmová energetická bomba – Martina Daňhelová. Z jižních Čech to má do Freistadtu doslova přes kopec, a tak na prestižní rakouské soutěži zkrátka nechtěla chybět. Ani nebylo třeba dlouhého přemlouvání. LB Trans Racing se ukázal být týmem gentlemanů, na poslední chvíli Jänner Rallye do svého programu zahrnul a v předvánočním čase připravil Martině vůz na patřičné technické úrovni.

A výsledek? Martině, jejímu otci Vlastimilovi i celému týmu LB Trans Racing se výlet do Rakouska náležitě vyplatil. Jelikož do startu na Jänner Rallye investovalo prostředky minimum účastníků kategorie „dvoukolek“, tak o Martinině slušném bodovém zisku od začátku nemohlo být pochyb. Pilotka žlutozeleného Renaultu Clio Sport však svůj zájem neomezovala jen na české mistrovství, a když se objevila možnost utkat se o prvenství v Ladies Trophy, vrhla se s velkým odhodláním do souboje s Bulharkou Stratievovou. Úvodní sekce soutěže, odehrávající se na ledem pokryté trati, více seděla Bulharce a jejímu hbitějšímu citroënu. Jakmile ale trať oschla, začala Martina nabírat jistotu a na nových evropských pneumatikách bez hřebů Ekaterinu postupně předstihla. Jízdou bez výrazných chyb zvyšovala náskok a od šestého testu až do cíle nepustila otěže v dámské klasifikaci z ruky. „Přestože jsme do Freistadtu vyrazili poměřit síly s evropskou konkurencí již podruhé, podmínky tentokrát byly diametrálně odlišné. Většinou nás ve Freistadtu vítá sníh, ale tentokrát jsme si mohli užít krásnou soutěž na asfaltu a šotolině. Od začátku jsme se museli smířit s faktem, že pojedeme na evropských pneumatikách, se kterými nemáme žádné zkušenosti. Během soutěže jsem se bohužel nevyvarovala školáckých chyb, které mě zejména v nedělní etapě stály cenné vteřiny. Přesto jsme rádi, že jsme nástrahy soutěže zvládli a dovezli auto bez šrámu až do cíle a konečně se nám povedlo ukořistit vítězství v Ladies Trophy,“ radovala se Martina, která by příští rok chtěla zahraničním konkurentkám na evropských tratích zatápět častěji. Letos by jejím hlavním písečkem měl být „velký mistrák“, kde se pro ni v jihočeských dílnách připravuje silný dvoulitr Renault Clio R3. A body z Jänner Rallye, dosažené za volantem „enkové“ alternativy stejného vozu, jí v konečném pořadí šampionátu můžou přijít k duhu. Inu, desáté místo v absolutním pořadí mistrovství republiky a čtvrtá příčka v kategorii „předokolek“ se rozhodně nepodaří každý den.

S výsledkem v Rakousku byl velice spokojený i týmový management. Není tajemstvím, že majitel LB Trans Racing Teamu Lubomír Brtníček pro letošní sezonu angažoval do pozice sportovního šéfa jednoho z jezdců Jana Lungu, a tak jsme dali prostor ke zhodnocení Jänner Rallye právě jemu. „Ještě se nestalo, aby některý z našich vozů figuroval v absolutním pořadí mistrovství republiky tak vysoko. I když to bylo dané samozřejmě i nižší účastí, která bývá v Rakousku tradicí, je na místě Martinu pochválit za soustředěný výkon, protože posádek, které se v náročných podmínkách neudržely na trati a skončily předčasně, bylo mnoho. Ve „velkém“ mistrovství se sice Martina letos vydává vlastní cestou, ve sprintech se s ní ale už těšíme na další spolupráci,“ poznamenal Jan Lunga, který tím i naznačil nejbližší plány. Právě ve sprintech bude sestava LB Trans Racing Teamu nejpočetnější. S Renaulty Clio třídy 8 se proti sobě postaví Martina Daňhelová a její táta Vlastimil, týmovou novinkou se stane účast 16letého Patrika Brtníčka se Škodou Felicia v Poháru mládeže. Nejvyšší ambice bude mít loňský bronzový muž sprintů Jan Lunga, kterého čeká nelehké potvrzení role horkého favorita třídy 8. Kromě toho by rád pokračoval i ve sbírání zkušeností v Mezinárodním mistrovství ČR, kde mu bude na vybraných soutěžích krýt záda Lubomír Brtníček s dalším cliem.

Pro aktuální informace z dění LB Trans Racing Teamu sledujte týmový facebook, o zásadních novinkách Vás budeme informovat i prostřednictvím tiskových zpráv.

Jiří Dokulil
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist